Yerel >> Yalova Çizgi - Akkent Gazetesi


1 KİŞİ '93 TL'


Link [2022-02-07 01:43:12]



31 Aralık 2003 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “0” vergi ile akar yakıt alan İDO’nun uyguladığı fiyat yolcuları çileden çıkardı.

İDO’nun 93 kilometrelik Yenikapı-Bursa yoluna düşük ücret alırken 49 kilometrelik yoldan daha fazla para aldığı iddia edildi.

NE VAAD ETMİŞLERDİ ?

Dönemin İDO Genel Müdürü Şeref Dikyar, ‘‘Vergisiz yakıt sağlansın, deniz otobüsleri ve feribotların ücretlerini yüzde 50 ucuzlatacağım. Yenikapı'dan Bandırma ve Yalova'ya yılda ortalama 580 bin araç ile ortalama 10 milyon yolcu taşıyoruz. Yılda 42 milyon litre motorin kullanıyoruz. Filomuzda 22 deniz otobüsü, 4 feribot var. Gelirimizin büyük bir bölümü akaryakıta gidiyor.

Son yıllarda yakıta gelen zammı, taşıma ücretlerine yansıtmadık. Bu bütçemizin açık vermesine neden oluyor. Vergisiz yakıt hem bizleri rahatlatacak, hem de bilet ücretlerinin fiyatlarının azalmasına neden olacak. Ayrıca da körfez karayolu trafiğinde büyük ölçüde rahatlama olacak. Tüm bunların yanı sıra trafiğin denize yönlendirilmesi ile de trafik kazaları, trafik yoğunluğunu, yollarda ve araçlardaki aşınmayı ve araçların yakıt tüketimi azalacak.” Açıklaması yapmış ve aradan geçen kısa bir zaman sonra Bakanlar kurulu kararı ile ÖTV siz akaryakıt almışlar ama ne yazık ki dönemin Genel Müdürün açıklamasından sonra bırakın ucuzlamayı her geçen gün bilhassa Yalova hattında yüksek fiyatlar uygulanmaya başladı.

ŞİKAYETLER BİTMİYOR

İDO’nun hava muhalefeti nedeni ile iptal ettiği güzergah olan Yenikapı-Bursa hattında fiyatlar uzak olmasına rağmen daha ucuz diyen Yalova-Yenikapı yolcuları,” Kış günlerinde altın yumurtlayan Yalova hattında İDO’nun uygulamasını CİMER’e kadar şikayet ettik. Âmâ ne yazık ki cevap bile alamadık.

Fırsatçılık yapılıyor. Uçak sistemi uyguluyorlar. Sefer saati yaklaştıkça, Fiyat yukarı fırlıyor. Yazık sahipsiz kaldı vatandaş. Dediler.

05.02.2022 tarihinde Yenikapı’dan Yalova’ya ekonomi sınıfı bilet alan bir yolcu ise,” 4 kişilik bir aile olarak kişi başı 93 lira ücret aldılar. 372 lira ödedik.Yani ailece bir insanın bu hattı kullanması çok zor. Ucuz akaryakıt almak için o zaman %50 indirimli bilet satarız diyen İDO, maalesef bunu yapmadı. Bursa hattı sık sık iptal edilince Yalova hattına daha çok talep oldu. Talep çok olunca da fiyatları yükselttiler. Neymiş uçaklarda uygulanan sistemmiş. Rakipleri olmayınca istedikleri fiyatları uyguluyorlar. Yalova belediyesi Bursa belediyesi ile görüşerek BUDO seferlerinin Yalova’dan da yapılmasını sağlamalı. Gerekirse Bursa belediyesinin BUDO’suna ortak girip araç sayısını fazlalaştırarak Yalova seferlerine başlamalı.

Mudanya-Yenikapı fiyatları kişi başı 39 lira, İDO 40 lira. İki nokta arası 93 kilometre. Yalova-Yenikapı arası 49 kilometre. Yani İDO daha çok akaryakıt harcadığı yolcudan daha az para alırken daha kısa mesafeli yerden hemen hemen iki misli ücret alıyor. Bu açık açık fahiş fiyat uygulaması.' dediler.

ÇANDIR:'ÇARE YADO'

Gelecek Partisi Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandır ise YADO için neden adım atılmıyor diyerek,' İDO, Çınarcık-Yenikapı ve Çınarcık- Kadıköy Hattında tek fiyat 49 TL. ye seferlere başlıyor. Ama Yalova-Yenikapı 90 TL. Halâ anlamayan idarecilerimize anlatayım. Çınarcık- Eminönü TURYOL ile 70 TL olduğu için IDO indirime gidiyor. Rekabet var. Yalova'da rekabet yok, 90 TL. YADO (Yalova Deniz Otobüsleri) Yalovalı'nın kurtuluşudur. YADO için neden adım atmıyorsunuz, açıklayın da bilelim.' sözlerine yer verdi.



Çok Okunanlar

2024-09-20 17:47:20