Siyaset >> Milliyet Siyaset


'Yeni yasa ile seçime gidilmez'


Link [2022-03-29 10:11:07]



MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakatı'na imza koyan altı partinin genel başkanları, önceki akşam bir araya geldikleri çalışma yemeğinde AK Parti ve MHP'nin ittifak sisteminde partilerin milletvekili paylaşımı hesabını tümden değiştiren yasa teklifini masaya yatırdı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti’nin genel başkanlarını, partisinin genel merkezinde organize ettiği çalışma yemeğinde ağırladı. Yaklaşık 5 saat süren buluşmanın ardından altı liderin imzasıyla yayımlanan ortak açıklamada, iş birliği alanlarını değerlendirmek ve ilerletmek amacıyla tekrar bir araya gelindiği vurgulandı. Açıklamada toplantının içeriğine ve sonuçlarına ilişkin özetle şunlar kaydedildi:

'İş birliğimiz sürecek'

"Öncelikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk. Geçtiğimiz ay içinde yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdik ve bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan Seçim Kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız. Öte yandan hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma grubu daha oluşturduk. Sürdürdüğümüz iş birliği, milletimizin geleceğe dair umudunu ve inancını artırmıştır. Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır."

Erken ya da baskın seçim

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, basına kapalı gerçekleşen görüşmede, AK Parti ve MHP'nin seçim kanunlarında değişiklik öngören teklifi değerlendirilirken, "bu düzenleme Meclis'te yasalaşsa bile bununla seçime gidilmeyeceği, bir baskın ya da erken seçimin öngörüldüğü" noktasında bir kanaat ön plana çıktı. Baskın ya da erken seçim durumunda düzenlemenin yapılacak seçimde uygulanamayacağı ifade edildi. Genel başkanlardan bazılarının, sonbaharda seçim olabileceği noktasında görüş ve düşüncelerini paylaştığı öğrenildi.

İttifak ve aday kararı

6'lı buluşmada, "seçimde ittifak" ve "aday" konusunun en son konuşulması konusunda da görüş birliği teyit edildi. Liderlerin son aşamaya kadar "cumhurbaşkanı adayının kim olacağı" ve "ittifak yapılarının ne olacağına" dair konuşmama kararı aldıkları öğrenildi.

'İhtilaf yok' mesajı

Partilerin kurmayları ise liderlerlerin buluşması ve sonrasında yapılan ortak açıklamaya ilişkin Milliyet'e, "Seçim Yasası'nda değişiklik öngören teklifin ardından ‘bir ihtilaf olur mu’ tartışmalarına son vermek adına, iş işbirliği noktasında kararlılık vurgusunu öne çıkaran bir çalışma yapıldı. Seçim Yasası'yla ilgili nasıl bir öneri getirilirse getirilsin işbirliğinin devam edeceği ve gereken hamlelerin zamanı geldiğinde yapılacağı mesajı verildi" değerlendirmesinde bulundular.



Çok Okunanlar

2024-10-23 15:33:52