Yazarlar >> Milliyet


Yerel fuar tadında!


Link [2022-10-18 07:58:19]



2018’den bu yana ilk kez yeniden düzenlenen Paris Motor Show, bu yıl ihtişamından bir hayli kaybetmiş gibi. Fransız markalarının yanı sıra Asyalıların geldiği fuar, bir anlamda “yerel fuar tadı” veriyor.

Çok uzun bir geçmişe sahip olan ve iki yılda bir düzenlenen Paris Motor Show, araya Kovid-19 pandemisi girdiği için ancak bu yıl kapılarını açtı. Açtı açmasına ama bu kez de marka azlığı, Paris Motor Show’un “yerel fuar tadı” vermesine neden oluyor. Nitekim ev sahibi Fransız markalarının dışında Çinli ve Vietnamlı üreticilerin bu fuara gelmiş olması dikkat çekiciydi. Çünkü Alman, İtalyan, Japon ve Güney Kore markaları Paris davetine “pas geçmeyi” tercih etmişti. Sadece Mercedes, fuarın basın gününden önceki gece bağımsız bir etkinlikle tamamen gelektrikli EQE SUV modelini tanıttı, hepsi bu...

Stellantis Grubu markalarından Peugeot ve DS bu fuarda yeniliklerini tanıtırken, Jeep de, tamamen elektrikli Avanger modelini ilk kez sergileyerek sürpriz yapmış oldu. Renault Grubu ise, 3 yeni Renault, bir Alpine konsept otomobili ve Dacia’nın muhtelif modellerini sergileyerek özellikle bu markanın nasıl kabuk değiştirdiğini anlatmaya çalıştı.

Bununla birlikte Çinli Great Wall ile BYD, otomobilde Avrupa atağına giriştiklerini duyurdu fuarda. Zira BYD elektrikli ticari araçlarda uzun zamandır Avrupa pazarında yer alırken, Great Wall, bir kez girdiği ve güvenlik gereksinimlerini karşılayan modeller sunduğu için çekilmek zorunda kalmıştı.

Macron da geldi

Bununla birlikte Vietnamlı Vinfast’in yanı sıra elektrikli markanın yeniden dönüşünü simgeleyen Ocean SUV da, fuarın konukları arasındaydı.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, halk günü yerine fuarı basın gününde ziyaret etmesi, “tenha görünen” fuarı bir anda hareketlendirdi. Yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle gazeteciler zaman zaman salonlara girmekte zorluk yaşasa da, sadece Macron’u izleyen gazeteci grubu fuarı hareketlendirmeye yetti.

Yeni 408’in gelişi 2023’te

Ev sahibi markalarrdan Peugeot, Paris Motor Show’da yeni modeli 408 ve yeni E-208’in dünya lansmanlarını yaptı. Yenilikçi 408’i, her açıdan görülebilecek şekilde büyük şeffaf bir küre içinde sergileyen Peugeot, büyük ilgi çekti. E-208 ise, gücü yüzde 15, menzili de yüzde 11 artmış olarak sergilendi. Benzinli motorun yanı sıra şarj edilebilir hibrit hatta tamamen elektrikli versiyonları bulunan 408’in, 2023’te Türkiye pazarına getirileceği belirtilirken, e-208 ise aynı yılın sonuna doğru Türkiye yollarına çıkmaya başlayacak. Sedan ile fastback hatta crossover kasa tiplerini özünde birleştiren 408, bu yönedn de hayli iddialı olacak.

Cumhurbaşkanı da kullanıyor!

Stellantis çatısı altındaki lüks markalardan olan DS, bu fuarda “DS 7 e-tense 4X4 360” aracını sergiledi. Makyajlanmış ve teknik açıdan geliştirilmiş haliyle Paris’te sergilenen aracın en önemli özelliği, o sırada fuarı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da buraya DS 7 ile gelmiş olmasıydı.

Hidrojen tüpleri pil gibi!

İtalyan Pininfarina ortaklığıyla geliştirilen NamX HUV, değiştirilebilir kapsül yapılı hidrojen teknolojisiyle dikkat çekti. Avrupa-Afrika ortaklığı olan NamX, içerisinde daha önce Renault gibi büyük üreticilerde de görev yapmış bir mühendis kadrosu da barındırıyor. Dolayısıyla ortaya ilginç bir ürün çıkmış. Taşınabilir hidrojen tüpleri/kapsülleri bulunan araçta, elektrik, bu hidrojen yakıt teknolojisiyle ortaya çıkıyor. Kapsülleri tamamen doluyken, tek seferde 800 kilometreyi bulan bir menzil hedefleniyor. 2025’te piyasaya çıkabileceği belirtilen araç için, aylar öncesinden ön sipariş alınmaya başlanmış bile.

Kükrüyor ve buhar saçıyor!

Fransız Alpine, 2025’te A110’un yerine geçirmeyi düşündüğü yeniliğin ipuçlarını Paris’te verdi. “Alpenglow” adı verilen elektrikli araç, gücünü hidrojenle alıyor. İç mekanı Formula 1 esintileri taşıyan araç için “kükrüyor ve sadece buhar çıkarıyor” nitelemesi yapılıyor. Ancak görünüşü, gerçekten de ziyaretcileri önünde uzun süre tutmayı başarıyor.



Çok Okunanlar

2024-09-21 00:41:51