Yerel >> Yalova 77


KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN İLK KAZMANIN TARİHİ BELLİ OLDU


Link [2022-02-02 16:31:51]



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaşanabilecek olası afetlere karşılık, “riskli alan” ilan edilen yaklaşık 10 Hektar büyüklüğünde ki bölgede kentsel dönüşümün başlamasına sayılı günler kaldı. 2020 Yılının Eylül ayından itibaren Yalova Belediyesi'nin Gazipaşa Caddesi girişinde açmış olduğu, “Kentsel Dönüşüm ofisinde bakanlık yetkilileri ile bölgede yaşayan vatandaşların uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Birçok hak sahibi ve kanunen işgalci olarak kabul edilen bölge sakinleri anlaşma sağlayarak depreme karşı dayanıklı, modern dairelerine kavuşmak için gün saymaya başladılar. Bu noktada uzlaşmaya varılan vatandaş sayısının yüzde 50’yi geçtiğini ifade eden Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, “5 günde Bağlarbaşı Mahallesi’nde anlaşma sağladığımız hak sahibi sayısı toplam hak sahibi sayısının yüzde 50’lik kısmına ulaştı. Bağlarbaşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Ofisi 15 gün daha açık kalacak. Önümüzdeki 15 gün içerisinde ise bu oranın yüzde 80’i bulmasını hedefliyoruz” dedi. Ayrıca Yalova Belediyesi tarafından açıklamada ise, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın mevzuat hükümlerinin re'sen uygulanacak olmasından dolayı her hangi bir hak kaybına uğramamaları için 14 Şubat 2022 tarihine kadar Gazipaşa Caddesi girişi Uğur Mumcu iş Hanı'nda yer alan 'Kentsel Dönüşüm Ofisi'ne giderek başvuru yapmaları gerektiği bildirildi.

Mart ya da Nisanda kazma vurulacak Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, Yalova için kentsel dönüşüm faaliyetlerinin bir an önce başlaması son derece önem arz ediyor. Bağlarbaşı Mahallesi'nde riskli binalar yerine en hızlı şekilde yeni binaların inşa edilmesi konusunda kararlı olduklarını ifade eden bakanlık yetkilileri; önceliklerinin bölgede yaşayan vatandaşlarla anlaşma yoluna giderek yıkımları gerçekleştirmek olduğunu ancak her halükârda bölgede kentsel dönüşümün hayati önem taşıdığını vurguladılar. Bu noktada kesin tarihi de Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk açıkladı. Tutuk, “Bizimle sözleşme yapanlara Mart ya da Nisan ayında kira yardımları başlayacak. Biz de Mart ya da Nisan ayında bölgede yıkıma TOKİ vasıtası ile başlayacağız. Artık belirsizlik ortadan kalktı. Binalar 1 yıl içerisinde tamamlanacak ve anahtar teslimi gerçekleştirilecek. Vatandaşlar anahtarını aldıktan sonra tabi ki isterse evini satabilir. Onun önünde bir engel yok. TOKİ’ye borcunuz varsa onu kapatır öyle satarsınız” diye konuştu.

“Konteyner kent kurabiliriz” Vatandaşlara kira yardımı yapılacağını ancak gelecek talep doğrultusunda hak sahipleri için bir konteyner kent de kurabileceklerini dile getiren Tutuk, “Bu süreçte kiralık daire bulamayan hak sahibi roman vatandaşlarımız olursa biz talep toplar ve burada bir konteyner kent kurar vatandaşlarımızı binalar tamamlanana kadar buralara yerleştiririz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın da bu yönde sözü var. Ama bu olursa kira yardımı alamazlar” şeklinde konuştu.



Çok Okunanlar

2024-09-20 12:03:56