Yerel >> Telgraf Gazetesi


Kadınlar karar alma süreçlerinde yer almalı


Link [2022-03-08 13:33:05]



Özgür Bayram, 22 yıldır Gaziantep Ticaret Borsasında çalışıyor. Kadınların karar alma süreçlerinde olmalarının önemli olduğunun altını çizen Özgür Bayram ile iş yaşamını, kadın yönetici olmayı ve 8 Mart’ı konuştuk.

2- Kadın Yöneticisiniz. Uzun zamandır GTB Genel Sekreterisiniz. Buradaki çalışmalarınızdan ve iş hayatınızdan bahseder misiniz?

Gaziantep Ticaret Borsası laboratuvarında gıda mühendisi olarak başlayan çalışma hayatım 2014 yılından bu yana genel sekreter olarak devam etmekte. Göreve geldiğim ilk andan itibaren borsamız yönetimi ve meclisi ile çok farklı ve önemli projelere imza attık. Gaziantep’in geleneksel lezzetlerini korumak, geleceğe taşımak ve bunlara ticari piyasalarda katma değer sağlamak amacıyla 17 farklı ürününün coğrafi işaret tescil belgesini aldık, 8 ürün için de başvuruda bulunduk. Türkiye’de bulunduğu il adına en fazla coğrafi işaret tescili alan borsayız. Türkiye’nin ilk ve tek Antep Fıstığı Lisanslı Deposunu, geçtiğimiz yıl hizmete açtık. Fiziki 10 bin ton depolama kapasitesine sahip olan lisanslı depo üreticilere ve sanayicilere ürünlerini devlet garantisi altında tüm risklere karşı sağlıklı ve güvenli şekilde koruma imkânı sağlamakta. Hayata kazandırdığımız diğer bir projemiz ise Gaziantep Et Borsası ve Et Hali oldu. Bu proje özellikle et yemekleriyle ön plana çıkan Gaziantep’in dünyaca ünlü sofrasına ve gastronomi kimliğine yakışan ve katkı sunan özel bir proje.

Kadın yönetici olmanın zorluklarıyla karşılaşıyor musunuz?

Öznel bir yaklaşımla sorunuzu cevaplandıracak olursak kadın yönetici kimliğinden dolayı şimdiye kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım. Ama benim karşılaşmamış olmam genel mana da kadınların yönetim kademesinde çeşitli sorunlar yaşamadığı veya bundan sonra yaşamayacağı anlamına gelmiyor.  Ben, kadınların idarede veya karar verici mekanizmalarda olmasını her şeyden önce diğer kadınlara yol göstermesi ve ilham kaynağı oluşturması açısından son derece kıymetli buluyorum.

Erkek egemen dünyada kadın olmanın zorluklarıyla karşılaştınız mı? Bundan bahseder misiniz?

Ben aslında bu konuda kendimi oldukça şanslı görüyorum. Zira Gaziantep Ticaret Borsası konum olarak Arasa dediğimiz Buğday Pazarı içerisinde çok uzun yıllardır hizmet vermekte.  Arasa daha ziyade erkeklerin yoğunlukta bulunduğu, hububat ticaretinin erkek eliyle şekillendiği önemli bir tarım ticaret merkezi... Bu nedenle bu bölgede ticaretle iştigal eden kadın görmek neredeyse imkânsız. Fakat gerek bu bölgede faaliyet gösteren ve çoğunluğunu üyelerimizin oluşturduğu tacirlerin yapıcı ve destekleyici tutumları, gerekse de tamamı erkeklerden oluşan meclis üyelerimizin ön yargısız, destek ve moral veren yaklaşımları erkek egemen bir dünyada bana kadın yönetici olmanın zorluğunu hiçbir zaman yaşatmadı. Tabi bu sürece borsa yöneticilerimizin verdiği sonsuz desteği ise göz ardı etmemek gerekiyor.

“KADINLAR ‘ELİNİN HAMURUYLA’ HER İŞE KARIŞMALI”

8 Dünya Kadınlar Günüyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Hani diyorlar ya ' Elinin Hamuruyla Erkek İşine Karışma' diye işte tamda burada kadınlarımızdan ricam lütfen ama lütfen elinizin hamuruyla her işe karışın, her işte muvaffak olmak için gayret sarf edin. Her işte alın teriniz olsun ki büyümenin bereketini, kadın elinin değdiği her yerin güzelleştiğini tüm dünya görsün ve hissetsin. Kadınların, sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik hayatın içerisinde çok daha aktif rol almalarını istiyorum.  Kadınlar ülkemiz için çok önemli bir beşerî güç oluşturmakta ama maalesef bu güçten yeterli şekilde yararlanamıyoruz. Ülke olarak böylesine bir insan kaynağı israfına göz yumacak bir lüksümüz olmamalı. Kadın, bir medeniyette ne kadar söz sahibi ve değerliyse o medeniyette aynı şekilde güçlü ve müreffehtir.



Çok Okunanlar

2024-09-24 08:24:47