Yerel >> Vanda Haber


Osman Çelik VAN TSO için aday olacak mı? İşte Merek edilen soruların cevabı


Link [2022-03-14 08:55:50]



Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) seçimleri normal takvim işlerse 2022 yılının Ekim ya da Kasım ayında yapılacak. Seçim startının başladığı, adayların açıklandığı kentte dengeler nasıl olacak. Başkanlığa kim daha yakın?

1961 yılından bir grup Van esnafının ve eşrafının kurduğu oda, o günden bu güne her zaman çok konuşuldu, çok tartışıldı ve kent gündemindeki yerini hep korudu. Ki bazen ticaret odasının kent gündeminde bu kadar yer alması bazı kesimler tarafından yüksek sesle de eleştirildi. 2022 yılı seçimleri de aynı heyecana sahne olacağa benziyor. Bu seçimin son bir kaç seçimden farkı da belki daha fazla adayın, grubun olması.

Bu isimler arasında mevcut başkan Necdet Takva'nın öceki dönem yönetim omurgasını oluşturan, başında daha önce başkanvekilliği de yapmış Faruk Biner'in olduğu Metin Abi, Yavuz Karaman, Diyaeddin Altındal, Murat Beyaz gibi güçlü isimlerin bulunduğu grup, diğer yandan genç bir mühendis olarak adaylığını en erken açıklayan ve çalışmalarını titizlikle sürdüren İzzet Çoban ve odanın geçmişten bu güne en çok konuşulan ismi olan, daha önce başkanlık yapmış ismi Van şehri ile özdeşleşmiş, bölgenin en büyük iş insanlarından olan Zahir Kandaşoğlu var. Bu isimler farklı tarihlerde adaylıklarını basına ve kamuoyuna açıkladılar.

Tabi bütün bu isimlerin yanında üst üste iki seçim kazanan, mevcut başkan Necdet Takva'nın da aday olacağı kuvvetle ihtimal görünüyor. Yine seçimlerin 2022 Ekim ya da Kasım ayında yapılacağını düşünürsek daha o zamana kadar farklı kişi ve grupların adaylıklarını ilan etmesi çok büyük bir olasılık olarak önümüzde duruyor. Bizde bütün bu konuları 2004-2012 tarihleri arasında VAN TSO'da Başkan Yardımcılığı ve vekilliği görevini de yapmış, seçimleri ve mutfağı çok iyi bilen önümüzdeki seçimlerde aday olup olmayacağı merak konusu olan ve bütün kesimler tarafından seçimdeki en güçlü denge unsuru olarak dillendirilen Osman Çelik ile konuştuk.

 

- Sizi biraz tanıyalım isterim... Osman Çelik Kimdir? 1966 yılında Van'da doğdum. İlk ve orta öğretimimi Van'da tamamladım. İstanbul ve Anadolu Üniversitelerinde lisans eğitimlerimi tamamladım. 1990 yılından bu yana inşaat, maden ve yapı denetim alanında şirketler kurdum ve yöneticilik yaptım. 2002-2004 tarihleri arasında Van Genç İş Adamları Derneği'nde yöneticilik yaptım. 2004-2012 tarihleri arasında ise Van Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeliği, yönetim kurulu başkan yardımcılığı ve başkan vekilliği görevinde bulundum.

- Hangi sektörde çalışıyorsunuz?  Bu güne kadar Van'da ve Ankara'da ağırlıklı olarak inşaat ve yapı denetim sektöründe işler yaptım. 25 yılı aşkındır ticari faaliyet yürütüyorum.

- Şu an içinde bulunduğumuz ekonomik durumu ilgili düşünceleriniz nelerdir? Bu sorunun cevabı hem çok uzun hem de çok kısa. Kelimelerin tükendiği bir soru bu aslında. Artık bırakın ticari faaliyet yapmayı, insanlar günlük geçimini sağlayamıyor. Çok zor bir dönem yaşıyoruz. 2001 krizini de çok iyi hatırlıyorum. İnsanlar, büyük bir çıkmazın içine girmişti. Bu süreci de öyle görüyorum. Umarım, bir an önce aklı selim bir şekilde kararlar verilir bu kötü durumdan kurtuluruz.

- Van'ın ekonomik olarak durumu nasıl sizce? Veriler ortada. Sınır ili olmamıza rağmen 2021 yılında 59 milyon dolar ihracat yapmışız ve Türkiyede 69. sıradayız. İnsani Gelişme Endeksinde ise son sıralarda yer alıyoruz. Gerçek anlamda üretimin olmadığı bir şehirdeyiz. Ve maalesef yıllar sonra TÜİK verilerine göre göç veren ve nüfusu azalan bir şehir olduk. Daha önce de göç veriyorduk ama nüfusumuz azalmıyordu. Daha bunun gibi onlarca şey sayabilirim. Bu durum beni çok üzüyor. Bizim Malatya, Erzurum, Konya, Gaziantep gibi iller ile anılmamız gerekiyor.

