Yerel >> Vanda Haber


Avrupa'yı karadul tehlikesi sardı! O örümcek Van’da yaşıyor


Link [2022-05-21 22:55:49]



SON DAKİKA HABER: Avrupa'da ölümcül kara dul örümceği tehlikesi baş gösterdi. Özellikle karanlıkta yaşaması sebebiyle bu adı alan örümcek, zehri ile de korku saçıyor.

Türkiye'de havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırıkları ve yılan tehlikesi kendisini göstermeye başladı. Ayrıca İspanya'da son zamanlarda görülen 'kör eden sinek' de panik yarattı. Bu gelişmelere ek korkutan bir haber de İngiltere'den geldi.

“ÇOK HIZLI ÜREMEYE BAŞLADILAR”

İngiltere'de havaların ısınmasıyla birlikte sahte dul ve kara dul örümceklerinin üreme hızı arttı. Sekiz gözü olması ve karanlık yerlerde dolaşması nedeniyle insanları ürküten kara dul örümceğine karşı teyakkuza geçildi. Örümcek, zehri nedeniyle büyük korku saçıyor.

“TÜRKİYE'DE DE YAŞIYORLAR”

Karadul örümcekleri dünyanın en zehirli örümcek türlerinden biri olarak biliniyor. Akdeniz ülkelerinin birçoğunda yaşıyorlar.

VAN’DA DA BULUNUYOR

Türkiye'de yaşayan türünün adıysa Akdeniz karadul örümceğidir. İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Van ve Kars'ta kayıtlara geçmiş bir türdür.

Kara dul örümceğin özellikleri?

Kara dul örümceği, Theridiidae ailesinin en büyük örümceğidir. Kara dul örümceği parlak, kömür siyahı renklidir. Dişi ortalama 8-10 mm uzunluğundadır ve uzun ince bacakları ile yuvarlak bir karnı vardır. Genellikle dişinin karnının alt tarafında kırmızı bir kum saati işareti, memeciklerin üzerinde ve sırtının ortasında ise bir veya iki kırmızı nokta bulunur. Erkek uzun bir karın ile 3-4 mm uzunluğundadır. Erkeğin bacakları dişininkinden daha büyüktür ve her eklemin ortası, turuncu kahverengi ve uçları siyahtır. Erkeğin karnının yanlarında dört çift kırmızı ve beyaz çizgi vardır. Yavrular turuncu, kahverengi ve beyazdır; siyah renklerini yaşla veya her eriyikle alırlar. Latrodectus mactans'ın bir diğer önemli özelliği "tarak ayağı" dır. Örümceğin arka bacak çiftinde ayrı bir tarak oluşturan bir sıra güçlü, kavisli kıl vardır. Tarak, ipeği avının üzerine fırlatmak için kullanılır.

Kara Dul Örümceğin yetişme ortamı:

Çok korkutucu bir örümcek türü olarak bilinen Kara Dul Örümceğinin bilimsel adı, Latrodectus mactans’dır.

Karasal bir çevre, Latrodectus mactans'ın yaşam alanıdır. Her yerde bulunur ve zemine oldukça yakın karanlık, korunaklı yerlerde güçlü duvarlı sığınaklar inşa eder. Ancak tuzaklarını bitkilerin üzerinede yayar. Kara dul örümceğinin ağları, bir odun yığınındaki taşların veya kütüklerin altındaki girintilerde, toprak setlerdeki yarıklarda veya deliklerde, ahırlarda ve ek binalarda bulunabilir. Bu örümcek kıyafetlere veya ayakkabılara girebilir ve bazen bir ağ inşa etmek için evde bir yer arar, ancak genellikle iç mekanlarda bulunmaz. Bir binada sığınak aradığında, bunun nedeni soğuk hava ve kuru bir barınak ihtiyacıdır.

sondakika / vandahaber



Çok Okunanlar

2024-09-20 01:16:20