Dünya >> NTV


Rusya-Ukrayna savaşında 40. gün... Zelenski Buça'yı ziyaret etti


Link [2022-04-04 18:33:52]



Ukrayna-Rusya savaşında 40'ıncı güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenksi, Rus ordusunun katliam yapmakla suçlandığı Buça'yı ziyaret etti. Rusya ise "sivil katliam" suçlamalarını reddetti, Buça'da yaşananların provokasyon olduğunu savundu. BM, sivil ölümlerine ilişkin 'bağımsız soruşturma' çağrısı yaptı. Rusya Savunma Bakanlığından, Mariupol'den sivillerin tahliyesi için, "Türkiye'nin desteğiyle koridor açıyoruz" açıklaması geldi.

Rusya-Ukrayna Savaşı 40. gününde devam ediyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus Rus güçlerinin sivil katliamı yapmakla suçlandığı Buça'yı ziyaret etti. Ukrayna'da Kiev bölgesinde işlenen vahşet cezalandırılıncaya kadar durup dinlenmeyeceklerini belirtti. Zelenksi "Ukrayna'da yaptıklarını görünce Rusya ile müzakere yürütmek çok zor" diye konuştu.  Ukrayna devlet başkanı müzakereleri uzatmanın Rusya'nın aleyhine sonuçlanacağını da sözlerine ekledi.

BM'DEN SİVİL ÖLÜMLERİNE İLİŞKİN 'BAĞIMSIZ SORUŞTURMA' ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki kurtarılan bölgelerde çok sayıda sivilin cesedinin bulunması üzerine, bu ölümlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.Rus ordusunun, Kiev yakınlarındaki bölgelerden çekilmesinin ardından ortaya çıkan görüntüler ve yaşanan sivil can kayıpları tartışmalara yol açtı.Guterres, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Buça şehrinde öldürülen sivillerin cesetlerinin kendisini şok ettiğini söyledi.Sivil ölümlerine ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulunan Guterres, "Bağımsız bir soruşturma, etkili bir hesap verebilirlik için gerekli." ifadesini kullandı.Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirmişti.



Çok Okunanlar

2024-09-21 17:53:29