Yerel >> Vanda Haber


Sigaranın Faydaları Nelerdir?


Link [2022-02-09 12:33:50]



İpekyolu Belediyesi ile İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, “9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle belediye personellerine yönelik seminer düzenlendi.

Seminerin açılışında bir konuşma yapan Belediye Başkan V. İhsan Emre Aydın, sigaranın ve uyuşturucu maddenin insan üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek,  şöyle konuştu, "Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de yaklaşık 20 milyon kadar kişinin sigara kullandığı bilinmektedir. Maalesef insanoğlu bile bile hem maddi hem de sağlık için tehlike oluşturacak bir alışkanlığı sürdürüyor. Çünkü  bu bir psikolojik bağımlılık türüdür. Psikolojik bağımlılık olması hasebiyle de bırakması da tamamen iradeye dayalı oluyor. Uyuşturucu madde bağımlılığında da fiziksel bağımlılık oluyor. O maddeyi kullanmazsanız hayatınızın alt üst olduğunu düşünüyorsunuz. Kısır bir döngüye giriyorsunuz. Bırakması da tamamen iradeye bağlı bir olaydır. Biz herkesi sağlıklı bir yaşama adım atmaya davet ediyoruz. Herkes öncelikle kendisine bir iyilik yapsın diye davette bulunuyoruz. İnşallah eğitimimiz faydalı olur. Sigara içenler bu eğitim vesilesi ile bırakma noktasında umarım bir irade sergileyebilirler."

Daha sonra İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Dr. Fırat Yenigün tarafından sunulan seminerde, sigaranın zararları ve sigarayla mücadele yöntemleri hakkında bilgiler verilirken, sigaranın sebep olduğu hastalıklar anlatıldı.

SİGARAYI BIRAKTIRMAYI AMAÇLIYORUZ

Sigaranın zararları hususunda personellere farkındalık oluşturmak adına seminer düzenlediklerini belirten İpekyolu İlçe Sağlık Müdürü ve İpekyolu Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Dr. Semra Gümüş, "Bugün, İpekyolu Belediyesi’nde bir seminer düzenledik. Seminerimizin konusu, özellikle sigara bağımlılığına yönelikti. 9 Şubat sigarayı bırakma gününü bir fırsat bilerek sigara kullananlara, sigarayı bıraktırmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla özellikle sigara kullanan personellere, sigara bırakma konularında bilgi verdik. Yardımcı olmak ve biraz farkındalık oluşturmaya çalıştık. Özellikle İpekyolu İlçe Sağlık Müdürlüğü ile bu tarz eğitim seminerlerini yaygınlaştırmayı planlıyoruz. İnşallah katılım sağlayan personellere bir bilinç oluşturmuşuzdur.” diye konuştu.

 

İLGİLİ HABERLERİ OKU

En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre sigara kullanan kişilerde maalesef hastalıkların geri dönüşü mümkün olmamaktadır.  

Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır.

Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar.

Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir.

Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.

Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır.

Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar.

Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür. Her nefeste 50bin hücrenin ölümüne sebep olur.

Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.

Burunda koku alma duygusu azalır.

Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.

Mide ve yemek borusunda karama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır.

Pankreas kanseri riski artar.

Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.

Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği, kalıtımsal bozukluklar meydana gelir.

İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.

Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.

Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.

Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.

Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (Burger hastalığı) kadar varan hastalıklar oluşur.

Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.

Anne ve baba mirası olarak; Sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen gençliği yok olmaktadır. Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de görülür.

Burunda koku alma duygusu azalır.

Sigara içilmesi, solunum yollarını örten koruyucu yapı ve hücreleri bozarak akciğerlerin her türlü zarara açık hale gelmesine yol açıyor.

Sigara içilirken çekilen nefes ile beraber sigaranın dumanı ve sigara içerisinde bulunan zararlı kimyasal maddeler doğrudan akciğerlere çekilir.

Bundan nedenle sigara içilmesine bağlı olarak en çok rahatsızlık akciğerlerde görülmektedir.

Sigaranın içinde bulunan kimyasal maddeler akciğer rahatsızlıklarına yol açmakta olup, sigaranın akciğerlere verdiği en büyük hastalık akciğer kanseridir.

Akciğer kanseri

Ağız kanseri

Burun kanseri

Dudak kanseri

Boğaz kanseri

Gırtlak kanseri

Yemek borusu kanseri

Mesane kanseri

Böbrek kanseri

Karaciğer kanseri

Mide kanseri

Pankreas kanseri



Çok Okunanlar

2024-09-21 13:43:27