Eğitim >> Milliyet Eğitim


Turnover Nedir, Kaç Olmalıdır? Turnover Nasıl Hesaplanır?


Link [2022-09-14 18:54:20]



Turnover Rate hesaplaması işverenlerin beklenti ve ihtiyaçlarından yola çıkılarak yapılır.

Turnover Nedir?

İnsan kaynakları ekipleri aracılığı ile ölçülen veriler arasında en önemli olan ise, turnover rate olarak bilinir. Turnover rate, şirkette bulunan çalışanların işten ayrılma oranını gösterir. Türkçede ise buna çalışan bir sirkülasyon oranı da denebilir.

Turnover Kaç Olmalıdır?

Turnover yani çalışan devri, insan kaynağı stoğunun devir hızının önemli bir göstergesidir. Yani, iş yerinde çalışan kişilerin işten ayrılma oranını gösterir. Çağrı merkezleri için de çok önemli bir iş gücü kaybının pek çok nedeni vardır. Bunu önlemek için de alınacak olan tedbirler de şirketin çıkarına olmalıdır. Çünkü bir iş yerinde yeni bir personel işe alıp yetiştirmek de mevcut bir personeli korumaktan çok daha maliyetlidir.

Turnover Nasıl Hesaplanır?

Turnover iki farklı şekilde ortaya çıkar. Bunlar ise; şirket içinde departman arası geçişlerin yapılması ve çalışanların iş yerinden ayrılmak istemesi ile gerçekleşir. Bu iki turnover oranının hesabını ayrı bir şekilde tutmak gerekir. Çünkü şirket içinde gerçekleştirilen geçişler nedeni ile doğan turnover ile şirketten ayrılanlar nedeni ile doğan turnover oranının bir tutulması da sağlıklı bir verilere ulaşılmasının önler. Turnover oranını hesaplama konusunda en yaygın bir şekilde kullanılan formül şu şekildedir; {Ay içinde Ayrılan Kişi Sayısı / (Ay Başında Çalışan Sayısı + Ay Sonundaki Çalışan Sayısı) /2}



Çok Okunanlar

2024-09-20 07:32:24