Yerel >> Vanda Haber


2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedeli belli oldu!


Link [2022-06-01 15:27:57]



2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedeli açıklandı. Vekâlet kurban nedir? Nasıl yapılır?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 2 bin 250 lira, yurt dışında 1800 lira olarak belirlendiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 2 bin 250 lira, yurt dışında 1800 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

"Yurt içi 2 bin 250 lira, yurt dışı için de bin 800 lira olarak belirledik"

Kurban hazırlıklarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini hatırlatan Erbaş, bu yıl vekalet yoluyla kesilecek kurban fiyatlarını şöyle açıkladı:

“Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş’ temasıyla başlattığımız organizasyon ile bu yıl 25 milyondan fazla ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’de 81 il 922 ilçede, yurt dışında ise Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzak Doğu'dan Latin Amerika’ya kadar uzanan tüm gönül coğrafyamızdaki 80 ülke ve 345 bölgede mazlum ve muhtaç kardeşlerimize milletimizin yardım elini ulaştırmayı planlıyoruz. Milletimizin destek ve teveccühüyle daha çok mazlum ve muhtaç kardeşimizin yüzünü güldürmek ve onların bayram sevincine vesile olmak istiyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde kestirmek isteyenler için 2 bin 250 lira, yurt dışında kestirmek isteyenler içi ise bin 800 lira olarak belirledik.”

İHA'nın aktardığına göre Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra mobil bağış uygulamasından kurban vekaletlerini verebileceklerini anlattı.

Vekâlet kurban nedir? Nasıl yapılır?

Fetih Derneği, vekâlet yoluyla bağışladığınız kurbanların alım ve kesim işlemlerini gerçekleştirerek belirlediği ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyor.

Kurban, hac ve zekat gibi mal ile yapılan bir ibadettir. Mal ile yapılan ibadetlerde vekâlet vermek caizdir. Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resulullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19) Dolayısıyla kişi kurbanını kendisi kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başka bir kimseye veya bir yardım derneğine de kestirebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak veya internet, telefon, faks gibi iletişim araçları aracılığıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gerektiği gibi yerine getirmelidir.

Kurbanda önemli olan, kişinin Allah-u Teala (c.c.) için niyet etmiş olması ve kurbanın kendisi adına kesilmesidir. Bu nedenle kurbanın yurt içinde farklı bir ilde veya yurt dışında kesilmesinde bir sakınca yoktur. Kurbanı başka bir kimseye kestirirken niyet edip “Allah rızası için  kurbanımı kesmeye seni vekil ettim” demek yeterlidir. Kurbanı başkası alıp başkası kesecekse “Kurban işimi halletmek için seni umumi vekil ettim” demek gereklidir.

Vekâletin dinen geçerli olabilmesi için vekilin kurbanı müvekkil adına kesmesi veya kestirmesi, vekilin kar amacı gütmemek kaydıyla müvekkil adına kesilmek üzere kurbanlık satın alması, ibadet olması için kesilen kurbanın amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Adak, akika, şükür fark etmeksizin kurban kesmenin amacı ne olursa olsun vekâletle kesilecek kurban, kurbanlık hayvanda aranan şartları taşımalıdır.  Vekiller, vekâletini aldıkları kişiler adına kesecekleri kurbanlıkların etlerinin tamamını sahibinin rızasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalıdır.

Fetih Derneği, keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen hayırseverlere yardımcı olmak ve kurban ibadetinin dini hükümler doğrultusunda ve amacına uygun şekilde yerine getirilmesini sağlamak için vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu düzenlenmektedir. Vekâletini aldığı adak, akika ve şükür kurbanlarının alım, kesim ve dağıtım işlemlerini gerçekleştirerek başta Türkiye olmak üzere Suriye, Afrika, Bangladeş, Yemen, Gazze’de ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmaktadır.

kaynak: https://fetih.org.tr/



Çok Okunanlar

2024-09-19 04:44:55