Yerel >> Vanda Haber


Vanlı çiftçiler bereketli bir yıl bekliyor


Link [2022-05-25 08:59:48]



Bu yılın kış ve ilkbahar aylarının yağışlı geçmesi ve Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce verilen hibeli desteklerle birlikte çiftçi tohumunu toprakla buluşturdu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen proje çerçevesinde Van Tarım Kredi Kooperatifinden temin edilen tonlarca tohum, ilkbaharın ilk aylarından itibaren çiftçilere dağıtılmıştı. Yağışlı geçen kış ve bahar ayları çiftçiyi sevindirirken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü de birçok projeyi hayata geçirdi.

Buğday ve fasulye tohumu dağıttık

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, 2022 yılının hem kış hem bahar döneminde yağışların bereketli geçtiğini belirtti. Bereketli geçeceğini umdukları 2022 yılında bakanlık destekli yüzde 75 hibeyle tohum dağımı yaptıklarını ifade eden İl Müdürü Görentaş, “Van Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla 2 milyon TL’lik yazlık buğdayın ekilişiyle ilgili 750 kişiye tohum dağıttık. Yine kuru fasulye dağımı yaptık. Bunu da yüzde 75 hibeyle dağıttık. 10 köyde mera ıslah projesini yürütüyoruz. Bu çerçevede gübreleme ve tohum dağıtımlarımız oldu. Akabinde kışlık arpa tohum desteklerimiz olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığımız bu dönem içerisinde çiftçilerimizin ilkbahardaki tarımsal faaliyetlerini rahatlıkla sürdürebilmeleri için 80 milyonluk tarımsal destek ödemelerini çiftçilerimizin ve yetiştiricilerimizin hesaplarına aktardı. Ayrıca suni tohumlama çalışmalarımız büyük hızla devam etmektedir” dedi.

Atıl arazilerin değerlendirilmesi için yüzde 75 hibeyle verilen tohumla çiftçinin arazilerini değerlendirmelerine katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Görentaş, “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi ve diğer tarımsal kredilerle çiftçiyi yönlendirerek tarımsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Van YYÜ DAP Çiftçi Eğitim Merkezi ‘Arıcılık ve Sığırcılık Eğitimi’ Kursu Tamamlandı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Çiftçi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde açılmış olan ‘Arıcılık ve Sığırcılık Eğitimi’ kursuna katılan ve eğitimlerini başarıyla tamamlayankursiyerleretörenle sertifikaları verildi.

Üniversitemiz bünyesinde kurulan veVan Gölü havzasında bitkisel ve hayvansal üretimi geliştirmek amacıyla sektördeki paydaşlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verenDAP Çiftçi Eğitim Merkezi, üniversiteye bağlı ilgili birim öğrencilerinin ilgi, bilgi ve becerilerini geliştirecekleri uygulama alanları oluştururken, öğretim elemanları için bilimsel çalışmalarda kullanabilecekleri çeşitli bitki ve hayvan materyallerini de temin etmektedir.Bu minvaldekieğitimler kapsamında,beli periyodlarla düzenlenen çeşitli nitelikli kurslardan biri olan‘Arıcılık ve Sığırcılık Eğitimi’ debaşarıyla tamamlanmış oldu.

Sertifika törenine katılan ve Eğitim Merkezi’nin faaliyetleri konusunda DAP Çiftçi Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suphi Deniz’den bilgi alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri, konuşmasında;bilinçli çiftçi yetiştirmek adına Üniversitemiz bünyesindeki DAP Çiftçi Eğitim Merkezi tarafından yürütülen çeşitli kurs ve eğitimlereara verilmeksizin devam edileceğini belirtti.

Eğitime emeği geçen DAP Çiftçi Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suphi Deniz’e ve ekibine de teşekkür eden Kayri; “bizler, sizleri burada görmekten, sizlere faydalı olmaktan son derece mutluyuz. Sizlere kapımız her zaman sonuna kadar açıktır. Ben, almış olduğunuz eğitimin hayırlı, ürünlerinizin ve kazancınızın bol ve bereketli olmasını diliyorum.” ifadelerinde bulundu.



Çok Okunanlar

2024-09-20 01:16:18