Yerel >> Yalova Çizgi - Akkent Gazetesi


AKYÜZ, “TÜM ÖZELLEŞTİRMELERİN YARARDAN ÇOK ZARARI OLDU”


Link [2022-02-08 18:07:22]



YALOVA İYİ Parti İl Başkanı Ersin Akyüz, “Bu yapılmış olan tüm özelleştirmelerin olumsuzluklarını, her kulvarda yaşamaya devam edeceğiz. Büyük suç bu kamu oluşumlarını özelleştirip, amacı doğrultusundaki işleyiş takip ve denetimlerini yapmayan, boşlayan ilgili kurumlara aittir.” dedi.

İYİ Parti Yalova İl Başkanı Ersin Akyüz son zamanlarda yapılan zamları eleştiren basın bir açıklamasında bulundu. Akyüz, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin olumsuzluklarını ifade ederek, fosil yakıtların enerji tüketiminde ve elektrik üretiminde payını düşürmeye yönelik politikaların uygulanması gerektiğini belirtti.

“ENERJİ KULLANIMI TOPLUMUN ORTAK GEREKSİNİMİDİR”

Elektrik enerjisinde, üretimden tüketime kadar geçen süreçte merkezî bir planlama anlayışını benimseyen, kamusal yararı ön planda tutan, yerli ve yenilenebilir ülke kaynaklarından azamî ölçüde yararlanmayı hedef alan ve ulusal çıkarları gözeten, kültür ve tabiat varlıklarını koruyan, doğal yaşamı tahrip etmeyen bir enerji politikasını bir an önce tasarlamak, planlamak ve uygulamak gerektiğini belirten Akyüz, “Elektrik dağıtım özelleştirmeleri kalite ve ucuzluk yerine, elektrik tarifeleri, hizmet bedelleri ve uygulamaya esas diğer düzenlemeler ile pahalılık getirmiş, tüketiciden dağıtım şirketlerine malî kaynak aktarmanın yasal yolunu oluşturmuştur.

“EN ÇOK KÂR EDENLERİ İLK ÖNCE SATTILAR”

Halka daha fazla vergi yükü, daha fazla zam ve daha az kamu hizmeti olarak yansıyan özelleştirmeler işçilerin çalışma koşullarının da kötüleşmesini beraberinde getirdi. Ucuz ve güvencesiz iş gücünün çalışanlar üzerinde yarattığı sosyal yaralar, akabinde artan işsizlik, ticari ve teknik hizmet kalitesinde yaşanan olumsuzluklar, denetimsizliğin yarattığı kaynak israfı ve tüketiciye yansıyan yükü göz önüne alınarak bakıldığında; yapılan tüm özelleştirmelerin yarardan çok zararı olduğu açıkça görülmektedir.

Kamu işletmeleri zarar ediyor yalanıyla yola çıkanlar, en çok kâr edenleri ilk önce sattılar. Kamuya ait üretim tesisleri yok pahasına özelleştirilirken, çoğunun binaları yıkıldı, makineler hurdacıya gitti. Boşalan arazileri ya AVM’lere veya başka oluşumlara ve hatta tekrardan devlete çok yüksek bedellerle satıldı.

“ENERJİ GİRDİLERİ VE ÜRÜNLERİNDEKİ YÜKSEK VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİDİR”

Yıllarca özelleştirmelerden büyük gelirler elde edileceği, bu gelirlerin yatırım için kullanılacağı iddia edilmesine rağmen, özelleştirmelerin bırakalım yeni gelir kaynakları yaratmayı, sonuçları itibariyle ciddi gelir kaybına yol açtığı görülüyor.

Yüksek kârlar elde eden kurumların özelleştirilmesi nedeniyle kamu, milyarlarca dolar gelir ve vergi kaybına uğrarken, özelleştirme politikalarının toplumun bugününe ve geleceğine maliyetinin çok daha ağır olduğu anlaşılıyor. Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler nedeniyle bütçeye girmeyen gelir, halka daha fazla vergi yükü, daha fazla zam ve daha az kamu hizmeti olarak yansıyor.

Bu bağlamda bu yazıyı elektrik konusundaki özelleştirmelere bağlarsak; Enerji üretim, iletim ve dağıtımında kamu kuruluşlarının da çalışanların yönetim ve denetimde söz ve karar sahibi olacağı, özerk bir statüde, etkin ve verimli çalışmalar yapması sağlanmalıdır.

Plansız, çevre ve toplumla uyumsuz yatırım, yerinde yaşayan halkın istemediği projelerden vazgeçilmelidir. Doğal gaz, petrol, ithal kömür gibi dışa bağımlı fosil yakıtların enerji tüketiminde ve elektrik üretiminde payını düşürmeye yönelik politikalar uygulanmalıdır. Enerji girdileri ve ürünlerindeki yüksek vergiler düşürülmelidir.

Aksi taktirde yaşam alanlarında, sanayi bölgelerinde yaşanan kesintileri ya havaya ya dış güçlere ve hatta Isparta Belediyesi gibi Allah’a bağlayıp, aradan sıyrılanları izlemeye devam ederiz” açıklamasında bulundu.



Çok Okunanlar

2024-09-20 17:52:51