Yazarlar >> Milliyet


Yerel yönetimlerde örnek şehir: Gaziantep


Link [2022-09-26 10:24:19]



Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ‘Gaziantep Modeli’ni bir yerel yönetim modeli haline getirerek şampiyon başkan unvanı ile uluslararası başarılara Gaziantep’ten imza atıyor. Kente birçok eseri kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Milliyet’e açıklamalarda bulundu.

GastroAntep’in şehre katkıları neler oluyor?

GastroAntep’in tek konusu elbette gelecek nesillere taşınacak lezzetlerimiz değil. Biz bu lezzetlerin yanı sıra, onların elde edilmesinde kullanılan yöresel gıda ürünlerinin özünü korumasının yanı sıra sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilikle de yakından ilgileniyoruz. Bu anlamda ata tohumlarımızı korumak ilk hedeflerimiz olmakla beraber, üretim sürecine doğayı tüketmeden, yenilenebilir kaynakları dahil ederek, yeşil şehir kimliğini de koruyarak dahil olmayı önemsiyor ve bunu anlatmaya çalışıyoruz. Doğal dönüşümü bozmamayı; kültürel değerleri koruyarak nesillere aktarmayı, geleneksel mutfağın dünya mutfağı ile buluşmasını; ürünlerin sınırlar ötesine taşınabilirliğini bu çalışmalarımıza dahil ediyoruz. Gıda, mutfak, sofra ve yemek başlıklarının her birinin Gaziantep’e has özelliklerinin ve kültürünün korunarak dünyaya sunulup, tanıtılıp, taşınmasını amaçlıyoruz. Festivaller ancak çok yönlülükleri ile kazanımlar sağlıyor ve biz henüz o yılı masada planlarken bile bu detayların her birini gözden geçiriyor, konuşuyor ve bu anlamda festival programları çıkarıyoruz. Bu önemli bir ekip işi.

Tüm dünya pandemi sürecinde eve kapanmaların da etkisiyle çevrimiçi yönetim, bilişim, hizmet metotlarına yöneldi. Siz de en hızlı entegrasyonu sağlayan illerden birisiniz, mobil storelarda çok sayıda uygulamanız yer alıyor. Yeni nesil bu çözüm ve yerel yönetim metotlarını nasıl görüyorsunuz?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden olan ve kente yaklaşık iki yıldır hizmet veren Bilişim AŞ, bugüne kadar şehrin akıllı şehir vizyonunu güçlendirecek 19’u mobil olmak üzere toplamda 45 uygulamayı hayata geçirdi. Kentin yönetiminde akıllı şehir uygulamalarına gün geçtikçe daha çok ağırlık veriyoruz. Gaziantep Büyükşehir, sorun çözme kapasitesinde anlık ve hızlı çözümler geliştirecek uygulamaları sayesinde de modern dünyada yarattığı yeni yönetim modelleriyle yerel yönetimlere yön veriyor.

Yerel yönetimlerde yenilenebilir enerji son dönemlerde en önemli planlamalar arasında görünüyor. Bu konuda siz ne durumdasınız, nasıl planlamalar yapıyorsunuz?

Yaşanan iklim krizini önceden görüp yatırımlarımızı bu şekilde şekillendirdik. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılından itibaren yaptığımız yatırımlarla yenilenebilir enerji ve çevre yatırımlarında ilklere imza attık, öncü olduk. 1 yıllık süreçte tasarruf oranını yaptığımız 5 tesisle 16 milyon TL tasarruf miktarına ulaştık.

Yenilenebilir enerji kaynaklarında sahip olduğumuz tecrübeyi bölgede ve ülke genelinde hizmet vermek için kullanıyoruz. Büyükşehir olarak bunun için kurduğumuz iştiraklerle hizmet ağımızı genişlettik. Kentte ön plana çıkan hayvancılık faaliyetlerinden hareketle hayvan atıklarını değerlendirerek, Oğuzeli Biyogaz Tesisi başta olmak üzere kurduğumuz biyogaz tesisleriyle enerji üretimini yaklaşık 8 MW’a çıkardık.

Çevreci ve iklim dostu yeni otobüslere geçiş ile yeni bir rahat ulaşım, tasarruf ve çevreci ulaşım imkanlarını planlıyorsunuz? Yeni sisteminiz nasıl, ne gibi detayları bulunuyor?

Gaziantep’in daha sağlıklı, çevreci ve güvenli ulaşıma sahip olabilmesi için şehir içi toplu ulaşım ve gezi turlarında yakın zamanda hibrit otobüslerle vatandaşa hizmet vereceğiz. “Elektirikli Otübüslere Dönüşüm Projesi” kapsamında teknik ekibimizle detaylı bir araştırma, inceleme yaptık. Birlikte kentteki sera gazı emisyonunu azaltmak ve iklim koşullarına uygun araçlar temin etmek için yurt içi ve yurt dışı temaslarımız oldu.

Bu kapsamda elektrikli otobüsleri hidrojenli ulaşım araçlarına geçişin ilk aşaması olarak görüyorum. Çok özel otobüsler inceledik. Bu otobüsler, iklim dostu, çevre dostu ve yakıt tasarrufunu önemli oranda artırıyor. Gaziantep için özel çalışılmış araçlar kullanacağız. Bunun yanı sıra otobüslerdeki yolcu taşıma kapasitemizi de artırmış olacağız.

