Teknoloji >> NTV


Metan emisyonları resmi rakamladan yüzde 70 daha fazla


Link [2022-02-26 11:38:11]



Enerji sektörünün neden olduğu küresel metan emisyonları resmi rakamlardan yüzde 70 daha yüksek seviyede bulunurken, Çin, Rusya ve ABD en fazla metan emisyonuna yol açan ülkeler olarak öne çıkıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Küresel Metan Takipçisi verilerine göre, metan emisyonları Sanayi Devrimi'nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının yüzde 30'undan sorumlu ve bu kapsamda karbondioksitten sonra ikinci sırada yer alıyor.Metan, karbondioksitten daha hızlı dağılmasına ve kısa ömürlü olmasına rağmen küresel ısınmaya etkisi açısından daha güçlü bir sera gazı olarak öne çıkıyor. Bu nedenle, metan emisyonlarının azaltılmasının küresel sıcaklık artışını sınırlamada daha hızlı bir etkisi olacağı öngörülüyor.Uydu verileri ve bilim temelli ölçüm yöntemleri son yıllarda daha fazla gelişmiş olmasına rağmen metan emisyonlarının ölçümünde eksiklikler bulunuyor.

RESMİ RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYORIEA'ye göre, enerji sektörü metan emisyonlarının yüzde 40'ına yol açarken, sektör kaynaklı metan emisyonları resmi rakamlardan yüzde 70 daha yüksek.Enerji sektörü kaynaklı küresel metan emisyonları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 135 milyon tona ulaştı. Bu rakamın 42 milyon tonu kömür, 41 milyon tonu petrol ve 39 milyon tonu doğal gaz çıkarma ve taşıma faaliyetlerinden kaynaklandı.



Çok Okunanlar

2024-09-20 18:02:18