Yerel >> Vanda Haber


Van’da iftar sonrası uzun eşek oyunu


Link [2022-04-10 12:13:24]



Ramazan ayının verdiği maneviyatla gün boyu kalabalık olmasına rağmen sessizliğe bürünen Van caddeleri, iftar sonrası renkli görüntülere sahne oluyor.

İftar sonrası kentin en işlek caddelerinden biri olan Maraş Caddesi cıvıl cıvıl olurken, caddede bir araya gelen gençler “uzun eşek” oyunu oynadı. Çocuklukların da oynadıkları oyunları bir bir oynayan gençlerin mutluluğu güzel görüntüler oluşturdu.

İLGİLİ HABER

Uzun eşek oyunu nasıl oynanır?

Evde uzun eşek oyunu oynamanın kuralları nelerdir?

Oyunlar dünyasına hoş geldin. Şimdi sırada uzun eşek var.

Uzun eşek oyunu genelde birdir bir oyunu ile karıştırılsa da kuralları oldukça farklıymış. Oyun, bir halem ve dörder kişilik iki ekip ile oynanıyormuş.

Hakem ya da yastık adı verilen oyuncu bir ağaca ya da düz bir duvara sırtını yaslıyor ve bacaklarını açıyormuş.

Önce oyunculardan biri eğilip kafasını hakemin bacaklarının arasına sokuyormuş. Bu sırada sırtı düz olmalıymış. Aynı takımdaki diğer oyuncularda aynı şekilde ilk oyuncunun arkasına diziliyormuş.

Rakip takım üyeleri sırayla eğilmiş olan takım üyelerinin üstüne atlarmış. Hepsi atladığında içlerinden biri eliyle bir sayı gösterir ve “Eşeğim kaç yaşında?” diye sorarmış. Bu sayı ondan fazla olamazmış.

Alttakilerden seçilmiş olan kişi bu sayıyı tahmin etmeye çalışırmış. Bilemezse yine diğer takımı taşımak zorunda kalırlarmış. Tahmin doğruysa, sayıyı bilirlerse ya da atlama yapan oyunculardan biri yere düşerse diğer takım taşımaya başlarmış.

Oyun böylece devam eder, belirlenen sayıya gelince bitermiş.



Çok Okunanlar

2024-09-20 09:54:53