Yazarlar >> Milliyet


Yeni çıkan şarkı ve albümlere dair notlar ve yorumlar


Link [2022-09-11 09:12:30]



Sahnedeyken bir seyircisinin kendisine doğru hamle yapması sonucu yere düşünce playback yaptığı ortaya çıkan, bu konuda bayağı eleştirilen, o andan itibaren de pek ortalarda görünmeyen UZI’nin uzunçalar albümü “El Chavo” cuma günü yayınlandı. Albümden ilk video “Unuttum” adlı şarkıya çekilmiş. Türün bütün gerekleri adeta tek şarkıda toplanmış. Silahlar, kadın, bolca efelenme, atarlanma, yan yana tepinen ve eğlenen erkek enerjisi, hafif saldırganlık, arabalar… “Gerçek rap bu değil”ciler hiç kendilerini yormasın, en iyi rapçi kim, en iyi rap hangisi gibi sonuçsuz tartışmalara girmeye hç niyetim yok. Bugüne kadar bu tartışmaya girip sağ çıkan da yok zaten. Rakamlarla ve verilerle konuşacak olursak ve olabildiğince objektif kalarak şunu söyleyebilirim: UZI gerçek bir stream yıldızı. Birkaç yıl önce “Favela” adlı şarkısıyla dikkatleri çekmeye başlamıştı. Şarkının videosu Küba’da çekilmişti ve her yanı dövmeli bu sıska çocuğun gecekondulardaki hayattan bahseden şarkısının Havana’dan kenar mahalle görüntüleriyle ilgi çekmemesi olanaksızdı. UZI İstanbul Güngören’de büyümüş, müziğini de burada yapıyor. Mahallesinin yaşayışını anlatıyor ve elbette sokak kültürünü yansıtıyor kliplerinde. Bence her şey yerli yerinde. UZI’nin asıl mücadelesi bundan sonra iyi müzik yapmak, müzik hayatına devam etmek, kendini geliştirmek ve değiştirmek olmalı. Müzikle uğraşan herkes için önemli sınavlar.

Trap kralı

Serhat Durmuş’un uluslararası arenada giderek büyüyen bir ünü var. YouTube’da kendi şarkıları kadar kimisi kullanıcı işi onlarca yüzlerce remiksle de çok tanınmış bir isim. Hatta yurt dışında memleketten daha çok tanınmış bir isim. Trap otoritesi, chill/trap’in kralı gibi lakaplarla anılıyor ve galiba bu tarzın dünyadaki en önemli iki üç isminden biri. Yeni şarkı “YNX” adını taşıyor ve klasik Trap türü sınırları içinde, oryantal enstrümanlar ve melodilerle bezeli hit olma potansiyeli taşıyan bir parça. Dünyanın dört bir yanındaki Arap diasporası ve Arap coğrafyası bu tip şarkıları anında zirveye taşıyabiliyor. Bugün bu pazarın önemini sanırım sadece Türkiye bilmiyor.

Kısa süre önce Durmuş, EDM tonlarında, vokalinde Camilia’nın olduğu bir dans şarkısı yayınlamıştı. Bir yandan Trap’in kralı ünvanını korumaya çalışıyor Serhat Durmuş, bir yandan da EDM piyasasını fethetmek istiyor.

Londra caz sahnesinin güney kanadını azıcık bilenler Henry Wu adını tanıyacak. Yolunuz caz, acid, funk gibi türlerden azıcık da olsa geçiyorsa Kamaal Williams adını duymuşsunuzdur. İkisi aynı kişi. Kamaal Williams’ın müthiş bir ekip ve büyük bir müzik zevkiyle kaydettiği 2020’de yayınlanan “Wu Hen” albümünü tavsiye ederim. Peckham’lı sanatçının yeni EP’si ise Henry Wu adıyla yayınlanan “Phone Call”. İki şarkılık uzayda geçen funk / caz. Ya da öyle bir şeyler. Derhal takip.

Pentagram’ın yeni albümü hakkında ne biliyoruz?

Adı “Makina Elektrika”. Geçen yıl yayınlanan üç single ve yedi yeni şarkıdan oluşuyor. Türkçe ve İngilizce parçalardan başka bir de enstrümantal parça var.

Gitarda Hakan Utangaç, davulda Cenk Ünnü, basta Tarkan Gözübüyük yer alıyor. Demir Demirkan ve Metin Türkcan gitar çaldı. Ozan Tügen klavye cura, bağlama çaldı. Vokallerde Ogün Sanlısoy, Murat İlkan ve Gökalp Ergen yer aldı. Cahit Berkay yaylı tambur çaldı, Erkan Oğur bariton perdesiz gitar ve kopuz çaldı.

Babajim stüdyolarında kaydedilen albüm grubun 35 yıllık geçmişinin izlerini taşıyor. Yavuz Çetin’e ithaf edilen “Dünya” yorumu ve Cliff Burton’a ithaf edilen Metallica klasiği Seek & Destroy da albümde yer alan şarkılardan Pentagram şu açıklamayı yapmış albümün teması ve mesajıyla ilgili: “Anne babalarımız 2. Dünya Savaşı’na doğdular. Hayatımız silahların gölgesinde geçti. Çocuklarımızın, hak ettiği sevgi ve özgürlükle yaşayabilmesi için geçmişin kâbuslarından ders çıkarmak, her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı birleşmek lazım. Müzik, dünyanın ortak anadili ve en eski geleneği.

Farklı kafadan insanları aynı duyguda buluşturan bir mucize. Herkesin kişisel mücadelesinde daimi bir yoldaş”.

Rock camiasına duyurmuş olayım.



Çok Okunanlar

2024-09-22 04:46:18