Siyaset >> Milliyet Siyaset


‘Yönetimde en az % 35 kadın olacak’


Link [2022-02-04 08:31:18]



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Kadın Kolları tarafından düzenlenen "Kadın istihdamı Buluşması"na katıldı. Toplumun farklı kesimlerinden kadınların yaşadıkları sorunları anlatmasının ardından konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

BİRLİK OLUN: Farklı bölgelerde yaşayabilirsiniz, eğitim düzeyiniz farklı olabilir, farklı kimlikleriniz, inançlarınız olabilir, dünyaya farklı gözlerle bakabilirsiniz ama birlik olmanız lazım. Sorunlarınıza beraber sahip çıkmanız lazım. Bunu yaparsanız en büyük güç sizsiniz zaten. Sizden daha güçlü Türkiye’de kimse yok aslında. O nedenle kadınların birleşmesi, hak araması, adalet araması lazım. Hangi evde doğru dürüst huzur var arkadaşlar, mutluluk var? Hele şu elektrik zamlarından sonra, hele şu zamlardan sonra.

HESABINI SORUN: Kadının çalışma, üretme, sosyal güvenlik hakkı vardır. Bu haktır, lütuf değildir. Ödediğiniz vergilerle yatırım yapılması, evlatlarınızın iş sahibi olması lazım. Bütün kadın kardeşlerime söylüyorum, 'bizim ödediğimiz vergileri nereye harcıyorsunuz' diye sorun. Bunu sorduğunuz zaman demokrasi olur bu ülkede.

İSTİHDAM SÖZÜ: Bütün kadınlara sözümdür. Bu devlet yönetiminde en az yüzde 35 kadın istihdamı sözü veriyorum ben. Efendim vali erkek, kaymakam erkek, şu erkek, bu erkek. Bu memlekette hukuk fakültesini bitiren kadın yok mu kardeşim? Siyasal bilgileri bitiren kadın yok mu? Bu kardeşiniz kim haksızlığa uğradıysa onun yanında olacaktır.

ASIL AKTÖR KADINLAR: Kimsenin kimliği, yaşam tarzı beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren şu, o evde huzur var mı, o evde işsiz var mı, o mahallede, o sokakta, o caddede, o kentte rahat gezebiliyorlar mı, rahat geçinebiliyorlar mı, huzur içinde yaşayabiliyorlar mı? Benim derdim odur. Bunu sağlamak için mücadele edeceğiz. Ama bu mücadelede asıl aktör kadınlar, sizlersiniz.

‘Demokrasi mücadelesine bir darbedir’

Kılıçdaroğlu “Kadın İstihdamı Buluşması” programından ayrılırken, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanının Osman Kavala davasıyla ilgili ‘Avrupa Konseyi’nin aldığı kararı tanımıyoruz’ açıklamasını nasıl değerlendirdiği”ne ilişkin soruya şu karşılığı verdi:“Bu açıklama; ‘Bizim ülkemizde hukuk yok, arzu ettiğimiz mahkemeden arzu ettiğimiz kararı çıkartırız’ anlamına geliyor. Bu Türkiye’nin itibarına, bugüne kadar süren demokrasi mücadelemize vurulmuş ciddi bir darbedir. Bu ülkede demokrasinin olmadığını biz biliyoruz ama demokrasinin olmadığını Erdoğan bütün dünyaya ilan etti.”

‘Nebati Bey üzülmesin diye’

Kılıçdaroğlu, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına ilişkin de “Yüzde 127 elektriğe fatura gelmiş ama enflasyon oranına bakıyorsunuz yüzde 49-48 ya da 50 civarında. Gerçeği yansıtmıyor. Gerçek mutfakta” dedi. Bakan Nurettin Nebati’nin “Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum” açıklamasının sorulması üzerine CHP lideri, “TÜİK 50’nin biraz altında göstermiş, Nebati Bey üzülmesin diye” ifadelerini kullandı. -ANKARA Milliyet



Çok Okunanlar

2024-10-24 15:18:03