Son Dakika >> Haber >> NTV


Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov hayatını kaybetti


Link [2022-08-30 23:12:15]



SON DAKİKA HABERİ: 1991 yılında dağılan SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Son dakika haberi! Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son lideri Mihail Gorbaçov 91 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Soğuk Savaş'ın sona ermesine yardımcı olduğu için uluslararası olarak büyük ölçüde itibar gören Gorbaçov, politikalarını eleştirenler ise onu 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sorumlu tutuyordu.

Gorbaçov, 1990'da Soğuk Savaş'ın sona ermesindeki önemli rolü nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

"SSCB'DE OLANLAR HERKES İÇİN BİR DRAMDI"

Gorbaçov, SSCB'nin yıkılışından kendini sorumlu tutup tutmadığı sorusuna "Beni asıl üzen şey, Rusya'da halkın benim neleri başarmak için yola koyulduğumu ve neler yaptığımı yeteri kadar anlayamamış olmasıdır. Perestroyka (ekonomik ve siyasi sistemin yeniden yapılandırılması), ülke ve dünya için iş birliği ile barışın yolunu açtı. Yolun sonunu göremediğim için üzgünüm. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde olanlar benim dramımdı. Sovyetler Birliği'nde yaşayan herkes için bir dramdı." yanıtını vermişti.

MİHAİL GORBAÇOV KİMDİR?

Mihail Gorbaçov, 2 Mart 1931'de Kuzey Kafkasya'nın Stavropol bölgesindeki bir köyde doğdu.

1952 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne giren Gorbaçov, 1955 yılında Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Stavropol'da Genç Komünistler Birliğinde görev aldı.

1970'te Stavropol teşkilatı birinci sekreteri, 1971'de SBKP Merkez Komitesi üyeliğine seçilen Gorbaçov, 1978'de tarım sorumlusu olarak sekretaryaya girdi.

1979'da politbüro yedek üyesi, 1980'de de asil üyesi seçilen Gorbaçov, Çernenko'nun 1985'te ölümü üzerine SBKP Genel Sekreteri oldu.

Gorbaçov, Ekim 1988'de devlet başkanlığı görevini de üstlendi.

Mihail Gorbaçov, ülke ekonomisinde gözle görülür bir ilerleme sağlayamadığı için SBKP'nin reformcu üyeleri tarafından eleştirilmeye başlandı. Ancak çeşitli ülkelere yaptığı gezilerle dıştaki itibarını artırdı. Çin'e giderek bu ülkeyi 30 yıl sonra ziyaret eden ilk Sovyet lideri oldu. Ayrıca Batı Almanya, Birleşik Krallık ve Finlandiya'yı da ziyaret etti.Gorbaçov dış siyasette Batı ile daha yakın ilişkiler kurdu. ABD Başkanı Reagan ile Cenevre'de zirve toplantısı yaptı. Silahsızlanma, bilim, kültür ve eğitim alanlarında bilgi alışverişi için anlaştı1986'da Reykjavik'te, yeniden yapılan zirve görüşmesinde, silahların denetimi görüşüldü. Fakat ABD Başkanı Reagan, Yıldız Savaşları projesinden taviz vermediği için silahsızlanma görüşmesinden bir netice alınamadı.

1987'de iktisadi reformlardan ve dış siyasette izlenecek politikalardan bahsetti.Glasnost (açıklık) ve Perestroyka (ekonomik ve siyasi sistemin yeniden yapılandırılması) adı verilen reformlar Yüksek Sovyet meclisinde oy birliğiyle kabul edildi.Temmuz 1987'de Avrupa ve Asya'da yerleştirilmiş olan orta ve kısa menzilli füzelerin imha edilmesini kabul etti. 1987'de yayımladığı kitabında reformları geniş kapsamlı olarak açıkladı.Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin 70. yıl dönümündeki konuşmasında, Josef Stalin ve Lev Troçki'yi eleştirdi. 8 Aralık 1987 tarihinde ABD Başkanı Reagan ile orta menzilli füzelerin imhası anlaşmasını imzaladı.

Çok Okunanlar

2024-09-21 06:03:51