Yerel >> Vanda Haber


Van’da hazineye ait taşınmaz malların duyurusu


Link [2022-04-18 15:54:03]



"Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan düzenlemeler ile birlikte Hazineye ait tarım arazileri 31 Aralık 2019'dan önce üç yıl süreyle kullanan çiftçilere, ödedikleri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralaması yapılabilecektir. Ayrıca kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getiren çiftçiler kira süresini yeniden uzatabiliyor veya 10 yıl boyunca kullananlar doğrudan satın alınabilecektir.

Ayrıca Hazineye ait 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin düzenlemeyle vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarına ilişkin. 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılmıştır.

Yeni düzenleme ile; Yapı Kayıt Belgesi alınmış Hazine taşınmazları için satın alma başvuru süresi de 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

Yeni düzenleme ile ayrıca; Hazine taşınmazlarının satışında vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla peşin ödemelerde yüzde 20 indirim imkânı getirilmiştir.

Ayrıca; üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilen Hazine taşınmazlarının yatırımcılara satışında, hisseli Hazine taşınmazlarında hisse oranı yüzde 40’ın altında veya hisse miktarı 400 metrekareye kadar olan hissedarlara yapılan satışlarda, tapu fazlalığı şerhi bulunan taşınmazlarda malike satışlarda, Yapı Kayıt Belgesi alınmış Hazine taşınmazlarının hak sahiplerine satışında, satış bedelinin peşin olarak ödenmesi hâlinde bu bedele yüzde 20 indirim uygulanacaktır.

Yeni düzenleme ile ayrıca; “ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere kiraya verilen Hazine taşınmazları” satılabilecek. İhale yapılmak suretiyle ticari amaçlarla kiraya verilen ve 3 yıl süreyle sözleşmeye dayalı olarak kullanılan Hazine taşınmazlarının kiracılarına, bu taşınmazların satış ihalelerinde öncelikli alım hakkı tanınacaktır.



Çok Okunanlar

2024-09-20 05:35:39