Yerel >> Yalova 77


“FAY HATTI YALOVA’NIN HEMEN ÖNÜNDE”


Link [2022-04-27 08:33:32]



Beklenen depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Osman Kendir, depremden Yalova’nın ciddi şekilde etkileneceği gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Jeoloji Yüksek Mühendisi Kendir, Marmara Denizi'nde beklenen depremle ilgili diğer uzmanların yaptıkları açıklamaları yorumladı. Açıklamaların bazen birbiriyle çelişebildiğini ifade eden Kendir, dikkat edilmesi gereken hususun Kuzey Anadolu Fayının Marmara Denizi'nden geçtiği ve bunun da tarihsel verilere bakıldığında büyük depremler meydana getirmesi olduğunu ifade etti. Fay hattının Yalova’nın hemen önünden geçtiğinin altını çizen Kendir, “Yalova'da İstanbul'a deniz otobüsüyle 1 saate gidiyorsanız, gelin ben sizi fay hattına 10 dakika götüreyim. Bu fay hattı hemen bizim önümüzden geçmektedir. İstanbul'un nüfus yoğunluğu nedeniyle İstanbul depremi bekleniyor diye söylenmektedir. Bizim yapmamız gereken bu depremselliği göz önünde bulundurarak güvenli yapılarda oturmamız, kendi önlemlerimizi almamız. Bu fay hattı 7 ve üzerine deprem üretebilme kabiliyetine sahip. Dolayısıyla bu ciddi bir yıkıma yol açabilme potansiyeli taşıyor” dedi.

“10-20 yıl içinde deprem olacak” Riskli alanlar tespit edip yapılacak planlamalarla kentsel dönüşüm yapılmasının önemine vurgu yapan Kendir, 1999 Marmara Depremi'nin beklenen depremin zamanını biraz daha öne çektiğini anlattı. Biriken strese bakıldığında 10-20 yıl aralığında bu depremin meydana geleceğini tahmin ettiklerini ifade eden Kendir, “Bu nedenle Marmara'daki fay hattının stresinin daha yüksek olduğu, depreminin de daha erkene çekildiğinin çok da falcılık olmadığını biliyoruz. Buradaki fay hatlarını tarihsel depremlere baktığımızda 100-250-500 yıl gibi periyotlarla oluştuğunu biliyoruz. Bu nedenle burada bir deprem olması, şu dakika konuşurken veya 10-20 yıl içinde olması çok büyük ihtimal. İnşallah ne kadar geç olursa biz de hazırlık yapmış oluruz, hazır yakalanırız” diye konuştu.

“Güvenli binalar üretmeliyiz” Depremlerin her zaman olacağını hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova İl Temsilcisi Osman Kendir, önemli olan şeyin depreme dayanıklı güvenli binaların üretilmesi olduğunu dile getirerek, “Deprem diye korkutulan şeyden biz besleniyoruz. Bugün fay hatları bizim hayatımıza yön veriyor. Bu fay hatları sayesinde enerji kaynaklarından faydalanıyoruz. Fay hatları sayesinde Yalova'da turizm oluyor, sıcak sular çıkıyor, fay hatları sayesinde ormanlık alanlarımız, göletlerimiz oluyor. Örnek Sapanca bir fay gölüdür. Faylarla yaşıyoruz, depremler de dünyanın kalp atışlarıdır. Bunlardan korkmayalım. Beraber, uyumlu bir şekilde, hareket etmeye çalışalım. Zemin yapı uyumunu sağladığımız bir bina ortaya koyalım. Bu sağladığımızda kaç büyüklünde olursa olsun depremde hiçbir endişe etmeden orada yaşayalım” şeklinde konuştu.



Çok Okunanlar

2024-09-16 21:56:23