Siyaset >> Milliyet Siyaset


‘Yol haritasında mutabık kaldık’


Link [2022-01-25 09:51:07]



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Güçlendirilmiş parlamenter sistemin yol haritasının görüşüldüğü ziyarette Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan yardımcıları Faik Öztrak, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek eşlik etti. 1 saat 50 dakika süren görüşme sonrası iki lider açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

LİDERLER BİR ARAYA GELİP PAYLAŞACAĞIZ: Güçlendirilmiş parlamenter sistem dolayısıyla 6 siyasi partinin bir araya gelip Türkiye’nin ufkunu açması, yeni bir yol haritası açması son derece değerli. Bu çalışmayı önümüzdeki süreç içinde kamuoyuyla paylaşacağız. O konuda da liderler olarak bir araya gelip bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Geçiş süreciyle ilgili de Sayın Genel Başkanın bir önerisi oldu.

ÜÇÜNCÜ İTTİFAK OLABİLİR: Demokrasilerde üçüncü ittifak da olabilir. İki ittifakın dışında kalan ya da iki ittifaka mesafeli olan diğer partiler bir araya gelebilirler. Bir üçüncü ittifakı oluşturabilirler. Demokratik standartlarımızın gelişmesi açısından, demokrasinin daha sağlıklı bir zeminde yürümesi açısından önemsiyorum, önemlidir.

GAZETELERDEN OKUDUM: (HDP’nin içinde bulunduğu üçüncü ittifak konusuna değinmiştiniz bu konuyu biraz açar mısınız?) Üçüncü ittifakı siz nasıl okuduysanız gazetelerden ben de öyle okudum. Yani üçüncü ittifak kurulabilir mi? Kurulabilir tabi yani biz kurulmasın diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Ayrıca kurulursa bunun demokrasi açısından da önemli bir açılım olduğunu da söyledim.

ENGEL VARSA KALDIRILMALI: (Kürtçe seçmeli ders) Kürtçe seçmeli ders konusunda eğer bir engel varsa engelin giderilmesi lazım yoksa insanlar bağımsız olarak herhangi bir yabancı dili, herhangi bir ana dili öğrenebilirler, o konuda eğitimde verilebilir. Bir engel varsa kaldırılması gerekir.

ÖYLE BİR OLAY YOK: (Muharrem İnce’nin TOBB Başkanı’na adaylık teklifi götürüldü açıklaması) Sayın İnce’nin yaptığı açıklamayı bilmiyorum. Hangi haber kaynağına dayanıyor onu da bilmiyorum. Bir bilgim yok. Dolayısıyla yorum yapma şansım da yok, çünkü öyle bir olay da yok.

DİYARBAKIR ZİYARETİ: Diyarbakır’a ayın 27’sinde gideceğim. Şuna kesinlikle inanıyorum; bu ülkeye demokrasi gelecekse, bu ülkede demokrasi olacaksa, bu ülkede herkes kimliğinden ötürü ötekileştirilmeyecekse, inancından ötürü ötekileştirilmeyecekse bunun yolu Diyarbakır’dan geçer. Diyarbakırlılara bunu anlatacağım.

‘Görüş birliğine vardık’

Babacan ise “En önemli konu, ilk seçimle parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası. Tüm siyasi partilerle yani 6 siyasi partiyle de bu konunun görüşülmesi ve geçiş süreciyle ilgili de yine beraberce çalışacağı bir sürecin başlatılmasının önemli olacağı konusunda mutabık kaldık. Çarşamba akşamı altılı komisyon bir araya gelecek. O komisyonda iletişimin takvimi, yöntemi, bütün bunların hepsini konuşup bir karara bağlayacaklar. Komisyon neye karar verirse biz DEVA Partisi olarak uyarız” diye konuştu. Babacan, ayrıca “DEVA Partisi adına söyleyeyim bizim üçüncü ittifakla ilgili herhangi bir partiyle görüşmemiz yok” dedi.

Yurt dışı atamaları için araştırma önergesi

CHP, yurt dışı temsilciliklere yapılan atamalar için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, yurt dışına personel görevlendirilmesine ilişkin usul ve esaslardaki değişikliklerin ülke itibarına etkisinin araştırılması gerektiği belirtilerek şöyle denildi:

“TBMM bu konuda devreye girmeli, kurumların saygınlığı ve Türkiye’nin itibarının korunması için öncü bir rol üstlenmelidir. Bu çerçevede; başta dış politika alanı olmak üzere kamu kurumlarında liyakat çöküşünün yol açtığı zararların boyutunun araştırılması, kurumların ve Türkiye’nin yurt dışındaki saygınlığı güçlendirecek çözüm önerilerinin ortaya konması için bir Meclis araştırması açılması gerekli görülmektedir.”



Çok Okunanlar

2024-10-24 21:27:19