Yerel >> Telgraf Gazetesi


Almanya’da Gaziantep futbolunu temsil etti


Link [2022-01-26 07:12:05]



Uzun süre formasını giydiği Çınarlıspor ile adeta bütünleşen Zeki Koska, işçi olarak gittiği Almanya’da da futboldan kopamadı. Orada da Gaziantep futbolunu en iyi şekilde temsil etti.

Zeki Koska kimdir?

Zeki Koska 1956 yılında Gaziantep’te doğdu. 1970 yılında Kırkayak Sahası’nda Türktepe Gücü takımında futbola başlayan Koska, bir süre de İstasyon sahasında mahalli olarak futbol oynadı. 1971 yılında Çınarlıspor takımına transfer olan Koska 1980 yılına kadar bu takımın formasını giydi. Aynı yıl Almanya’ya giden Koska orada da sırasıyla Köln Ataspor, Köln Victoria ve Türkiyemspor takımlarının formasını giydi.

SARI ZEKİ LAKABINI NEREDEN ALDI?

Zeki Koska’nın sarı teni ve saçları vardı. Özellikle güneşli havalarda parlardı.

Maçlara çıktığı zaman dikkat çeken futbolculardan birisiydi. Zeki Koska’ya hemen Sarı Zeki lakabını taktılar. Çünkü o dönemde lakapsız futbolcu yoktu. Zeki de lakabtan nasibini aldı.

KIRKAYAK SAHASINDA YETİŞTİ

Sarı Zeki, Kırkayak Sahası’nın Gaziantep futboluna kazandırdığı isimlerden bir tanesi. Kırkayak’ta Türktepegücü takımı vardı.

O takımda başladı futbola ve kısa sürede kendisini ispatlayıp Çınarlıspor takımına transfer oldu. Tam 9 yıl da Çınarlıspor’da oynadı.

UNUTAMADIĞI MAÇ

Çınarlıspor ile Gençlikspor Kamil Ocak Stadyumu’nda karşılaşıyordu. Çok önemli bir mücadeleydi. Maç da 1-0 Çınarlı lehine devam ediyordu.

Hava yağışlıydı ve yerler kaygandı. Tam maçı bu sonuçla bitecek derken bir pozisyon oldu. Çınarlı ceza sahasına gelen top Sarı Zeki’nin topuğuna çarptı ve kendi ağlarına gitti. O gol Gençlikspor’un şampiyon olmasına sebep oldu. O maça büyük üzüntü duydu Sarı Zeki.

Uzun süre o maçı unutamadı. Hayatının unutulmaz olaylarından birisi olarak hafızasına kazındı.

ALMANYA YOLCULUĞU

Sarı Zeki, Çınarlıspor’daki 9 yıllık futbolculuğunun ardından işçi olarak Almanya’ya gitti. Orada da futbol sevdasından vazgeçemeyen Sarı Zeki, Köln Ataspor, Köln Victoriaspor ve Türkiyemspor formaları giydi.

Almanya’da da yıllarca futbol oynadı. Gaziantep futbolunu orada en iyi şekilde temsil etti.

YILMAZ VURAL İLE ÇALIŞTI

Sarı Zeki, Almanya’da futbolculuk döneminde ünlü teknik adamımız Yılmaz Vural ile de çalışma fırsatı buldu. Yılmaz Vural o yıllarda Köln Spor Akademisi’nde okuyordu ve Köln Ataspor’u çalıştırıyordu.

O yıllarda Sarı Zeki de futbolcuydu. Yılmaz Vural ile birlikte büyük başarılara imza attılar. Defalarca şampiyonluklar yaşadılar. Köln Ataspor ile 3’ncü lige çıkma başarısı gösterdiler.

FUTBOLUN CEFASINI ÇEKTİ

Sarı Zeki, döneminin futbolcuları gibi futbolculuğun cefasını çeken isimlerden birisiydi. Tarla gibi taşlarla dolu sahalarda mücadele ederdi. Maçlardan sonra her tarafı yara bere içinde kalırdı. Malzeme yoktu.

Kendi harçlıkları ile aldıkları ayakkabıları giyerlerdi. Giydikleri ayakkabılar ayaklarını parçalardı.

Ama asla pes etmedi ve sonunda Gaziantep’in en büyük futbolcularından birisi olarak adını tarih sayfalarına altın harflerle yazdırdı.

TOP YERİNDEN KALKMAZDI

Sarı Zeki ve döneminin futbolcularının karşılaştığı en büyük sıkıntının başında futbol topları gelirdi. Özellikle yağışlı havalarda su ile şişen top ağırlaşırdı.

10 metre ileri atmak imkansız hale gelirdi. Ancak içindeki futbol aşkı Zeki’nin’nın ağırlaşan topa sakatlanma pahasına vurmasına engel olamazdı. Kötü saha şartları ve ağırlaşan toplar, malzeme sıkıntıları içindeki futbol aşkı nedeniyle çok güzel gelirdi Zeki’ye.



Çok Okunanlar

2024-09-24 16:32:22