Yerel >> Telgraf Gazetesi


İlaçlara erişim zorlaşıyor


Link [2022-02-15 23:12:50]



Gaziantep DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Asu Esin Güner ilaçlara yapılan yeni zamlarla birlikte erişimin zorlaşacağını ifade ederek, ”Temel sağlık hizmetlerinde vatandaşlarımızı zor günler bekliyor.” Dedi.

Güner, eczanelerde uzun süredir ilaç bulamayan hastaların çok zor durumda olduğunu belirtip acil çözüm çağrısı yaptı.

“Hasta ve hasta yakınları bulunmayan ilaçlardan maalesef eczacıları sorumlu tutuyor.” diyen Güner asıl sorumluluğun ise sağlık yetkililerinde olduğunu belirtti. İlaç firmalarının yeni zamlardan önce ilaçların piyasaya çıkışını yapmadığını vurgulayan Güner, ”Maalesef bu daha fazla para kazanma anlayışının sonuçlarını vatandaşlarımız yaşıyor. İnsanlar aylardır istediği ilacı almak için eczane eczane dolaşıyor.” Dedi.

Özellikle çocuk ilaçları ve şuruplarının, bazı antibiyotiklerin, grip ilaçlarının ve ateş düşürücülerin bulunmadığını anlatan Güner, “En temel ilaçlara ulaşamamak hem vatandaşları hem de eczacıları zor durumda bırakıyor. Hatta durum bazen muadil ilaçların bile bulunmamasına kadar varıyor. Her yıl Şubat ayında ilaçlara gelen zam nedeniyle  bu durumun yaşanıyor fakat bu sorun bu sefer çok yakıcı bir şekilde yaşanıyor.” Diye konuştu.

DEVA Partisi olarak sağlık alanında dönüşüm politikalarının hazır olduğuna değinen Güner, “Hizmet alanı ve hizmet vereni mutlu edecek bir sistem kuracağız. Ülkemizde ilaç, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin üretimini ve ihracatını teşvik ederek bölgesel bir sağlık endüstrileri üssü olmak ana hedeflerimizdendir. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nu özerk bir yapıya kavuşturacağız. Kurumun düzenleyici ve denetleyici fonksiyonlarını güçlendirecek ve uzman kadrosunun genişletilmesini sağlayacağız. İlaç ve tıbbi cihazların fiyatlandırmasını geri ödeme politikasından bağımsız olarak yönetecek ve böylelikle piyasada özellikle son teknoloji ilaç ve tıbbi cihazlarda yaşanan arz sıkıntılarının önüne geçecek, hastalarımızı mağdur etmeyeceğiz.” Diyerek sözlerini tamamladı.



Çok Okunanlar

2024-09-24 12:17:44