Yerel >> Telgraf Gazetesi


“Gelin etmeyin, okula gönderin”


Link [2022-03-08 13:33:05]



Kız çocuklarının hayatını kimseye muhtaç olmadan devam ettirebilecek nitelikte meslek sahibi olmaları gerektiğini ifade eden Empati Derneği 6. Ve 7. Dönem Başkanı Hale Konukoğlu ile, derneğin çalışmalarını, eğitimi ve 8 Mart’ı konuştuk.

Hale Hanım kendinizden ve Empati Derneği’nin çalışmalarından bahseder misiniz? 

Gaziantep’te doğdum büyüdüm. Hukuk Fakültesi mezunuyum. 2001 yılında eşim ile evlendim, üç kız annesiyim. Şirket bünyesindeki yatırımlarımızdan biri olan Sanko Park’taki Beymen ve Beymen Club mağazaları ile ilgilenmekteyim, aynı zamanda kurucu üyesi olduğum Empati Derneği’nin son dört yıldır başkanlık görevini yürütmekteyim. Empati Derneği bundan 13 yıl önce 10 kurucu üye ile 13 Şubat 2009 yılında kuruldu. Ekonomi ve sanayi alanında gelişmekte olan, dünya kentlerine rol model olan gazi şehrimizin eğitimde de hak ettiği yerlere gelmesi adına proaktif olmak istedik ve derneğimizi kurduk. Toplumda eğitim ve sosyal olanaklardan yoksun bireylere ulaşabilmek, fiziksel ve sosyal problemlerini çözmelerinde yardımcı olmak adına toplumun empati yapmasını sağlamak üzere faaliyete geçtik.

GAZİANTEP’TE İLK 20 BİNE GİREN KIZ ÇOCUKLARINA BAŞARI BURSU

Empati Derneği bugüne kadar kaç kız çocuğuna ulaştı? İleriki süreçte hedefleriniz nelerdir?

Kurulduğumuz günden bu yana elimizi taşın altına koyduk ve kız-erkek çocuk ayırt etmeden şehrimizin kanayan yarası olan eğitim odaklı faaliyetlerimizi sürdürdük. Her şeyin ötesinde Şehitkamil ve Şahinbey Empati İlkokullarında 3200 öğrenciye aktif eğitim alma fırsatı sağladık.

Pandeminin hayatımıza girmesi ile eğitimdeki fırsat eşitsizliklerinin daha da arttığını gördük ve Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okul Destek Derneği ve Empati Derneği arasında bir protokol imzaladık. 250 öğrencimize yine bu platformda haftada 6 saat fen, matematik, İngilizce ve kodlama derslerinde destek olmaktayız.

Şehit çocuklarına temel ihtiyaç bursu desteğimiz 8 yıldır devam ediyor. Bunun yanı sıra bu yıl itibari ile üniversite sınavlarında Gaziantep’te ilk 20.000’e giren başarılı kız öğrencilerimize başarı bursu fonu oluşturduk ve 2022’nin şubat ayı itibari ile burslarımızı aktarmaya başladık.

Benim en büyük arzum günümüz Türkiye’sinde kadını güçlü ve kutlu kılmak adına desteklediğimiz üniversiteli kız öğrencilerimizin sayısını artırmak, onların da ileride meslek sahibi olduklarında aynı sağduyu ile bir kız kardeşlerinin hayatını daha olanaklı hale getirmek arzusunda olmalarını sağlamaktır.

250 ÇOCUĞA FEN VE MATEMATİK DERSLERİ

Döneminizde yapmış olduğunuz projelerden bahseder misiniz?

Bizler Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği olarak her zaman paylaşımcı, katılıma açık bir dernek olduk. Başkanlık yaptığım süre boyunca bu düsturla hareket etmeye gayret ettim. Şehitkamil ve Şahinbey Empati ilk okullarımızdaki idari kadro ve öğretmenlerimize yönelik, kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemek amacı ile Öğretmen Akademisi Vakfı ile ‘Öğrenen Okullar Projesi’ başlattık. Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte Okul Destek Derneği ile dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarımıza eğitim olanağı sunduk ve 250 çocuğumuza fen ve matematik dersleri başta olmak üzere eğitim desteği sağladık. Kardeş derneğimiz olarak adlandırdığımız GAGİAD’la ‘Ataya saygı’ sergisine ev sahipliği yaptık. Gaziantep’in kurtuluşu vesilesiyle Sunay Akın’ı da yine sevgili arkadaşlarım Bora ve Müge Tezel’le beraber ağırlama imkânımız oldu.

Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk derneği sıfatımızla hareket ederek şehrimizdeki kadın konuk evinin çocuk odasının düzenlenmesi, pandemi ile beraber okullarımıza gerekli hijyen kitlerinin ulaştırılması, Milas’taki köy okulunun tefrişatı, Kastamonu ve Manisa’daki felaketlere gönderilen yardımlar gibi pandemiye rağmen sayısız projeyle dolu dolu geçen bir dönem oldu. Şahinbey Empati İlkokulunun açılışını gerçekleştirdik. Okulumuzun kütüphane, konferans, satranc salonu ve anasınıfı öğrencileri için etkinlik atölyesini düzenledik. 10. yıl balomuzu gerçekleştirdik.

Pandemide bir duraklama oldu sanırım. Yeni yıl alışveriş şenliğine ara verdiniz, bu konuda ne diyeceksiniz?

Pandemi ile beraber yeni normal denen bir kavram hayatımıza girince biz de STK’lar olarak bu düzene adapte olmaya gayret ettik. Online söyleşiler ve konferanslar düzenleyerek bu dönemi faydaya dönüştürmeye çalıştık. Toplum sağlığını her şeyin üzerinde tuttuğumuz için alışveriş şenliği yapmayıp onun yerine son iki yılda yeni yıl hediye kutuları tasarladık. Kendi ellerimizle yaptığımız bu yeni yıl hediye kutuları da hem şehrimizden hem de şehir dışından büyük ilgiyle karşılandı. Elde ettiğimiz bağışlar ve gelirlerle de ilk yıl dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerimize 650 adet bot 650 adet mont yardımında bulunduk. İkinci yıl ise yaptığımız satışlar ve bağışları yukarıda bahsetmiş olduğum üzere üniversiteli kız öğrencilere başarı bursu olarak aktarılmak üzere organize ettik.

8 Mart Kadınlar Günü ile ilgili ne söylemek istersiniz?

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında fedakârlıklarıyla yeniden devlet kurma yükünü paylaşan Türk kadınlarına; seçkin,

Kendilerine hak ettikleri saygıyı gören, sorunlarının çözüldüğü, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam temenni ediyorum. Hem milletlerin hem ailelerin ana direği olan kadınların tüm dünyada baş tacı edilmelerini diliyorum.

KIZ ÇOCUKLARI KİMSEYE MUHTAÇ OLMADAN YAŞAMALI

Gaziantepli ailelere ve kız çocuklarına nasıl bir çağrınız olabilir?

Dernek olarak da yer aldığımız bir proje ismi ile seslenmek istiyorum velileri ve öğrencilerimize,” Gelin etmeyin okula gönderin”. Kızlarımızın

Hayatını kimseye muhtaç olmadan devam ettirebilecek nitelikte meslek sahibi olmaları gayreti, çabası ve bilincinde olmak birincil önceliğimiz olmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.”



Çok Okunanlar

2024-09-24 08:23:06