Siyaset >> Milliyet Siyaset


Ukrayna'ya bol bol nasihat çekiyorlar


Link [2022-02-26 10:31:23]



Gülden Çoktan -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin olarak NATO'nun daha kararlı bir adım atması gerektiğini belirterek, "Batı Ukrayna'ya bol bol nasihat çekiyor. Nasihatle bir yere varmak mümkün değil. Yoksa bol bol nasihat çekmek, bol bol kınamak, böyle bir adeta Karagöz-Hacivat cümbüşüne bu işi döndürmemek gerekir" dedi.

Cuma namazını Üsküdar'daki Hz. Ali Camii'nde kılan Erdoğan, namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. NATO Olağanüstü Zirvesi'nde tüm liderlerin duruşunu görerek Türkiye’nin de duruşunu açıklayacağını söyleyen Erdoğan “Bu toplantıda liderlerin kanaatlerini göreceğiz. Ve onların da kanaatlerinin yanında bizim de bugüne kadar NATO’nun tavrıyla alakalı tavrımız çok net ve açıktı. Sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli. Daha kararlı bir adımı NATO’nun atması gerekirdi. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Genel Sekreter Stoltenberg’le yaptığımız net görüşmelerimiz var. Ve bu görüşmelerde de NATO’nun tavrı konusunda da belirlediğimiz tavrımızı da onlara iletmiştik. Bugünki toplantıda da tüm liderlerin duruşunu görerek bizde kendilerine duruşumuzu açıklayacağız” dedi.

Tahliye hazırlığı

Erdoğan, Ukrayna'daki Türk vatandaşların tahliyesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Dışişleri Bakanlığımız bu konuyla ilgili açıklamayı yaptı. Gerek büyükelçiliğimiz gerek başkonsolosluklar her türlü adımı atmaya hazırlar. Tabii hava taşımacılığı konusunda şu an durum pek güvenli değil. Onun için karadan güvenli bölgelerden taşıma işlemlerini gerek Büyükelçiliğimiz gerek Başkonsolosluklar yardımcı olmak suretiyle yapıyorlar. Burada da oradaki vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin Büyükelçilik ve Başkonsolosluğa müracaat etmek suretiyle iletişimi kurmaları konusunda açıklamalarımızı yaptık.”

'Dostluğa sığmaz'

"Avrupa Birliği ve bunun yanında Batıcı bütün zihniyetler, şu ana kadar ciddi kararlı bir duruş sergilemedi" tepkisini gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

“Hepsi Ukrayna’ya bol bol nasihat çekiyorlar. Tabii bu nasihatle bir yere varmak mümkün değil. Ne yaptınız ne yapıyorsunuz ne yapacaksınız veyahut attığınız bir adım var mı buna baktığımız zaman atılan herhangi bir adım yok. NATO Zirvesi'nde bu konuda ne gibi adımlar atıyorsunuz veya atacağız bunu konuşacağız. Yoksa bol bol nasihat çekmek, bol bol kınamak böyle bir adete Karagöz Hacivat cümbüşüne döndürmemek gerekir. Bu konuda da bugüne kadar bol bol nasihat çeken Batı, şu an da hala bu nasihatlerine devam ediyor. AB üyesi ülkelerin hemen hemen tamamına yakını biliyorsunuz NATO ülkesi. Ama hala bir duruş bir kararlılık konmayınca Zelenski’nin de ifadesiyle “Bize sadece nasihat veriyorlar. Herhangi bir destek vermiyorlar” dediği gibi bir duruş ortaya koyuyor ki bu ne dostluğa ne de dayanışmaya sığmaz.”

'Daha iyi eğitim için her teklife ve tenkide açığız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Haliç Kongre Merkezi'nde 'İstanbul Eğitim Yatırımları Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Törene Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve TBMM Başkanvekili Celal Adanda katıldı.2002 yılından bu yana eğitime yapılan yatırımları sıralayan Erdoğan, son olarak 15 bin öğretmen ataması yapıldığını, bu kez İstanbul'a ağırlık verdiklerini, 15 bin öğretmenden 7 bin 500'ünün İstanbul'da göreve başladığını belirtti. Erdoğan, "Ey ana muhalefet, derslik sayımız 243 binden 609 bine çıktı. Öğretmen sayımızın 526 binden 993 bin 670e ulaştı. Şu an görev yapan öğretmenlerimizin yüzde 75'ini biz atadık" dedi.

8 yıllık kesintisiz eğitimi 4+4+4 şeklinde revize ederek 28 Şubat'ın eğitim sisteminde açtığı yarayı iyileştirdiklerini belirten Erdoğan şöyle devam etti: "Eğitim konusunda güç birliği yaptığımızda elbette daha ileriye gideceğiz.Çocuklarımıza daha iyi eğitimi sağlayacak her türlü teklife ve tenkide açığız. Bizim bu konuda şimdiye kadar hiçbir kompleksimiz olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır."



Çok Okunanlar

2024-10-24 07:31:50