Yerel >> Vanda Haber


VASKİ'den koku ile ilişkin açıklama


Link [2022-06-06 00:33:12]



VASKİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "Son günlerde kamuoyunda Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden kaynaklı olduğu öne sürülen koku ile ilgili artan şikayetler üzerine bu açıklama notu, kamuoyu ile paylaşılmak üzere hazırlanmıştır. Bilindiği üzere ilimiz ve Van Gölü için büyük öneme sahip Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz, 5 Haziran 2021 tarihinde 'Dünya Çevre Günü'nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle hizmete açılmıştır.

Tesisimiz 1 yıldır çevre mevzuatına uygun olarak arıtma faaliyetini yerine getirerek, çalışmaya devam etmektedir. Tam kapasiteyle arıtma faaliyetini yerine getiren tesisimiz, devreye alınmasının hemen ardından yanında bulunan eski tesis devre dışı bırakılmıştır. Nisan ayı sonu itibariyle eski arıtma tesisi hurda karşılığı yıkım ihalesi yapılmıştır. Yıkım işini alan firmayla Mayıs ayı sonu itibariyle sözleşme imzalanarak tesis alanının yıkımı ve rehabilitasyonu süreçleri başlatılmıştır" denildi.

Eski tesisteki yıkım sürecinin başlamasıyla beraber yıkım esnasında tesisteki çamur kurutma yataklarında yıllardır biriken atık çamurun ortaya çıkmasının bölgede ciddi bir kokuya neden olduğu belirtilen açıklamada, "Çıkan koku sorunun giderilmesi için ilimizdeki tüm hafriyat atıkları bu alana yönlendirilerek, eski tesisin çamur kurutma yatakları kapatılmaya başlanmıştır. Yaklaşık olarak 2 haftadır devam eden dolgu ve tesfiye işlemlerinin bir iki gün içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Koku problemi kesinlikle yeni tesisle alakalı değildir. Yeni tesisimiz tam kapasiteyle kusursuz şekilde çalışmaktadır" ifadelerine yer verildi.

DİĞER HABERLERİ OKU

Vali Balcı Van Gölü’ndeki dip çamuru temizliği çalışmalarını inceledi

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, ‘5 Haziran  Dünya Çevre Günü’ çerçevesinde Van Gölü’nde başlatılan dip çamuru temizliği çalışmalarını gezdi.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ve Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman ile birlikte İskele sahilindeki dip çamuru ve sahil şeridi temizliği çalışmalarını ziyaret eden Vali Balcı, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra burada gazetecilere açıklamada bulunan Balcı, “Van Büyükşehir Belediyemizin Van Gölü etrafında yaptığı temizliğe dikkat çekmek için buradayız. Memleketi sevmek, sadece insanı ile beraber sevmek değildir. Memleketi, milleti sevmek; dağları, taşları, ovaları, ırmakları, nehirleri ve gölleri ile beraber sevmektir. Bu anlamda Van Gölü sadece Van'ın, Türkiye'nin değil; dünyanın bir mirası. Bunu korumak, gelecek kuşaklara daha güzel bir Van Gölü bırakmak, bizim için elzem ve yaşamsaldır. Van Gölü sadece bir güzellik anlamında değil, şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine, kültürüne, turizmine katkı sağlayan bir değerdir aynı zamanda. Yani bunu bizim canla başla korumamız lazım. Bu konuda da Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliği ve devletimizin bütün kurumları,  kuruluşları canla başla çalışmakta. Sağ olsunlar Cumhurbaşkanımız da bu konuya çok önem veriyor, hanımefendi de bu koruma işini himayelerine almıştı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çok büyük destek veriyor, fon da sağladılar. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Van Gölü kesinlikle çok önemli. Korunması gerekir. Asla kirletmeyeceğiz, temizliğine de daha çok önem vereceğiz, daha çok çaba sarf edeceğiz” ifadelerini kullandı.



Çok Okunanlar

2024-09-16 22:50:57