Eğitim >> Milliyet Eğitim


Vasvar Antlaşması Nedir? Tarihi, Tarafları, Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları


Link [2022-03-21 15:51:10]



Vasvar Anlaşması 10 Ağustos 1664 yılında, tarafları Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü olan ve bu devletler arasın da kaleme alınıp imzalanan, bir barış anlaşmasıdır.

Vasvar Anlaşması Nedir?

Vasvar anlaşması, 1664 yılı ile 1664 yılı arasında gerçekleşen ve Osmanlı-Avusturya Savaşını sona erdiren bir anlaşmadır. Anlaşma hem Osmanlıca hem de Latince olmak üzere kaleme alınmıştır. Tarafları ise Osmanlı Devleti ve Avusturya Devletidir. Karşılıklı olarak imzalanan bu anlaşma, her iki ülkenin de çıkarları düşünülerek kaleme alınsa da, asıl galip olan Osmanlı İmparatorluğudur.

Vasvar Anlaşması’nın Önemi Nedir?

Bu anlaşma, Osmanlı İmparatorluğunu ekonomik yönden çok önemli bir pozisyona getireceği için önemliydi. Osmanlı İmparatorluğu, Vasvar Anlaşmasıyla birlikte tekrardan Orta Avrupa’nın hakimi olacağından, bu anlaşma hayati önem taşıyordu. Bunun yanı sıra Uyvar Kalesi ganimetleri sayesinde, Osmanlı ordusunda bulunan askerler büyük bir varlığa sahip olacaktı. Aynı zamanda bu anlaşmayla birlikte, Osmanlı-Avusturya savaşı artık son bulacaktı. Anlaşma maddeleri gereğince de, galibiyet ve imtiyazlar Osmanlı İmparatorluğunda olacaktı. Osmanlı, topraklarında baş gösteren çetelerden ve isyanlardan temizlenecekti.

Vasvar Anlaşması’nın Nedenleri Nelerdir?

Boğdan, Erdel ve Eflak Beyleri, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı bir isyan hareketi başlatmış ve bu isyanı da arkalarına Avusturya devletinin gücünü alarak yapmışlardır. Yapılan mücadele ve isyan hareketi, 2 sene sürmüş ve çatışmalar olmuştur. Bu mücadelenin sonucunda ise Osmanlı İmparatorluğu üstün gelmiştir. Bunun sonucu olarak da isyankar beylikler, Avusturya ile birlikte bir anlaşmaya gideceklerdir.

Vasvar Anlaşması’nın Maddeleri ve Sonuçları Nelerdir?

Savaş esnasında Osmanlı ordusunun kazandığı Uyvar Kalesi ve Nograd çevresi, Osmanlı İmparatorluğuna bırakılacaktır.

Her iki tarafında askeri kuvvetleri de, Erdel ve çevresinden çekilecek fakat Erdel Osmanlı’ya bağlı kalacaktır.

Erdel kralının Avusturya’ya saldırmasını Osmanlı İmparatorluğu engelleyecektir.

Hem Osmanlı hem de Avusturya, birbirlerinin topraklarına saldırmayacak ve buralarda çeteleşmeye engel olacaktır.

Avusturya Devleti, Osmanlı İmparatorluğu için savaş tazminatı ödeyecektir. Belirli bir süre geçtikten sonra, karşılıklı olarak barış belirtisi anlamı için hediyeler gönderilecektir.

Vasvar Anlaşması 20 sene geçerli olarak kabul edilecektir.

Vasvar Anlaşması her iki hükümdar tarafından onaylayıncaya kadar, Osmanlı ordusu askeri harekatlarına devam edebilecektir.



Çok Okunanlar

2024-09-24 01:34:02