Yerel >> Telgraf Gazetesi


Sağlık çalışanlarının yüzde 70’i kadın


Link [2022-03-08 18:53:14]



Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin kadın olduğunu ve pandemi döneminde kadın sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin yüzde 200 oranında arttığını açıkladı.

EN FAZLA MAĞDURİYETİ KADINLAR YAŞADI

Tarla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde en fazla vurgulanması gereken konunun sağlık çalışanları kadınları yaşadığı mağduriyetler olduğunu savundu. Tarla, ‘Pandemi maalesef kadın sağlık çalışanları açıcından çok olumlu geçmedi. Büyük sorunlar ve mağduriyetler yaşadılar. Yükleri bir kat daha arttı. Kreşler kapandı ve çocuklarına bakacak birilerini bulamadılar. İzinlerini kullanamadılar. Temizlik konusunda hassasiyetler arttığı için evlerinde ekstra fazla zaman harcamak zorunda kaldılar. Evde bakıma muhtaç biri varsa yine kadının üzerine daha fazla yük bindi’ diye konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 70’İ KADIN

Sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin hemşirelerin de yüzde 80’inin kadın olduğuna dikkat çeken Ayşegül Ateş Tarla, ‘Maalesef cinsiyet körü politikalarımız var. Mevcut politikalara baktığımız zaman eşitlik terimi yok. Pandemide bu yansımayı da gördük. Uzun mesai süreleri eve gidilememe hali, bakıcısı olanların bakıcıları gelememesi hep sorun oldu. Şiddet yaşayan sağlık çalışanları için başvuru mekanizmaları işlemedi. Çünkü her yer kapalı idi’ ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL UZLAŞI YASASI GEREKİYOR

Ayşegül Ateş Tarla, sağlıkta şiddette büyük artış olduğunu dile getirdi. Tarla, sağlıkta şiddeti çözebilmek için etkin bir yasa gerektiğini belirterek, ‘Tek başına bir yasa yetmez. Toplumsal uzlaşı ile bir yasa gerekiyor’ dedi.

Başkan Tarla, 8 Mart’ı bir mücadele günü olarak değerlendirdiklerini belirterek, ‘Toplumsal cinsiyet eşitliğini vurgulamak gerekiyor. TBB’nin Toplumsal Cinsiyet  Tutum Belgesi var. Cinsiyet eşitlik kotası var. Seçimlerde ve kurullarda bunun uygulanması bizim için önemli. Cinsel Şiddeti Önleme ile ilgili bir kurul var. 8 Mart’a giderken kurumların neler yapması gerektiği önemli. Biz 14 Mart’a giderken 8 Mart’tan başlarız etkinliğimize. Önemsiyoruz 8 Mart’ı’ diye konuştu.



Çok Okunanlar

2024-09-24 08:27:38