Siyaset >> Milliyet Siyaset


'Türkiye, kalıcı ateşkes için hazır'


Link [2022-03-08 13:31:09]



ANKARA Milliyet - AK Parti MYK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplantı sonrasıözetle şunları söyledi:

BARIŞ İRADESİ: Biz parti olarak şu anda yürürlüğe giren ateşkesin hayata geçmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. En büyük arzumuz ve temennimiz ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşmesidir. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu yol haritası açıktır. Putin ve Zelenskiy’i misafir edeceğimiz bir toplantının hayata geçmesi için bu gayret ortaya konulmaktadır. Kabul edilmesi halinde Türkiye bütün bu diplomatik zemini oluşturmaya ve dünyaya barış iradesi sunmaya hazırdır.

TEK BAŞINA TÜRKİYE ÜRETİYOR: Türkiye olmazsa NATO’nun işlevsiz kalacağı görülmüştür. Cumhurbaşkanımızın girişimleri, çok yönlü ürettiği diplomasi, bütün bu Amerika-Avrupa ekseninde, Rusya-NATO ekseninde ortaya çıkan tek diplomatik zemin, girişim, diplomatik ağ olarak önümüze geliyor. Burada kimin kazanıp kimin kazanmadığı ile ilgili çok sayıda analiz yapılıyor ama sonuçta insanlar ölüyor. Cumhurbaşkanımızın prensip olarak verdiği cevap ‘Biz darbelere, işgale karşıyız, ikisinden de vazgeçmek istemiyoruz’ çerçevesindeki yaklaşımı üzerinden kurulan bu diplomatik hat giderek artarak kıymetini koruyor. Burada yeterince diplomasi üretilemediği, Türkiye’nin ürettiği diplomasinin Avrupa Birliği (AB) değerleri açısından son derece kıymetli, kendine has diplomasi olduğunu da kaydetmek gerekir. Bugün AB’de görmediğimiz dünyanın beklediği bir AB diplomasisini tek başına Türkiye üretmektedir.

MONTRÖ TAVRI DESTEK GÖRÜYOR: Rusya’nın güvenlik kaygılarının da giderilmesi gerekir. Rusya’nın güvenlik kaygıları giderilsin derken Kırım’ın işgali tanınsın, Ukrayna şu şartlara bağlı olsun gibisinden Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, siyasi egemenliğini yok edecek bir takım yaklaşımlara onay veriyoruz değiliz. Masanın bir tarafında Rusya’nın güvenlik kaygılarını giderecek, bir yandan işgale son verecek, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve siyasi egemenliğini garanti edecek bir yol bulunması mümkündür. Türk diplomasisi bu tecrübe ve birikime sahiptir. Türkiye’nin Montrö’yü uygulama konusundaki ilkesel tavrı dünyanın her tarafından destek görmektedir, takdir görmektedir. Herhangi bir şekilde savaşı tırmandıracak, savaşı artıracak yaklaşım içine girilememesi son derece kıymetli bulunmuştur.

ÖZEL DURUMUMUZ VAR: (Rusya’ya yaptırımlar) Bizim burada özel bir durumumuz var. Her zaman Türkiye Birleşmiş Milletler yaptırımlarına katılıyor, onun dışında mesafeliyiz. Rusya ile ilişkilerimiz Rusya ile konuşabiliyor olmamız, Rusya ile güven ilişkisi tesis edebilecek ortama sahip olmamız işgalin sona ermesi bakımından da kıymetlidir.



Çok Okunanlar

2024-10-24 03:23:30