Yerel >> Vanda Haber


10 soruda altın tasarrufu


Link [2022-02-17 19:37:57]



1- ALTINLAR NASIL TESLİM EDİLECEK?

Vatandaşlar fiziki altınını (ziynet, meskuk altınları, işlenmiş ve hurda) rafineriler tarafından oluşturulan kuyumcu ağları üzerinden banka hesaplarına aktarabilecek. Ayrıca banka şubeleri kanalıyla da fiziki altın teslim edilebilecek.

2-DEĞERLEME NASIL YAPILACAK?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen milyem değerleri kullanılacak. Vatandaşlar, bu asgari değerler üzerinde kendilerine en uygun değerlemeyi veren kuyumcularda işlemlerini yapabilecek. Kuyumcular, rafineriler ve bankalar arasında kurulacak teyit mekanizması çerçevesinde vatandaş işlemini yapıp kuyumcuyu terk etmeden önce hesabına ne kadar altın veya TL aktarıldığına ilişkin bilgi alacak.

3-TESLİM EDİLEN ALTINLAR SİSTEMDE NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Sisteme girildiğinde şu hesap türleri tercih edilebilecek: Altın Depo Hesapları, Altın Katılım Hesapları, Çeyrek Hesap, Çeyrek Katılım Hesabı, Altın Dönüşümlü TL Mevduat, Altın Dönüşümlü TL Katılma Hesabı. Vatandaşın elde edeceği getiri; sistem dahilinde seçmiş olduğu yatırım aracı ve bankaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek.

4-YATIRILAN ALTIN FİZİKİ OLARAK GERİ ALINABİLECEK Mİ?

Teslim edilen altınlar istendiği zaman fiziki altın ya da TL olarak geri alınabilecek. Fiziki altın 24 ayar gram/külçe veya çeyrek/meskuk (Darphane altını) şeklinde olacak.

5-ALTIN TESLİMİ İÇİN BANKA HESABI OLMASI GEREKİYOR MU?

Evet. Fiziki altınların anlaşmalı kuyumcular ve bankalara tesliminden sonra vatandaşın banka hesabına havale yapılıyor. Altının fiziken değerlemesi yapılıp bankaya aktarıldıktan sonra ise hak edeceği getiriler aktif hale geliyor.

6-UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Halihazırda fiziki altınların tesliminde anlaşmalı kuyumcu noktaları bulunuyor. Mevcut kuyumcu noktalarından fiziki altın teslimi yapılarak vatandaşların şu an için bankalarda bulunan altın hesaplarına aktarım yapılıyor. 1 Mart’tan itibaren ise 81 ilde en az bir tane olmak üzere, 1500 kuyumcu sayısına ulaşılacak. Altın teslim noktası olarak akredite (anlaşmalı) kuyumcu sayısı yılsonuna kadar 10 bine çıkarılacak. Ziynet altın tasarruflarına özel olarak katılım bankalarında ve kamu bankalarında doğrudan Çeyrek Hesabı 1 Mart’tan itibaren açılabilecek. Fiziki teslime ilişkin herhangi bir süre sınırı yok.

7-SİSTEME DAHİL OLAN KUYUMCULAR İÇİN HERHANGİ BİR KRİTER BELİRLENDİ Mİ?

Kuyumcular için herhangi bir kriter belirlenmemekle birlikte Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuyum işletmesi olması ve dahil oldukları rafineri tarafından sağlanan teyit sistemini kurmuş bulunmaları gerekiyor.

8-HER BANKA VE TÜM ŞUBELERİ SİSTEME DAHİL OLACAK MI?

Rafineriler ile bankalar arasında anlaşma yapılması gerekiyor. Bu anlaşmayı yapan her banka sisteme dahil olacak. Yetkili banka ve kuyumcu bilgileri daha sonra paylaşılacak.

9-YARARLANICI YASTIKALTI ALTININI BANKADA TL MEVDUATA DÖNÜŞTÜRDÜKTEN SONRA VADESİNDEN ÖNCE PARASINI ÇEKERSE NE OLACAK?

Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri uygulanacak. Diğer hesap türlerinde ise altın mevduatı ve katılım hesabı kabul eden bankaların o hesaplarla ilgili düzenlemeleri esas oluşturacak.

10-YASTIKALTINDAKİ ALTIN SİSTEME GİRDİĞİNDE KİŞİYE NE KADAR KAZANÇ SAĞLAYACAK?

Hazine tarafından yayımlanan örneklere göre; 800 liradan 100 gram altınını sisteme dahil eden bir vatandaş, 3 ay vadede asgari yüzde 3.51 faiz/kâr payı alacak. Altın fiyatlarının aynı kalması veya düşmesi durumunda vatandaşın 80 bin liralık birikimi, 3 ayın sonunda 82 bin 808 lira olacak.

Örneğin gram fiyatı 750 liraya düşse bile 2 bin 808 lira kazanç sağlanacak. Altın fiyatının 800 liradan 850 liraya çıkması durumunda artış, faiz getirisinden fazla olduğundan 5 bin lira yansıtılacak. Böylece vatandaş altın ile hem değer koruması hem de risksiz ekstra bir kazanç sağlamış olacak.

CNNTÜRK



Çok Okunanlar

2024-09-21 08:52:18