Siyaset >> Milliyet Siyaset


Zirve sonrası Ankara’dan Moskova’ya çağrı: Hukuksuz eylemi hemen durdurun


Link [2022-02-26 10:31:23]



ANKARA Milliyet Türkiye; Rusya'ya, Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekatı bir an önce durdurması çağrısında bulunarak, Ukrayna'nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceğini açıkladı. Rusya-Ukrayna krizinde korkulan son adım geldi.Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerinin bulunduğu iki ülke arasında savaşa dönüşen kriz Ankara'yı alarma geçirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden, Dışişleri Bakanlığı'na, TBMM'den siyasi parti genel merkezlerine kadar pek çok noktada yoğun hareketlilik yaşandı. Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle Afrika ziyaretini yarıda keserek Ankara'ya dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyayı sarsan Rusya saldırısı üzerine dün de Beştepe'de güvenlik zirvesini topladı.

1 saat 50 dakika

Zirvede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, MİTBaşkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır bulundu.Yaklaşık 1 saat 50 dakika süren zirvenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahelesinin ele alındığı zirvede, "Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu" ifade edildi. Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, "Türkiye'nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği" vurgulandı.

'Operasyonu reddediyoruz'

Dışişleri Bakanlığı da, gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Rusya'nın müdahalesinin "askeri operasyon" olarak nitelendirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir. Ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inanan Türkiye, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıdır. Rusya Federasyonu'nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecektir."

Bugün NATO Zirvesi'ne katılacak

Erdoğan, bugün çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ne katılacak. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları, Ukrayna’daki gelişmeler kapsamındaki güvenlik durumunu görüşmek üzere bugün 17.00’de telekonferans yoluyla bir araya gelecek.

Ukrayna'daki Türklere 'evde kalın' çağrısı

Dışişleri Bakanlığı, dün sabah saatlerinde Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik "seyahat uyarısı" içeren bir duyuruda bulundu. Duyuruda şöyle denildi: "Ukrayna’da yaşayan değerli vatandaşlarımız. Ukrayna hava sahası halen kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır. Bize aşağıdaki numaralardan ulaşabilirsiniz. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi: +903122922929. Kiev Büyükelçiliği Acil Durum Hatları: +380632114765, +380632557748, +380935394612. Odessa Başkonsolosluğu Acil Durum Hatları: +380937110024, +380937110026.

Zelenskiy ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın saldırısından sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile ilk görüşmesini yaptı. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı ve son gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Zelenskiy ile son olaraksalı günü görüşmüştü. Erdoğan, dün ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler ele alındı.



Çok Okunanlar

2024-10-24 07:29:52