Yerel >> Vanda Haber


Van’da sentetik ecza ele geçirildi


Link [2022-04-20 14:14:05]



Van’ın Gevaş ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir araçta yapılan aramada, 28 bin 80 adet sentetik ecza ele geçirildi.

Van Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, il genelinde haksız kazanç sağlamak amacıyla uyuşturucu madde ticareti, nakli veya depolanması faaliyetlerini yürüten şahıs/şahıslara yönelik yürütülen çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerimizce; Gevaş ilçesi uygulama noktasında bir araçta yapılan aramada, ülkemizde muadili yeşil reçeteye tabi olan 28 bin 80 adet sentetik ecza ele geçirilmiştir. Elde edilen uyuşturucu maddelerle ilgili olarak 2 şüpheli şahıs hakkında adli tahkikata başlanılmıştır” denildi.

Sentetik ecza ne anlama geliyor?

SENTETİK UYUŞTURUCULAR

Artık ortalama yaşın da oldukça düştüğü uyuşturucu furyasının detaylarını sizin için derledik. Peki uyuşturucu çeşitleri ve cezaları neler? İşte uyuşturucu çeşitleri ve belirtileri...

BARBİTÜRATLAR : Merkezi sinir sistemine etki ederek sakinleştirici ve yatıştırıcı etki gösteren barbitüratlar, doktorlar tarafından tedavi amaçlı olarak verilirler. Farklı renk ve şekillerde olabilen bu maddenin piyasada farklı amaçlarla en yaygın olarak kullanılanları sarı ve mavi kapsül halde olanlarıdır. Düşük dozda alımlarında, umursamazlık ve gevşeme hali gözlemlenir. Uzun süre kullanımın ardından maddeye tolerans geliştiren kişide, uyku bozuklukları,iştah kaybı , bulantı, istemsiz kas hareketleri gibi etkiler görülebilir.Yüksek dozda ve özellikle alkolle birlikte alımlarında, ölüme sebebiyet verebilir.

TRANKİLİZANLAR : Kişiyi sakinleştirmek ve uyku haline neden olmaksızın rahatlatmak, korkularını azaltmak için reçete edilen ilaçlar olarak karşımıza çıkar. Piyasada farklı amaçlarla kullanılan ve en çok suististimal edilenleri Diazepamlar ve Meprobamate’tir.Yüksek dozda kullanımında uyuklama ve ağız kuruluğu, ağır travmalarda ise solunum yetersizliği ve koma görülebilir.

SEDATİFLER: Hızlıca etki eden ve etkisi 10-18 saat kadar sürebilen maddelerdir. Zihni yatıştırır ancak uyku hali sağlamaz. İlk kullanımlarda cesaret ve keyif verse de zamanla bu duygular yerini yalnızlık ve yetersizlik hislerine bırakır.

KOKAİN: Parlak beya renkte, acı bir tacı olan, suda ve alkolde erime özelliğine sahip kokusuz bir tozdur.Koka yaprağının temel alkaloitidir ve kimyasal işlemler sonucunda elde edilir.300 kg koka yaprağı, 0.5 kg kokain eldesi sağlar ve genellikle bu ürün sodyum bikarbonat gibi beyaz to haldeki farklı ürünlerle karıştırılarak seyreltilir.En yaygın kullanım şekli burundan çekmek şeklindedir. Sıvı halde enjeksiyon ya da sigara ile birlikte de kullanılabilir.Hızlı etki eder ancak bu etki de kısa sürelidir. 30-60 dakika içinde tekrar alınmadığı zaman yoksunluk belirtileri gözlemlenebilir.Başlangıçta sağladığı neşeli ve eğlenceli ruh hali, zamanla yerini defresif ve çöküş içinde bir bunalım haline bırakır. Zihinde eğlenceli etkiler oluşturması nedeniyle kolay bağımlılık geliştirilir. Zamanla kalp ritim bozukluklarına, tansiyon hastalıklarına, burun kanamalarına,kısırlıklara,bronşlar ve akciğerde hasara neden olabilir. Bazı kişilerde tiklere ve migrene yol açtığı gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra vücuttaki en önemli etkilerinden bir tanesi de, beyinde tıkanmalar oluşturabilmesidir. Kokainin damarları daraltıcı etkisi sebebiyle damar tıkanıkları ve çeşitli sara nöbetleri yaşanabilir. Psikolojik boyutta ise, sinirlilik hali, sosyal fobiler geliştirme,sıkıntı, umutsuzluk, uyku düşkünlüğü gibi etkiler yaşanır. Görülen halüsinasyonlar neticesinde gerçeklik algısı yitirilebilir.

Bütün bu ağır yan etkiler ve hızlı bağımlılık kazanılmasına rağmen, kokain kullanımının aniden kesilmesi ölümlere yol açmaz. Bu nedenle bağımlılar maddeden izole edilerek tedavi edilebilir ve kokain bağımlılığından kurtulmak, diğer pek çok uyuşturucu maddeye nazaran daha kısa bir zaman alır.

KOKA YAPRAĞI : Küçük alanlardan çok gelir elde etmek için yetiştiriciliği yapılan, yaklaşık 1-1.5 metre boyunca geniş yapraklı bir bitkidir. Çoğunlukla Bolivya, Peru ve Kolombiya’da bulunur. Eski kızılderililer tarafından, açlık ve yorgunluk hissini ortadan kaldırdığı için kullanıldığı bilinmektedir.

CRACK (TAŞ) : Kokainin bir çeşidi olan crack, eser ve aseton içeren kuvvetli bir uyuşturucu maddedir.Eroine göre daha ağır bağımlılıklar geliştirebilir.Burun yoluyla, sigara ile ya da sıvı halin enjeksiyonu ile vücuda alınır. Çok ciddi paranoyak etkilere, şiddetli ağrı, titreme, terleme, kalp ritim bozuklukları ve nefes darlıklarına yol açar. Uyuşturucu maddeler içerisinde en tehlike olanlarındandır.



Çok Okunanlar

2024-09-20 06:02:09