Yerel >> Vanda Haber


Okuducu: Van’la ilgili kaçak algısı bitiyor


Link [2022-01-26 12:33:59]



VEDAŞ’ın idaresindeki elektrik dağıtımı ve yeni yatırım süreci devam ederken Türkerler Enerji eliyle yönetilen kentin elektrik dağıtımı sürecini Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 VEDAŞ’ın yetki alanları, çalışmaları, yatırımları ve diğer konuları değerlendiren Okuducu, kayıp-kaçak konusuna ayrı bir parantez açarken, bu algıyı hep birlikte değiştirmek gerektiğini söyledi. Kayıp-kaçak oranının yüzde 38 olduğuna değinen Okuducu, bölgenin sanki hepsi kaçak kullanıyor gibi bir algı oluşmasına biz izin vermeyeceğiz. Bu algıyı da inşallah kıracağız.

 

"BİR DÖNEM YÜZDE 70 ORANINDA KAÇAK KULLANIMI VARDI!"

Kaçak elektrikle mücadelenin çok boyutlu devam ettiğinin altını çizen Okuducu, “2013 yılında Temmuz ayında özelleştirme yapıldı. Özelleştirmenin başında kayıp kaçak oranımız yüzde 70 seviyesindeydi ve bu şekilde devam etmesi durumunda bizim bölgenin yarısına enerji verememe gibi bir sıkıntımız baş göstermekteydi. Özelleştirmeden sonra çok ciddi bir şekilde bu konu ele alındı. Kaçak elektrikle mücadele ekipleri çoğaltıldı. Bununla ilgili çeşitli yol ve yöntemler denendi, sayaç değişikliğine gidildi, şebeke yenilendi, kapalı kablolar kullanıldı.”  

"YENİ SİSTEMLE KAYIP DA KAÇAK DA DÜŞTÜ"

En son yaptığımız uygulamada sayaçları aboneden uzaklaştırarak, direklere ya da panoların içerisine alma gibi yöntemler denendi ve bunun neticesinde bölge genelinde kayıp kaçağımız yüzde 38’ler seviyesine indi. Şu anda ‘kayıp-kaçak’ oranımız yüzde 38 seviyesinde ve bu çalışma devam edecek. Tabi bununla da bitmiyor ekiplerimiz sahada sürekli kontrol halinde. Sürekli şebekelerde trafolardaki kayıp kaçak oranı yüksek olan bölgelerde yoğunlaşma suretiyle faaliyetlerimiz devam ediyor.” şeklinde konuştu.

"KAÇAK ORANI İSE YÜZDE 38’LERE KADAR GERİLEDİ"

Kayıp kaçak elektriği değerlendirirken sadece tek boyutlu değil çok boyutlu değerlendirdiklerini söyleyen Okuducu, “Kaçak demek başkasının hakkını yemek demektir. Komşunuzun cihazına zarar veriyorsunuz, komşunuzun elektrik kalitesini düşürüyorsunuz, komşunuzun malından da çalmış oluyorsunuz. Orada trafo yandığı zaman bütün mahalleyi enerjisiz bırakmış oluyorsunuz. Ülke genelinde elektrik maliyetlerinin artmasına neden olmuş oluyorsunuz. Bu işin tabi ki sosyal bir yönü de var. Bu bölgenin tamamı kaçak elektrik kullanıyor gibi bir yanlış algı var. Bölgenin tümünün böyle bir durumu yok.” KAYNAK: Şehrivan Gazetesi



Çok Okunanlar

2024-09-22 00:35:00