Yerel >> Telgraf Gazetesi


Gaziantep, mobilya sektöründe Türkiye 5’incisi


Link [2022-04-20 10:12:23]



Bir yılda dünyaya 409 milyon 118 bin 787 dolarlık mobilya satan Gaziantep, Türkiye’de en fazla ihracat yapan 5’inci il oldu. Mobilya sanayisinde büyük hamle yapan kent, tanınmış markaları olan Kayseri’ye de kafa tutuyor.

Gaziantep, ihracattaki başarılarına bir yeni sektör daha ekledi. Son yıllarda mobilya sanayisinde önemli yatırımlar ve hamleler yapan Gaziantep, bir yılda 409 milyon 118 bin 787 dolarlık mobilya ihracatı yaptı. Tanınmış markaları ile mobilyada marka illerden olan Kayseri’ye çok yaklaşan Gaziantep, kısıtlı imkanlara rağmen büyük başarılara imza atıyor. Mobilya Sanayicileri Derneği Kurucu Başkanı Pınar Tümüklü, ‘Gaziantep’te mobilya sektörü dağınık bir halde. Biz bu halde iken dahi böyle başarı yakaladık. Mobilya Kent Projesi hayata geçtiğinde çok daha büyük başarılara imza atacağız’ ifadelerini kullandı. 

Mobilya Kent Projesi’nin 2024 yılında faaliyete geçmesini hedeflediklerini belirten Pınar Tümüklü, ‘Bu sanayinin kurulması için büyük mücadeleler verdik. 2024 yılında faaliyete geçecek. Kısıtlı imkanlarla büyük başarılara imza atan mobilya sanayisinde Mobilya Kent faaliyete geçince daha büyük rakamlara ulaşacağız. Bu projede ayrıntılar da düşünüldü. Girişe büyük bir AVM alanı bıraktırdım. Arkasına kreş alanı bıraktırdım. Kadınların burada çalışırken mazereti olmasın diye, dışarda bin liraya kreşe çocuk bırakacaklarına, burada 300 liraya çocuklarını bırakabilsinler ve kendilerini işinden alı koymasın istiyorum. Bu sektörde kadın istihdamını mümkün görüyorum ve olmasını için elimden geleni yapacağım. Geçmişte nerdeyse hiç yoktu ve şu anda az da olsa kadın çalışan olanağı artış gösteriyor. Bu da beni mutlu ediyor’ dedi.

KİMSE İNANMIYORDU

Tümüklü, Gaziantep’in mobilya ihracatı yapmasına rağmen kendisini gösteremeyen bir şehir olduğunu belirterek, ‘Ortadoğu pazarına yakın bir noktadayız. Gözümüzde büyüttüğümüz şehirlerin imkanları bizde olsa, biz onlardan daha iyisini yapabiliriz. Bunu anlattım herkese. Bakınız, biz kısıtlı imkanlarımıza rağmen, mobilya ihracatında Türkiye’nin kabul ettiği Kayseri’yi yakalamak üzereyiz. Türkiye’de ilk 5’teyiz. Bunu söylediğimde önce kimse inanmıyor ama sonra “aa evet, haklıymışsınız” diyorlar. Yani, kendi gücümüzün farkında değiliz’ dedi.

PROJE NE AŞAMADA?

1 milyon 300 bin metre kare bir alanda bütün mimari projelerini bitti. İlk etapta yaklaşık 350 dönüm alan üzerine kuruluyor. Oğuzeli Sanayi Mobilya Kooperatifi olarak adlandırılıyor. Tapu işleminde Büyükşehir Belediyesi devir aldı. Önümüzdeki haftalarda proje bitecek büyük ihtimalle. Şu anda yolları yapılıyor. Gelecek ay da esnafın tapusu verilecek. Büyükşehir altyapıyı yapıp devredecek.

2024’ün sonlarına doğru faaliyete geçecek. 100’e yakın bir firma giriş yapacak. 700 ile 1000 arasında dükkanın planlamasını yapıldı. 310 esnafın hepsininoraya taşınması hedefleniyor.



Çok Okunanlar

2024-09-23 22:28:09