Yerel >> Telgraf Gazetesi


‘Acenteci ya da reklam şirketi değiliz’


Link [2022-03-31 22:12:34]



İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Çağlar, gazetecilere, 'Turizm haberciliği yaparken bir acente sahibi veya reklam şirketi gibi davranmamalıyız. Tanıtımlarımızı gazeteci gibi yapmalıyız' dedi.

Basın İlan Kurumu (BİK) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğiyle hazırlanan “Turizm Gazeteciliği ve Yazarlığı Eğitimi” programı Gaziantep'te devam ediyor.

Şehitkamil Ķültür ve Kongre Merkezi'ndeki programın ikinci gününde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Çağlar, Gaziantep'teki yerel gazete temsilcileri ile buluştu. Çağlar, nasıl iyi bir turizm gazetecisi ve yazarı olunabileceğini anlattı. Habercilikte kuru bir anlatım yerine insanların zevkle okuyacağı haberler üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Çağlar, 'Şehrin simge  yerlerini, insanların nasıl günlerini geçirdiğini, adetlerini detaylı bilgileri vermek lazım. Bizler reklamcı  değiliz. Memur değiliz. Bizler gazeteciyiz. Tanıtımı yaparken gazeteci olarak tanıtmalıyız. Bir acente sahibi veya turizm şirketi gibi tanıtmamalıyız. Yaptığımız işe uygun bir şekilde tanıtmalıyız' dedi.

MUHATABIMIZ ŞEHİR OLMALI

Bir gazeteci olarak şehrin tanıtımını yaparken nasıl habercilik yapılması gerektiği konusunda bilgiler veren Çağlar, 'Reklamcılık yapmıyorsak, turizm acenteciliği yapmıyorsak, muhatabımız bu şehir olmalıdır. Turizm gazetecisinin odağı acente sahibi değil, şehir olmalıdır. Habercilik yaparken de hikaye katmalıyız. O hikayeleri de en güzel yerel basın yapar. Çünkü o şehrin hikayelerini en iyi o şehrin yerel basını bilir. Gaziantep'te kale var, tarihi mekanlar var. Onların var olduğunu herkes bilir. Ancak hikayesini o şehrin insanları bilir. O halde haberde hikaye katmayı da  en iyi yerel basın bilir' dedi.

DEMİREL: HABERLERİ İNGİLİZCE OLARAK DA YAYINLAYIN

İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel de, Gaziantep'in internette arama hacmi en yüksek olan kelimelerini istatistiklerle paylaştı. Eğitime katılan gazetecilere önerilerde bulunan Demirel, 'Yaptığınız haberleri İngilizce'ye çevirin. İngilizcesini de yayınlayın. En yükseklere çıktığınızı göreceksiniz. Haftada bir de olsa bir sayfanızı turizme ayırın. Faydasını göreceksiniz' dedi.

Demirel, kısa tanıtım filmleri ile turizmde reklam ve haberciliğin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.



Çok Okunanlar

2024-09-24 02:24:54