Ekonomi >> Milliyet Ekonomi


Türkiye’nin en büyük kapasiteli dalga enerjisi Ordu’da kurulacak


Link [2022-11-02 13:56:19]



Eski Enerji Bakanı olan Belediye Başkanı Hilmi Güler, “Rüzgara, güneşe bir kardeş daha geliyor” diyerek, kentte dalga enerjisi potansiyelini 60 MW olarak tespit ettiklerini açıkladı. Ordu’daki enerji yatırımları için “OrEn” adlı bir enerji şirketi kurduklarını belirten Güler, rüzgar ve güneş enerjisinin yanı sıra, atıktan, çöpten elektrik ürettiklerini söyledi. Ordu’nun Akkuş ilçesinde başlatılan RES projesinin ihale aşamasında olduğunu açıklayan Güler, rüzgar çalışmalarının sonuç vermek üzere olduğunu belirterek “Türbinler dönmeye başladığında, Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinin 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak güce sahip olacak” dedi.

13 bin konutu aydınlatacak elektrik üretiliyor

Ordu’da uzun yıllardır yaşanan çöp sorunu, elektrik üretimine dönüştürülerek çözülmüş durumda. Ünye ilçesinde 35 yıl, Fatsa ilçesinde 23 yıl, Perşembe ilçesinde 20 yıldır deniz ve doğa dengesini tehdit eden vahşi çöp alanlarını kapatıldı. Çaybaşı ilçesinde bulunan İlküvez katı atık çöp depolama tesisini enerji üretimine başlanıldı. Enerji üretim teknolojisiyle yenilenen Çaybaşı İlküvez Katı Atık Tesisleri’nde 2.8 MW/Saat elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Bu rakam, yaklaşık 13 bin konutun aydınlatma ihtiyacına denk geliyor. Enerji Üretim Santralinde yıllara göre artış göstererek 33 bin konutun aydınlanma ihtiyacına denk gelen 7 MW enerji üretilmesi planlanıyor. Lisanslı elektrik üretimi gerçekleştirilmesini sağlayan Başkan Güler, tesiste üretimi artırarak, fazlasının yerli piyasaya satılmasını, böylece kente ek gelir sağlamayı da planlıyor.

Terminal kendi enerjisini üretiyor

Ayrıca hidroelektrikten elektrik üretimi için de içme suyu hattı içerisine tribün koyulan kentte, mini HES üzerinden de elektrik üretiliyor. Ordu Şehirlerarası Otobüs Terminali ise kendi enerjisini üretiyor.



Çok Okunanlar

2024-09-21 00:47:30