Yerel >> Vanda Haber


Van’da Gastronomi Festivali başlıyor


Link [2022-05-25 14:04:03]



Kentin yemek ve mutfak kültürünü canlandırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ile Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği işbirliğiyle 1, 2 ve 3 Haziran tarihleri arasında 1. Gastronomi Festivali düzenleneceği belirtildi.

İpekyolu ilçesi Van Müzesi alanında yapılacak festivale 5 ülke ve Türkiye’nin çeşitli illerinden 70 aşçı katılacak. 3 gün sürecek festivalde Türk mutfağında Van yemekleri tanıtılarak, yemek yapma yarışmaları düzenlenecek.

Festival boyunca katılımcılara yemek ikramları yapılıp, Ulaştırma Dairesi Başkanlığı tarafından alana ücretsiz servisler kaldırılacağı bildirildi.

Gastronomi neyi ifade ediyor?

Paul Freedman’ın bu konuyu çok güzel özetlediği deyiminden alıntıyla başlayalım. Der ki: “Gastronomi bir bakış açısı, bir estetiği ifade eder". J.A.Brillat-Savarin’e göre ise gastronomi bilimi; “Bizi beşikten mezara destekleyen, aşkın zevkini ve dostluğa güvenini arttıran, nefreti silahsız bırakan, işleri kolaylaştıran ve hayatın kısa yolunda ardından yorgunluk getirmeyen ve diğer bütün zevklerin yorgunluklarını alan tek zevki” ifade ediyor.

Bu iki gastronomi uzmanının söyledikleri dışında bir de kelime anlamı var tabi. “Gastros” mide, “Namos” ise yasa-kanun anlamında. Türkçe anlamlarını birleştirdiğimizde pek bir şeyi ifade etmiyor gibi gözükse de Paul Freedman’ın ve Savarin’in söylediklerinden de yola çıkarak; gastronomi anlamını bulmayı kişinin bakış açısına bırakıyor. Seçtiğiniz eğitimde hayatınız boyunca yöneldiğiniz konular, “Neyi, nasıl daha iyi yaparım?” gibi sorular, “yaratıcılık”, “farklı düşünebilme kabiliyeti” ve belki de en önemlisi olan “merak”, çıktığınız bu gastronomi yolculuğunda, anlamını bulmanıza yardımcı oluyor.

 

Gastronomi nelerle alakalı?

Bir yerde beslenme varsa orada gastronomi de vardır. Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır. Bu yüzden yemeği yapan “aşçıyı” da, eti parçalayan “kasabı” da, denizlerde gezen “balıkçıyı” da, tohumunu eken “çiftçiyi” de gastronomi harekete geçiriyor. Savarin’in sınıflandırmasına göre gastronomi şunlara bağlı;

"Besin maddelerinin sınıflandırmasından dolayı tarihe,

Besin maddelerinin oluşum ve niteliklerinden dolayı fiziğe,

Besin maddelerinin uyguladığı çeşitli çözümleme ve araştırmalardan dolayı kimyaya,

Yemekleri hazırlama ve lezzetli kılma açısından dolayı mutfağa, ticarete, siyasete ve ekonomiye dayanır.”



Çok Okunanlar

2024-09-20 01:11:06