Yerel >> Yalova 77


TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ VE MİLLİ MANTAR ÇEŞİTLERİ TESCİLLENDİ


Link [2022-03-29 14:08:01]



6 yıl önce başlatılan projede mutlu sona ulaşıldı. Doğadan toplanan yüzlerce mantar çeşidinin çapraz eşleşmesini gerçekleştiren Mantar Araştırma Merkezi sorumlusu Dr. Mustafa Kemal Soylu ve ekibi ülkemizin ilk yerli ve milli mantar çeşitlerini elde etmeyi başardılar. İstiridye ve Kulacık mantar çeşitlerinin yeni versiyonlarına Yaprak77 ve Soylu77 adı verildi. Bu mantar çeşitleri ülkenin ilk yerli ve milli tohumluk mantar çeşitleri oldular.

Yerli ve milli mantar çeşitlerinin gelişim aşaması ile ilgili de bilgiler paylaşan, Mantar Araştırma Merkezi sorumlusu Dr. Mustafa Kemal Soylu, “İstiridye mantarında doğada elde ettiğimiz yaklaşık 400 farklı türden en iyisini seçtik ve bunu da Yaprak77 olarak tescile sunduk. Kulacık mantarının da doğada bulunduğu alanlara gittik. Çalışma kapsamında Çanakkale’ye, Balıkesir’e, İzmir’e gittik. Yaklaşık 200 tane izolattan en iyisini seçtik ve Soylu77 olarak bunu da tescillendirmiş olduk. Hem bu şekilde çeşidimiz geliştirilmiş oldu. Hem de yeni bir mantar türü ülkemize kazandırılmış oldu” dedi.

Yeni çeşitler üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Soylu, “Karbeyaz” adını verecekleri mantarın 3’üncü yerli ve milli mantar olacağını . Soylu, bu yeni çeşit için de Erzurum, Erzincan, Van ve Hakkari illerinde doğayı karış karış gezerek 400 izolat topladıklarını söyledi. Biz bu projelerle yerli ve milli çeşitlerin pazardaki payını artırtmayı hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki 10 yıl içinde en az yüzde 50’sini yerli yapacağız” diye konuştu.



Çok Okunanlar

2024-09-20 00:59:31