Yerel >> Vanda Haber


Vanlı üreticilere ilkbahar uyarısı


Link [2022-04-14 09:33:39]



Uyarı yapıldı

Müdür Görentaş, havaların ısınması ile birlikte meyve bahçelerinde bakım, budama ve zirai mücadele dönemine girildiğini belirterek, bu zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ayıklama yapılmalı

Özellikle Van için ekonomik öneme haiz elma ve ceviz bahçelerinin bakım ve budamalarının aksatılmadan yapılması, kurumuş hastalıklı dalların budama ile ayıklanması ve ayıklanan dalların bahçeden uzaklaştırılması gerektiğini ifade eden Görentaş, “Zamanında yapılan budama ile meyve ağaç taç yapısı oluşturulur. Ağacın büyüklüğü ve dalların sıklığı kontrol altına alınır. Böylece ağaçların kısa sürede verime yatması da sağlanmış olur. Dengeli düzgün bir budama ile meyve iriliği ve meyve kalitesi de arttırılır. Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanarak ağacın iyi havalanması sağlanır. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak zirai mücadeleye yardımcı olunur.”

Budama yapılmalı

“ Alet ve ekipmanların bahçe içinde çalışabilmesi ve yapılan ilaçlamanın ağacın her tarafına sirayet edebilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur. Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanır. Bu bağlamda ağaç budama işlemi bu konuda tecrübeli kişiler tarafından bilinçli yapılmalıdır” dedi.

Ağaçlar uyanıyor

Bölgemizde meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönemin ilkbahar olduğunu ifade eden Görentaş; meyve bahçelerinde görülen hastalık ve zararlılarla mücadeleye de değinerek, özellikle ceviz, elma, armut ve bazı sert çekirdekli meyve ağaçlarının uyanmaya başladığını kaydetti.

 

Ürünler kaybı yaşamayın

Görentaş, “Yağışlı ilkbahar dönemlerinde meyve bahçelerinde verim kayıplarına neden olan bazı mantari (fungal) hastalıklar, primer enfeksiyon dediğimiz ilk bulaşmalar bu dönemde oluşuyor. Önceki yıllarda elma, armutlarda karaleke, kaysıda ve bazı sert çekirdekli meyve ağaçlarında görülen yaprak delen (Çil), erikte cep hastalığı gibi hastalıklardan dolayı ürünlerde verim kaybı yaşayan üreticilerimizin bu bahçelerde şimdiden önlem olarak ‘bordo bulamacı’ uygulamasını yapmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEN HABERLER

BUDAMA NE ZAMAN YAPILIR?

Akçaağaç, Huş, Ceviz, Yalancı Akasya ve Kızılağaç türleri, Kavaklar yaralan kanayan (akan) ağaçlar olduklarından ilkbaharda budanmamalı, yaz veya sonbaharda budanmalıdır.

2.       Ardıç, Şimşir, Servi ve Yalancı Serviler bütün mevsim boyunca büyümeye devam ettiklerinden budama zamanı yıl boyunca olabilir. Bununla beraber bunlar da Haziran, Temmuz ayları hatta Ağustos'a kadar budanabilir...

4.       Oya Ağacı gibi türlerde ise budama ağaçlar sürmeden kışın veya erken ilkbaharda yapılmalıdır. Aksi halde o yıl açacak çiçeklerin tomurcukları da budamada alınmış olur ve ağaç o yıl çiçek açmaz.

 

 BUDAMA SONRASI İŞLEMLER

Budama sonrasında ağaçlar tahrik olurlar ve hayatiyeti devam etmek için kök sistemindeki besin elementlerini harcamak maksadıyla bol sürgün verirler.

 

Budama eğer tepe tacında yapılmış ise budama sonrası bakım önlemleri 2-3 yıl sürmelidir. Koruyucu macunlar 3-4 yıl boyunca yara yüzenini korumaktadır. Ancak su ve kök sürgünleri devamlı suretle kontrol edilmelidir.

 

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

 

Budama yapılmayan ağaçlarda;

 

1.       fazla verim nedeniyle dallar kırılır,

3.       sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,

5.       periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür

 

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.

 

1.       Ağaçlara istenilen şekli vermek.

3.       Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.

5.       Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.

7.       Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.



Çok Okunanlar

2024-09-20 10:07:17