Yerel >> Vanda Haber


Çatak’ta el emeği göz nuru kilimler kesildi


Link [2022-04-01 14:12:57]



Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü binasında İŞ-KUR destekli açılan ‘Yöresel Kilim Dokuma’ kursunda bitmiş olan kilimler kesildi. Usta Öğretici Neslihan Ayna'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Kaymakam Akbulut, yapılan çalışmalardan çok memnun olduğunu kaydederek;

“İstihdam amaçlı açılan kurslar hem kadınlarımız hem de ilçemiz için önem arz ediyor. Özellikle kadın ve kızların belirli bir ücret alarak kültürel zenginliğimiz olan Anadolu kilimlerini yapmaları sevindiricidir. Bu projenin hazırlanıp uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Sancaklı ise vatandaşlara iş imkânı sunmak amacıyla açılan ‘Yöresel Kilim Dokuma’ kursuna 25 kursiyerin katıldığını belirterek, “İş imkânı sunmak ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan kilimin tekrar tanıtımını yapmak için bu kursu açtık” ifadelerini kullandı.

Kilim kesme programına Kaymakam Mehmet Erdem Akbulut, eşi Burcu Akbulut, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Sancaklı, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Şükriye Ersari, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Erkan Manto ve Müdür Yardımcısı Kübra Gümüş katıldı.

ÇATAK KİLİMLERİN DİĞER HABERLERİNİ OKU

Çatak'ta İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan 4 ayrı kilim kursunda kursiyerler tarafından dokunan kilimler arasında en güzelinin seçilmesi için yarışma düzenlendi.

Çatak'ın kültürel değerleri arasında yer alan kilimlerin en güzeli yarışmayla belirlendi. 4 kurstaki 100 kursiyerin dokuduğu birbirinden güzel kilimler Yatılı Bölge Okulu kapalı spor salonunda sergilendi. Çatak Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Aşçı, AK Parti İlçe Başkanı Tahsin Babur, kurum amirleri ve vatandaşlar kilim sergisine büyük ilgi gösterdi.

EN GÜZEL KİLİM SEÇİLDİ

Serginin ardından kursiyerler tarafından dokunan kilimler içinden en güzelinin seçilmesi için yarışma düzenlendi. Burada konuşan Çatak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erkan Manto, "Çatak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İŞKUR iş birliği ile bu yıl ilçemizde 4 adet yöresel kilim kursu açılarak 100 kursiyere eğitim verildi. Bu kurslarda, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında bulunan kilim, ilçemizde yaşatılmaya çalışılarak yöremize ait kilim desenlerinin tekrar gün yüzüne çıkarılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda kursiyerlerimiz ve eğitimcilerimiz ile birlikte yapılan çalışmalar sergilenmiştir." dedi.

BİRBİRİNDEN GÜZEL KİLİMLERİ SEÇMEK ZOR OLDU

Daha sonra Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Aşçı, AK Parti İlçe Başkanı Tahsin Babur, Kilim Satıcısı Mehdi Burak ve Kilim Uzmanı Faik Abi, Kayaboğazı Okul Müdürü Abidin Kıyak,  Merkez Hürriyet İlkokulu Müdürü Ömer Şavan'ın jüri üyeliğini yaptığı yarışmada 45 kilim değerlendirilerek puan verildi. Yapılan değerlendirmede, Felek Eraslan, Gülperi Kan, Zehra Kaya'nın dokuduğu kilim birinci, Fatma Şipal, Melek Şipal, Lalihan Budak'ın kilimi ikinci, Necla Salçuk ve Hatice Salçuk'un dokuduğu kilim ise üçüncülüğe layık görüldü. Yarışmada birinci yarım altın, ikinci ve üçüncüler ise çeyrek altınla ödüllendirildi. Dereceye girenlere ödüllerini veren Akgül,"

Kültürümüzü korumalı, değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bu anlamda da gerek kaymakamlığımız gerek belediyemiz gerekse Halk Eğitim Merkezimiz olmak üzere kilim gibi, ceviz oymacılığı gibi unutulmaya yüz tutmuş değerlerimize sahip çıkmalı onları yaşatmalıyız." dedi



Çok Okunanlar

2024-09-20 13:45:21