Yerel >> Yalova Çizgi - Akkent Gazetesi


YALOVA'YA DEV YATIRIM!


Link [2022-04-06 11:43:36]



Yalova Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısında Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk’a Yalova ana ishale hattının değiştirilmesi için Avrupa Yatırım Bankası’ndan kullanılacak olan 18 milyon Euro’luk kredi için gerekli tüm iş ve işlemleri yapma yetkisi verdi.

Yalova açısından çok büyük önem taşıyan ilin ana ishale hattının yenilenmesi projesi için çok önemli bir adım atıldı. Tamamı 70 kilometreyi bulan ve içerisinde su depolarının da yer alacağı dev çalışma için ihtiyaç duyulan finansman Avrupa Yatırım Bankası tarafından karşılanacak. Bu proje için Yalova Belediyesi 18 milyon Euro gibi dev bir yatırım yapacak. 5 yılı geri ödemesiz 30 yıl ödeme süresi ile kullanılacak olan kredi ile ilgili Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk’a meclis oybirliği ile yetki verdi.

İshale hattı 19 ayda yenilenecek

Oylama öncesinde söz alan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ishale hattı çalışmasının kazma vurulduktan 19 ay içerisinde tamamlanacağını söyledi. Tutuk, “Ciddi su kaçağı olan ana su ishale hattı projesine, inşallah meclisimizin onayı ile başlayacağız. 19 ayda yani 2 yıldan önce bu projemiz bitecek. Ana ishale hattını bitirdikten sonra şehiriçi şebekelerinin de değişmesi gerekiyor. Şehiriçi şebekelerinin değişmesi inşallah bu meclise nasip olur. Şehiriçi şebekelerinin de tamamını değiştirmeyi planlıyoruz. Onun projesi de hazır. İkisinin aynı anda yapılması mümkün değil. O nedenle önce ana ishale hattını tamamlayacağız” dedi.

Çağlayan Barajı 5 yılda tamamlanacak Konuşmasında Çağlayan Barajının da 5 yıl içerisinde tamamlanacağı müjdesini veren Tutuk, “Yaklaşık olarak 20 milyon metreküplük ikinci barajla ilgili bakanlığımız çalışmalara başladı. Bu da bizim artan nüfusu ve sanayi bölgelerinde dikkate aldığımızda olması gereken bir projeydi. Şu an için etüt çalışmalarının başladığını biliyoruz. Öngörümüz de barajın 5 yıl içerisinde tamamlanması.

Belediye tarihinin en büyük ihalesi Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Şahin de bir konuşma yaptı. 300 milyon Euro’luk bu ihalenin Yalova Belediyesi tarihinin en büyük ihalesi olacağını ifade eden Şahin, “Yıllardır beklediğimiz ana ishale hattı ve şehir şebekesi olmak üzere vatandaşlarımızın sağlıklı içme suyunun temini için önemli bir proje. Önce ana ishale hattını değiştireceğiz. İshale hattı içerisinde 2 adet su deposu da yer alıyor. 18 Milyon Euro yani bugünkü kurla 300 milyon TL gibi büyük bir meblağdan bahsediyoruz. 5 yıl geri ödemesiz 30 yıl vadeli şekilde bu parayı ödeyeceğiz. Bu Yalova Belediyesi’nin tarihindeki en büyük ihale olacak. İşin ucunda sağlık var. Suyun muhafaza edilmesi var. Artan nüfusla birlikte ana ishale hattında da şehir şebekesi ile hemen hemen aynı oranda yani yüzde 20-25 civarında kaçak var. Bu proje Gökçe Barajından gelen suyun taşınması ile ilgili bir proje. Yeni yapılacak olan ihale aşamasına getirmeye yaklaştığımız Çağlayan Barajı halk arasında Gökçe 2 olarak adlandırılan barajında Gökçe Barajının üst tarafında su tutma havzası inşa edilmesi planlanıyor. Bu barajla ilgili de önemli gelişmeler var. Çağlayan Barajı da yapım programına alınıyor. Uzmanların yaptığı hesaplamaya göre Çağlayan barajına ishale hattı ve şehir şebekesinin de hayata geçmesi ile birlikte kısa, orta ve uzun vadede şehrin yarım asırlık su ihtiyacı problemi ortadan kalkmış olacak” şeklinde konuştu.

İshale hattı 70 kilometreye çıkacak Projenin teknik detaylarını ise Yalova Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Gürkan Kaçar verdi. Kaçar konuşmasında, “ Hem ishale hattımız, hem merkezdeki içme suyu hatlarımızın yenilenmesi aşamasına gelindi. Bunun ilk aşamasında ishale hattını yenileyeceğiz. Mevcut ishale hattımız 42 kilometre iken hattın uzunluğu 70 kilometreye çıkıyor. Bu şehrin merkezinden geçen hattın güneye alınması yeni su depolarının inşası ve o hatların bağlantılarından dolayı uzayacak. 46 kilometre çelik hat ve 24 kilometre HDB hat şeklinde projelendirdi. Projeler İller Bankası tarafından da onaylandı. Mevcut ishale hattımızdan çıkışı bin 200’lük borlardan oluşurken, yeni borular bin 400’lük borulardan oluşacak. Ayrıca yapılması planlanan Karadere ve Kınalı barajlarından da 500 litre/saniye olarak beslenmesi projelendiriliyor. İshale hattımızda yüzde 10 gibi bir kayıp kaçak tespit ediyoruz. Bu merkezdeki yüzde 30 gibi bir kayıp kaçağa denk geliyor. Büyük hattın kayıp kaçağı merkezdeki kayıp kaçaktan daha fazla oluyor. Dolayısıyla yılda 3-4 milyon metreküp su bizim barajımıza kalmış olacak” sözlerine yer verdi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 00:45:54