Eğitim >> Milliyet Eğitim


Tüketici Artığı Nedir, Nasıl Hesaplanır? Tüketici Artığı Formulü Nedir?


Link [2022-03-16 20:11:09]



Kişisel ihtiyaçların karşılanması için mal ve hizmet talebi her dönemde gerçekleşmektedir. Tam rekabet piyasasında arz ve talep edilen ürünlerin varlığı söz konusudur. Mal alışverişinde piyasa fiyatının üzerinde ödeme kabul edilmesi, tüketici artığını meydana getirmektedir.

Tüketici Artığı Nedir?

Piyasada alıcılar ve satıcılar yer almaktadır. Alıcılar ürünlerinden kazanç sağlamak için, tüketiciler ise almış olduğu ürünlerden maksimum fayda sağlamaktadır. Piyasada her malın ve hizmetin belirli bir fiyatı, o fiyat içinde talep edilen belirli kişiler bulunmaktadır. Bir malı satın almak isteyen kişi ve kişilerin daha fazla fiyat vererek alma isteğinin oluşmasına ve farkların toplamı ile tüketici artığı oluşmaktadır.

Razı Olunan Fiyat - Piyasa Fiyatı: Tüketici Artığı

Tüketici Artığının Oluşması

Tüketici artığı hesaplaması belirli bir formülü yer almaktadır. Verilerin girilerek sonuca ulaşılması mümkündür. Tüketici artığı konusu iktisadi derslerin alanın giren ve daha kolay çözümlenmesi için belirli grafiklerin kullanılması ile çözümlen sağlanmaktadır.

Her piyasada talep eden ve arz eden kişileri mevcuttur. Üretilen her malın talebinin oluşması, üretici firmaların fiyatlarının belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ödemeye razı olunan fiyat ile piyasadaki denge fiyatı arasındaki farka tüketici artığı bir farklı ismi tüketici rantı olarak tanımlanmaktadır.



Çok Okunanlar

2024-09-24 01:34:07