Yerel >> Vanda Haber


Van'da gençler ahşaba şekil veriyor


Link [2022-03-31 19:54:07]



1945 yılında yapılan ve 2011 yılında Van'da yaşanan büyük depremlerden sonra bir süre kullanılmayan Endüstri Meslek Lisesi binası daha sonra restore edilerek Van İl Halk Kütüphanesine çevrildi.

Kitap okuma alanı ve çok amaçlı salonun yanında ahşap atölyesi ile de ilgi odağı olan Van İl Halk Kütüphanesi, konumu itibari ile herkesin rahatça uğrayıp zaman geçireceği bir mekâna dönüştü.

Kurdukları ahşap beceri atölyesi hakkında bilgi veren Kütüphane Müdür Yardımcısı Mehmet Sait Pişkin, amaçlarının duygu ve düşüncelerin ahşaba nakşedilmesi olduğunu söyledi.

Güzel geri dönütler alıyoruz

Pişkin, "Burada özellikle kavak ağacından çocuklarımıza, ziyaretçilerimize parçalar vermekteyiz. Amacımız, duygu ve düşünceleri tamamen ahşaba yansıtmak ve nakşetmek. Çocuğun düşüncesinde ne varsa onu ahşaba nakşetmesini istiyoruz ve çok güzel de geri dönütler alıyoruz. İnşallah bunun devamını da sağlayacağız. Yapılan bu işte öncelikle grup çalışması var. Dokunma, hissetme, duygu ve düşüncelerini paylaşma ve dile getirme gibi birçok aktivitenin bir arada olduğu yararlı sonuçları görüyoruz." dedi.

İLKHA

Ahşap Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

hşap Sanatı Nedir? ve Ahşap Sanatı Nasıl Yapılır? Soruları oldukça ilgi çeken bir konu haline gelmiştir. Günümüzde birçok insan gerek hobi gerekse ekmek parası amacıyla ahşap sanatıyla uğraşmaktadır. Ahşap herkesçe bilinen ve herkesçe kullanılan en önemli ürünler arasında yer almaktadır. Birçok insan için sinir ve stresini atmak amacıyla ahşap işi ile uğraşmakta birçok kişi içinse bir gelir kaynağı halini almaktadır. Doğaya bir sanat gözüyle bakan kişilerin pek çoğu bir odun parçasını işleyerek ona anlam kazandırmakta ve bir sanat harikası haline getirmektedir. Türk kültüründe özellikle geçmişten bu yana ahşap oymacılığı her zaman el üstünde tutulmuştur. Toplumumuzda ahşap genellikle kapı, mihrap, pencere kenarlıkları ve balkon korkuluğu gibi unsurlar arasında kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra ahşap dolap, çekmece, çeyiz sandığı ve sehpa gibi birçok ürünün iskeletini de ahşap oluşturmaktadır.

Ahşap Sanatı Nedir?

Geçmişten günümüze kadar gelen ahşap sanatı usta eller ile birlikte bir zanaata dönüşmeyi başarmıştır. Ahşap işlemeciliği yapan kişilere verilen isim naccardır. Ahşap işletmeciliğinde genellikle ceviz, elma, sedir, meşe ve armut ağaçları kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra abanoz, gürgen ve gül ağaçları da ahşap işletmeciliğinde en çok kullanılan ağaçlar arasında yer almaktadır. Ahşap oymacılığı Türk-Osmanlı tarihi boyunca büyük bir öneme sahip olmuş ve arkasında çok büyük eserler bırakabilmeyi başarmıştır.



Çok Okunanlar

2024-09-20 15:53:31