- VAN TSO ile ilgili düşünceleriniz neler? STK'lar bir şehrin gelişmesinde, ivme kaydetmesinde önemli bir yere sahiptir. Bunu söylerken de STK geçmişi olan biri olduğum için değil, bir realiteden söz ediyorum. Özellikle son 15 yılda STK'ların çok ciddi çalışma alanları oldu. VAN TSO bu şehrin en önemli, en büyük sivil toplum kuruluşlarından ve onu daha önemli kılan ekonomi, iktisadi temelli bir STK olması. Açıkcası şu an ticaret odasının pek etkin olduğunu söyleyemem. Bunu Van özelinde söylemiyorum. Diğer ticaret ve sanayi odalarıyla karşılaştırıyorum. VAN TSO yönetimi çoğu zaman biz 5 yıldızlı odayız diyor. Bu tek başına başarının göstergesi olamaz ki. Odanın ismi daha çok siyasetle, kendi çalışma alanındaki dışındaki şeylerle anıldı. Ticaret ve Sanayi Odaları siyasetin yapılacağı yerler değildir. Siyaset yapmak isteyenler, siyasi partilerde bu isteklerini yerine getirebilir. TSO'nun içinde bulunduğu bu durum beni üzdü. İşin özü TSO'nun son zamanlardaki durumu genel anlamda hoş değil.

- Sizin zamanınızda TSO nasıldı? Çalışmalar hangi şekilde yürüyordu? O zamanla bu zaman arasında gerçekten çok fark var. Bizim görev yaptığımız yıllarda daha butik, daha heyecanlı bir odaydı. (Gözleri dolarak...) En önemli şey belki de heyecandı. Bakın şimdi anlatınca bile duygulandım. Şunu daha çok dillendiriyorduk. Bu şehir için ne yapabiliriz. Nasıl katma değer yaratabiliriz. Van'ın bölgede ve ülkede nasıl ön plana çıkarırız. Bir diğer konu da bu kadar kutuplaşma yoktu. Şu an çok ciddi bir kutuplaşma var. Bunu söylerken şunun altını çizeyim. İnsanların siyasi düşüncesi, yaşayışı vs. farklı olabilir ama bu kutuplaşma olacak anlamına gelmez. Bakın Diyarbakır'da mesele o şehir olduğunda ya da Malatya'da ya da Kayseri'de akan sular durur ve herkes şehir için çalışır. Bizde herkes bir birini kötülüyor. Ortak bir paydada buluşma olayı neredeyse kayboldu. Bizim zamanımızda bu kadar üye yoktu, bu kadar büyük bütçeler de yoktu ama samimi niyet çok daha ön plandaydı.

- Kutuplaşmadan bahsettiniz bunu nasıl aşabiliriz? Bunu hoşgörü ile aşarız. Bunu şehrin evimiz olduğu gerçeğinden hareketle aşarız. Kentleşme bilinci ile aşarız. Kutuplaşma Van'ın her yerini sarmış. Biz böyle değildik. Her türlü düşüncenin, hareketin, fikrin kendine alan bulduğu bir şehirdik. Yani bakıyorum tahammülsüzlük var. Aşiretler, aşiret dernekleri vs. var. Bunlar bizim değerimiz evet ama bu bunlarla anılmayalım.

- Aşiretçilik, dernek vs. dediniz bunu biraz daha açabilir miyiz? Bu konuyu aslında çok da konuşmak istemiyorum. Ben istiyorum ki şehrimiz turizmle, sanatla, sınır ticareti ile anılsın. Ekonomisi ve eğitim düzeyi iyi olsun. Yani ben şimdi olan bir şeyi silelim, görmeyelim demiyorum. Aşiretler bizim gerçeğimiz. Bende bırukiyim. Şimdi bunu silemem ki, silmekte istemem. Yaratılışın en büyük espirisi de zaten bu değil mi? Dilinizi, dininizi, renginizi, ırkınızı siz belirlemiyorsunuz. Ama ben bu temelde gruplaşmayı istemem. Bu yanlıştır. Biz sadece ülkenin değil bölgenin de en önemli şehirlerinden biriyiz. Bu gücümüzü, böylesi önemli bir kavşak noktası olan, binlerce yıllık tarihi olan bir şehri bu dar kalıba sıkıştırmayalım. Meramım anlaşıldı galiba (gülerek.)

 

- Osman Çelik, VAN TSO'ya aday mı? Bu soruyu direk "evet" ya da "hayır" diye geçiştirmek istemiyorum (tebessüm ederek). Yanlış anlamayın sorunuza cevap vermekten kaçmıyorum. Seçime daha çok var. Şimdiden esnafları seçim maratonuna sokmak çok doğru olmaz. Zaten 2 yılı aşkın süredir pandemi, ekonomik kriz derken esnaf perişan oldu. Başka şehirlerde gerçekten seçime az bir zaman kala bu maraton başlıyor. Ama Van'da adeta bir yerel seçim, genel seçim havasında geçiyor bu seçimler. Benim bu seçimde aday olmamı isteyen dostlarım var. Bunu söyleyebilirim. Benim aday olmam inanın sadece benim kararım da bağlı değil. Bunun için dostlarıma, tüccara, eşrafa danışacağım. Bu konuda onların benim ile ilgili düşünceleri çok çok önemlidir. Bu bir süreçler bir yol işidir. Yola çıkınca "ben" yaptım, ettim derseniz olmaz. Yola çıkınca istişareler olur. Bunu es geçemeyiz. Birçok kesim ile görüşüyorum. O kesimlerde benle istişare içinde. Kararımı bekleyen ciddi bir iş insanı grubu var.

