Yazarlar >> Milliyet


Türkçe Rap’in futbolla imtihanı


Link [2022-11-27 11:42:19]



Önceki hafta Canbay & Wolker, “Çubuklu” adında bir Fenerbahçe şarkısıyla çıkageldi. Şarkı ilk hafta beklendiği gibi trendlere girdi ama sonra takımlara yazılan diğer şarkılar gibi sadece taraftarların arasında kapalı devre kalmaya “meraklısına” kategorisinde yer almaya doğru devam etti. Canbay & Wolker’in beat’i melodisi zaten “bütün stat eller havaya”ya çok uygun. Makul ve adresi bulan bir çalışma olmuş.

Bu vesileyle dönüp şöyle bakalım rapçilerimiz takımlarını nasıl desteklemiş, kulüpler Rap şarkılarını nasıl sahiplenmiş. İrili ufaklı çok fazla şarkı var ve şu bir gerçek ki Türkçe Rap’in futbola ilgisi yeni değil. Elbette popülerleşen her sanatçı ya da tür bir şekilde futbolla yan yana geliyor. Kulüpler sanatçıların popülerliğini kullanarak taraftarlarını memnun etmek istiyor. Sanatçılar da elbette kulüp sevgisiyle coşuyor. Ama görülen o ki Türkçe Rap daha patlama yapmadan önce de futbolla ilgiliydi. Kulüpler de öncü Türkçe Rap şarkıları memnuniyetle kullanıp resmi kanallarından paylaştı.

Mesela Ankaralı Ezhel’in “Angara” ve Gençlerbirliği sevdası bilinir. “Kırmızı Kara” 2012’de, erken dönem rasta zamanlarında Ais Ezhel olarak reaggae beat’leri üzerine Rap yaptığı başarılı bir takım şarkısı. “Kırmızı Kara, Burası Ankara” kısmı çok akılda kalıcı. O dönem bugünkü kadar ünlüydü ne de Türkçe Rap ana akımı ele geçirmişti. Gençler geleceği görmüş.

2012’den 2022’ye ışınlanalım. Başka bir Ankara takımı Ankaragücü’ne Ahiyan’ın yaptığı parçanın adı “Sarı Laci Dert”. Bence renkleri sarı–lacivert olan başka bir takımımıza da gayet uygun olmuş. Arabesk ve rap’i kendine has vokaliyle bir araya getiren Ahiyan’ın Ankara ritimleri üzerine acılarla dolu vokaliyle söylediği bu şarkı “ağır abi” kontenjanından. Açıkçası enteresan bir takım şarkısı.

Trabzonlu Allame’nin takımı için yazdığı şarkı “Yanyana” adını taşıyor. 2019 tarihli parçanın beat’i de rap’i de çok başarılı. Allame’nin klasına yakışan bir iş. Taraftar ne kadar sahip çıktı, benimsedi, ezberledi bilmiyorum. Ama Allame en iyi taraftar şarkılarınan birini yapmış bence.

Milli takım ayrı hikâye

Şehinah koyu Galatasaraylı olarak tanınıyor. 2019 tarihli “Arslan Marşı”nda kendi tarzında takımına bağlılığını göstermiş. Şarkı sanatçının alışagelinen tarzına uygun trap beat’leri üzerine oturmuş. Nakarat kısmının statta hep bir ağızdan söylemeye çok uygun olmadığını kabul etmemiz lazım. Bu bir taraftar şarkısı değil, daha ziyade Galatasaray konulu bir trap şarkısı.

Resmi olmasa da ve sadece bir canlı kaydı bulunsa da Cashflow’un bir Altay şarkısı olduğunu hatırlatalım. İzmirli rapçinin kulübün 105. yıl kutlamaları şerefine söylediği şarkının videoları YouTube’da var. Sözler hafiften argo ve sert. Bol mesajlı. Anlaşılan bağırmayana trübünde hayat yok.

Şam ve Maestro’nun “Sağır Edici // Beşiktaş” adlı şarkısının videosunun girişinde kulübün efsaneleşmiş başkanı Süleyman Seba var. Ardından gelen beat Bugy imzalı. En derli toplu rap tarzındaki taraftar şarkılarından.

Göztepe’nin şarkısı Gazapizm ve Zeze’den “Sevdamıza And Olsun”u da unutmayalım. 2015 tarihli bu şarkı ilk çıktığında Gazapizm’i henüz çok sınırlı bir çevre tanıyordu. Göztepeli Gazapizm bugün Türkçe Rap’in ağır abilerinden biri olarak yoluna devam ediyor.

Bunların yanında mesela “Ali Koç Başkan Tamam Tamam” sözleriyle hatırlanan Moskape’nin Fenerbahçe şarkısı, Alper Atakan ve Decrat’ın “Alevler Sarı Kırmızı” adlı şarkısını da buraya almış olayım. Sakaryaspor, Bursaspor ve daha nice kulüplerin Rapçiler tarafından yapılmış taraftar şarkıları mecvut.

Milli takım ayrı bir hikâye tabii ki. 2002’de üçüncü olduğumuz Dünya Kupası’nda milli takım şarkısını Tarkan söylüyordu. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda Eypio’yla Burak King’in “Ay Bizim Yıldız Bizim” adlı şarkısı var. Bu durum 14 yıldaki değişimi özetliyor. 2014’te yapılmış Gülben Ergen - Ege Çubukçu imzalı Milli Takım şarkısı da herhalde bu kategoride en eskilerden biri olsa gerek. Bugünden bakınca hayli eski göründü bana.a



Çok Okunanlar

2024-09-20 09:59:24