‘Yeşil şehir Gaziantep’

Yeşil Şehir çalışmalarını çok önemsiyorsunuz? Gaziantep aynı zamanda bir sanayi kenti. Bu durumda yeşil şehir ve sanayi nasıl doğru şekilde bir araya gelebiliyor. Bunun için neler yapıyorsunuz?

Kaynakların verimli kullanımı, yenilenebilir enerji çeşitleri üzerinde duruyoruz. Sanayi şehrinde üreticilerin elektrik maliyeti çok yüksek. Bunun için özel sektörü de içine katmak gerekiyor. Bunu yapar, üreticiyi alternatif kaynağa ulaştırabilirsek, amacımızda gezegenimizi korumak, yeşil kalkınmaysa, finansal boyutta acil eylem planına ihtiyaç var. Alternatif modeller değerlendirilip hızlı kaynak oluşturulmalı. Bizim zamanımız yok. Yeni dili yerel kalkınmaya entegre etmek gerekiyor. Çözüm; yereli, çiftçiyi, anneyi, kadınları dinlemek. Doğru bilgi üzerinde elimizdeki kaynakları değerlendirmeliyiz. Yeşil kalkınmada dünyanın kurtuluşunu görüyorum. Bu çalışmalar bizi ‘Şampiyon Şehir’ ve ‘Yeşil Şehir’ yaptı. 2014 yılından itibaren planlama yapmasaydık bu başarıyı yakalayamazdık. Havayı, suyu, toprağı koruyacak ekolojik yatırımları ve planlamaları bütün ilgili kurumlar ve akademik kadrolarla çalıştık. Şehrin kirletici unsurlarını tespit ettik. Sanayinin kirletici unsurlarını temizleyecek ön arıtmaları sanayicilerimizle kurduk. Akıllı olmak için önce verimli olmak, yeşil olmak için ölçümleme gerekiyor. Ulaşımda filoları gençleştirdik, bisiklet ve bisiklet yollarının entegrasyonunu sağladık. Enerjide de kömürü durdurup, yenilenebilir enerji üzerinde çalıştık.

Vatandaştan yol tepkisi!

İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Çamdibi semti, 5119 Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız, “Size gönderdiğim görüntü yağmurdan sonra çekilmiştir. Yoldaki taşlar çöktüğü için çöken kısımlar yağmur yağınca su doluyor. Yolda yürüyen herkesin üzeri ıslanıyor. Bornova Belediyesi’ne bildirdik. İki ay oldu, ilgilenmediler” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini Bornova Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

Öğrencilerin talepleri var!

Manisa’da okuyan öğrenci okurlarımız, “Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 22. Hat Manisa Celal Bayar Üniversitesi otobüsleri kampüsten kaldırıldı. Artık 22 . Hat Celal Bayar Üniversitesi’nden geçmiyor. Bu durumdan biz öğrenciler olarak çok mağduruz. Ayrıca Yunusemre Belediyesi Hafız Ahmet Şen Gençlik Akademisi hafta sonları kapalı, bu da öğrencileri etkiliyor. Kütüphanenin hafta sonları açık olması lazım ilgili birimlere sesimizi duyurursanız minnettar oluruz” dedi. Okurlarımızın bu taleplerini Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi’ne iletmiş olalım.

Çamaşır ütü bizden ders çalışmak sizden!

Küçükçekmece Belediyesi üniversitelerin açılmasına günler kala öğrencilerinin yüzünü güldürecek bir projeyi hayata geçirdi. Yurtlarda kalmayan, ailesi yanında ikamet etmeyen ve Küçükçekmece’de üniversite okuyan veya Küçükçekmece’de oturan üniversite öğrencilerinin ücretsiz olarak çamaşırlarını yıkayıp, ütüledikten sonra öğrencilere teslim edecek. Üniversite öğrencileri ilçede bulunan 4 kütüphaneye (Millet Kütüphanesi, Halide Edib Adıvar Kütüphanesi, Yusuf Ahıskalı Kütüphanesi, Kemalpaşa Semt Konağı Kütüphanesi) ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Hizmet Binası’na giderek öğrenci belgelerini ve ikametgâhlarını göstermeleri gerekiyor.

Öğrencilerin sağlığı için kantinler denetleniyor

2022-2023 eğitim-öğretim yılının açılmasının ardından Gaziosmanpaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, okul kantinlerinde denetimlere başladı. Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da ekiplerle birlikte kantinleri denetledi. Gıda ürünlerini tek tek inceleyen ekipler, ürünlerin “okul gıdası” standartlarına uygun olup olmadığına baktı. Son tüketim tarihi ve etiket kontrolü de yapan zabıta ekipleri, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, hijyen, çalışma ortamı gibi konularda denetimler gerçekleştirdi. Öğrenci sağlığını tehdit eden ürünlerin satışına müsaade etmeyen ekipler, yönetmeliğe aykırı hareket eden kantincilere ise cezai işlem uyguladı. Denetimler hakkında bilgi veren Başkan Usta, “Yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Umarım sağlıklı ve başarılı geçer. “ dedi.

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...



Çok Okunanlar

2024-09-21 17:22:03