Yerel >> Vanda Haber


Yamaç paraşütü tutkunları Erek Dağında


Link [2022-04-20 12:53:33]



Van’da Gevaş ilçesi Artos Dağı, Abalı Mevkiinde, Erek Dağı, Dağönü Mahallesi Gören Dağı başta olmak üzere ilimizin 150 metreden yüksek olan ve rüzgârı karşıdan alan bütün yamaç, tepe ve dağlarında yamaç paraşütü uçuşları yapılıyor. Yaz, kış yapılan bu spor yağış ve sert rüzgâr olmadığı sürece uçuşlar gerçekleştirilebiliyor.

Yamaç paraşütçü Kenan Çiftçi, beraberindekiler ile birlikte Erek Dağı’na çıkarak burada yamaç paraşütü uçuşlarının startını verdi. Burası kendilerinin eğitim alanı olduğunu ifade den Çiftçi, “Yaklaşık 2 yıldır bu sporu yapıyorum. Sezon öncesi antrenman yapıyoruz. Bu günde ilk kez nişanlımı uçurdum. Genelde bizim uçuş yaptığımız yerler Mollakasım ile Ayanis mahallesi civarıdır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunuyum. Aynı zamanda doğa sporları kulübüm var benim. Biz kulüp aracılığı ile uçuşlar, çeşitli esktrem sporları yapıyoruz. Sezon daha başlamadı. Yaptığımız antrenmanlara sezona bomba gibi gireceğiz” dedi.

Yamaç Paraşütü Nedir?

Yamaç paraşütü, özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeyen tamamıyla rüzgâra eşlik edilerek yapılan bir spordur. İngilizcede “paragliding” olarak adlandırılan yamaç paraşütü, 1980’li yılların başında hava sporları ile ilgilenen kişiler tarafından bulunmuştur. Yamaç paraşütü denilince insanların aklına genellikle serbest paraşüt gelir. Serbest düşüşte bir hava aracı gerekir ve yüksekten salınarak gökyüzünde süzülür. Yamaç paraşütünde ise bir hava aracına gerek yoktur. Dağlardan ya da yüksek yamaçlardan belirli bir hız kazanarak atlanır ve gökyüzüne karışılır.

 

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Daha sonrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek ve sadece keyifli bir anı bırakmak için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alabilir ve pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız ve havada saatlerce kalmak istiyorsanız ise Türk Hava Kurumu’nun ücretsiz ve sertifikalı yamaç paraşütü kursuna katılabilirsiniz.



Çok Okunanlar

2024-09-20 05:45:57