Eğitim >> Milliyet Eğitim


Viyana Kongresi Nedir? Tarihi, Önemi, Kararları, Nedenleri Ve Sonuçları


Link [2022-03-24 08:31:23]



Viyana Kongresi, Napolyon savaşlarından sonra Fransız ordusunun yenilmesi sonucu yeni kararlar almak için toplanan bir kongredir. Avrupa’daki sınırları ve güç dengesini belirlemek için toplanmıştır.

Viyana Kongresi Nedir?

Viyana Kongresi Ekim 1814 ile Haziran 1815 yılları arasında toplanmış olan bir kongredir. Fransız devriminden sonra ortaya çıkan sorunların görüşüldüğü bir kongre olarak tanımlanabilir. 1 Ekim 1814 senesinde başlayan kongreye Avusturya, İngiltere, Rusya, Fransa ve Prusya dışındaki tüm Avrupa devletleri ve temsilciler katılmıştır.

Komisyon şeklinde çalışmalar yürüten uluslararası bir kongrenin ilk örneği olduğu için de oldukça önemlidir. Osmanlı Devleti Viyana kongresine katılmamıştır. Çünkü Balkan sorusunun gündeme gelmesinden ve ödün vermek zorunda olmaktan korkmuştur. Ayrıca Osmanlı Avusturya'nın toprak bütünlüğünü de garanti etme önerisine olumlu bakmıyordu.

Tarihi, Önemi, Kararları, Nedenleri ve Sonuçları

Viyana Kongresine İngiltere, Avusturya, Rusya, Fransa, Prusya dışında tüm Avrupa devletleri katılmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun katılmadığı bir kongredir. Balkan sorununun gündeme gelmesinden korkan Osmanlı ayrıca Avusturya hakkında da çekingen davranmaktadır. Viyana kongresinde alınan en önemli kararlardan biri Fransa'nın 1792 senesinden sonra ele geçirdiği toprakların geri alınacak olmasıdır. Kongre ile İngiltere Yeni adaları, Maltayı, Cope Colonyi, Guyan'ı, Honduras'ı ve Trididat'ı alıyordu. Rusya Finlandiya’yı ve İsveç de Norveç’i almaktaydı. Avusturya da Viyana kongresi sonrası kendi topraklarını genişletmeye başlamıştır.

Belçika Hollanda devleti ile birleşerek Niederland adında yeni bir devlet kuruyordu. Almanya ise otuz sekiz devletli bir Germen konfederasyonu oluşturmaktaydı. İtalya parçalanma aşamasına gelmekteydi. Viyana kongresi ile Avrupa devletleri arasındaki sorunlar görüşülür ve toplantılar ile sorunlar çözülmeye başlanır. Viyana Kongresinden sonra Avrupa’da huzursuzluk başlamıştır ve mevcut barış ortamı bozulmuştur. Kongrenin imzalanmasındaki amaç özgürlük ve milliyetçilik akımının etkilerini azaltmak olarak bilinmektedir.

Viyana kongresi esnasında karşılaşılan uluslararası sorunların başında İtalya Devletinin parçalanıyor olması vardır. Aynı zamanda esir ticaretinin yasaklanması da bir sorun teşkil ediyordu. Uluslararası nehirlerde ilke olarak ulaşım ve ticaret serbestliği de yavaş yavaş tanınmaya başlandı. Tarihte ilk kez geniş ve uzlaşımcı bir amaç ile Viyana kongresi toplanmıştır ve bu nedenle tarihte önemli bir yere sahiptir. Avrupa devletleri huzur ortamını sağlamak için Viyana Kongresine katılmışlardır.



Çok Okunanlar

2024-09-23 21:37:53