- Sizle ilgili 'Osman Çelik, Van'da yaşamıyor zaten' diye bir söylem var. Bu konuyla ilgili ne dersiniz? (Gülerek) Ben Van'ın evladıyım ya. Globalleşen bir dünya. Bizim de farklı şehirlerde işlerimiz oluyor. Evet Ankara'da işlerim var. Çok sık gidip gelirim. Ama kimse beni bu durumdan dolayı şehrimden, kimliğimden soyutlayamız. Ben bu şehrin taşına, toprağına aşık biriyim. Bunu söyleyen arkadaşlar, bence beni yeterince tanımıyor. Bilenler bilir babamda, bende isteseydik çok uzun süre önce buralardan göç ederdik. Ama rahmetli babam da ben de Van'ı hiç bırakmadık, bırakmayız. O arkadaşlar şunu bilsin bizim Van sevdamız bir seçimle, bir STK ile ölçülmez. İliklerime kadar Vanlıyım ve Van'da hep var olacağım.    - Sizle ilgili şunu net söyleyebilirim. Konuştuğum birçok kişi Osman Çelik aday olsa da seçimi çok etkiler, olmazsa da... O iş insanlarımızın, dostlarımızın teveccühü sağ olsunlar. (tebessüm ederek.) Ben bunu şöyle yorumluyorum. Benim inisiyatif almamı istiyen hatırı sayılır bir kesim var. Ben de buna kulaklarımı tıkayamam ama ben bu kadar bölük pörçük yapının, grupların olmasını istemem. Yani mevcut yönetimi beğenmiyorsak ki beğenmiyoruz buna karşı daha "bütün" bir görüntü vermeliyiz.

- Yani mevcut adaylar içinde şu an ki yönetime karşı bir birliktelik mi olmalı? Ben açıkça söylemek isterim. Ki bu bir sır da değil. Ben bir birliktelik sağlamak için büyük çaba harcadım ve inanın bunda da büyük bir aşama kaydettim. Ama son günlerde adaylığını açıklayan bir kardeşimiz bu birliktelikten vazgeçti. Bunu altın tepside gelen fırsatı çevirmek olarak yorumluyorum.

-Sayın Başkan, bu konuyu biraz daha detaylandırmanızı isterim... Detayı şu... Biz birliktelik için çokça konuştuk ve tek liste yapacaktık. Bu liste benim başkanlığımda kamuoyuna deklare edilecekti. Ve bu birlikteliği sağlarken şu an aday olan arkadaşlar da farklı görevlerde yani yönetimde yer alacaktı. Bu durumda mevcut yönetimin inanın şansı sıfıra inecekti. Belki aday bile olmayacaklardı. Ama ben belki de olmaz denilen şeyi aşmıştım. Ama dediğim gibi bir kardeşimiz buna inanmadı.

- Peki bundan sonraki süreç ne olacak? Kendimle ilgili şunu söyleyebilirim. Ben Başkanvekilliği, yöneticilik yaptım hem de yıllarca. Amacım illa başkan olmak değil. Zaten bu yapıları çok iyi bilen biriyim. Benim amacım birliktelik olmasını sağlamaktı. Bu süreçten sonra bence başka adaylar da çıkabilir. Ama benim tezim şu. Çok fazla aday var ve bu bence mevcut yönetimin elini güçlendirir. Unutmayın iktidarda olan her zaman 1-0 öndedir. Ha bu arkadaşlar biz güçlüyüz, sorun yok biz gelip 2-1, 3-1 yapabiliriz diyorsa, ben bir şey diyemem. Saygı duyarım. Ama tecrübelerim ve öngörülerim beni hiç bir zaman yanıltmadı.

- Son olarak ne söylemek istersiniz? Tek amacımız bu şehirde huzuru tesis etmek olmalıdıd. Şahıslar değil, şehrimiz kazansın. Kim aday olacaksa da başkan olacaksa da Van'ı büyütmek için çalışmalı. Van'ı şahsi bir belkenti içinde olmadan daha güzel yarınlara taşımalıyız. Eğitim, ekonomi ve sosyo-kültürel anlamda bu şehri hak ettiği yere getirmek boynumuzun borcudur. Umarım şehrin esnafının mutlu olacağı, kendini ifade edebileceği bir seçim olur ve hak eden kazanır.

-Bu keyifli sohbet için, zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.... Ben de ilginiz ve emeğiniz için şükranlarımı sunuyorum.

GazeteVAN



Çok Okunanlar

2024-09-20 23:39:04