Yerel >> Telgraf Gazetesi


Varank, Gaziantep’i örnek gösterdi


Link [2022-04-16 11:32:33]



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni’nde Gaziantep’i örnek gösterdi.

Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İş Birliği Töreni’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’in coğrafi tescilde uluslararası arenaya taşıdığına dikkat çekti. Gaziantep’i örnek gösteren Bakan Varank, ‘2021 yılında 352 adet coğrafi işaretin tescilini gerçekleştirdik. Tabii bizim hedefimiz daha yüksek. Asıl coğrafi işaretlerimizi uluslararası arenaya taşıdığımızda başarımızı katmerlemiş oluruz. Yunanistan baklavayı sahiplenince üzülüyorsak, buna karşı yapmamız gereken belli. Örneğin Gaziantep bu noktada adımını attı ve Gaziantep baklavası Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Şu anda Avrupa Birliği nezdinde tescilli 7 coğrafi işaretimiz mevcut. Gelecek ay inşallah bu sayı 8’e yükselecek. Ancak Türkiye gibi medeniyetlerin kesişim noktası olan, kültürlerin harmanlandığı kadim ülkemize bu sayıların yakışmadığını söylememiz gerekiyor. Arkadaşlar bu sayının önümüzdeki dönemde 100’e çıkacağını söylediler. Ama ben bunun da üzerine çıkabileceğimize yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, “Coğrafi işaretler her memleketin kendine özgü değerlerini temsil ediyor. Emekle, alın teriyle ve kuşaktan kuşağa aktarılan bilgi ve tecrübenin korunmasını sağlıyor. Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu değerlere her zamankinden çok daha güçlü bir şekilde sahip çıkmanın mücadelesini veriyoruz. Mersin’in cezeryesini, Van’ın otlu peynirini, Gaziantep’in baklavasını, Erzurum’un Oltu taşını her türlü kötü kullanımdan ve taklitten koruyoruz” şeklinde konuştu.



Çok Okunanlar

2024-09-23 22:24:51