Yerel >> Vanda Haber


Van’da öğrenciler YKS öncesi Haçuvan ile stres attı


Link [2022-06-17 22:52:56]



Van’da yarın ve pazar günü yapılacak olan YKS öncesi öğrenciler son deneme sınavlarına da girdi. Van YYÜ’de deneme sınavında ter döken öğrenciler, daha sonra YKS öncesi stres atmak için Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret etti.

Öğrenciler, burada Haçuvan isimli yavru ayıyla karşılaşarak, oyunlar oynadı. Öğrenciler, daha sonra Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan tarafından son 10 yıldır tahnit uygulanan yaban hayvanlarını yakından görme fırsatı buldu. Prof. Dr. Aslan, Van Gölü Havzası’nda yaşayan yaban hayvanlarını ve nesli tehlike altına olan hayvanlar hakkında da öğrencilere bilgiler verdi.

YKS öncesi stres seviyelerinin azaldığını ve morallerini yükselttiğini ifade eden öğrenciler, kendileri gibi sınava girecek olanlara başarılar diledi.

SINAV ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Adaylar için sınav sırasında dikkat etmeleri gereken önemli noktaların da paylaşıldığı sınav hazırlık kılavuzunda, sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanın normal olduğu belirtilerek, “Bunun bir zaaf olmadığını ve hemen herkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmeniz sizi rahatlatacaktır. Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuş gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o anki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz” denildi.

Adaylara sınav esnasında sadece kendi yaptıklarına odaklanmaları ve diğer adayların ne yaptıkları ile ilgilenmemelerinin tavsiye edildiği kılavuzda, şu tavsiye ve uyarılara yer verildi: “En iddialı olduğunuz testle sınava başlayın. En zayıf olduğunuz testi de en sona bırakın. Sınava zorlandığınız testle başlamanız size zaman kaybettireceği için diğer soruları yetiştirememenize sebep olabilir. Üniversite sınavında sorular % 20 oranında zor ve %10 oranında da çok zor sorulmaktadır. Bunlar öğrenciler için "fren sorularıdır". Fren soruları testin hemen ilk sayfasında karşınıza çıkabileceği gibi son kısımdaki sorulara da denk gelebilir. Dolayısıyla henüz ilk sorularda zorlanınca asla motivasyonunuzu kaybetmemeli ve fazla oyalanmadan sonraki sorulara geçmelisiniz. Hakkında hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakın. Çünkü 4 yanlış cevabınız bir doğruyu götürecektir. Eğer bir soruyu yanıtlarken belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayın. Çok iyi bir nedeniniz olmadıkça, doğru olduğundan emin olarak işaretlediğiniz bir seçeneği değiştirmeyin.”

Kılavuzda adaylara sınav esnasında çok sık aralıklarla saate bakmamaları ve soruların çok dikkatli okunup, anladıktan sonra cevaplanması tavsiye edilirken sorulara yorum katmadan soruyu hazırlayan kişi gibi düşünmeye çalışmaları önerildi. Sınav esnasında sadece sınava odaklanılması ve sınav sonrasının düşünülmemesi gerektiğinin vurgulandığı YKS kılavuzunda, “Dikkatinizi dağıtacak hayallere ve endişelere kapılmamalısınız. Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz zihninizin birkaç saniye dinlenmeye ihtiyacı vardır demektir. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanın. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin. Cevaplarınızı gruplar halinde ( sayfa - sayfa) kodlayın. Bu durum size zaman kazandıracağı gibi "kaydırma" riskinizi de azaltacaktır. Kodlamayı en sona bırakmanızın çok riskli olduğunu da unutmamalısınız” ifadelerine yer verildi.



Çok Okunanlar

2024-09-08 04:07:55