Gündem >> Milliyet


Tom Cruise'un kafasına imza attığı Türk! Yolda yürürken teklif geldi, 1 günde hayatı değişti


Link [2022-12-11 06:44:19]



Uğur Rıfat Karlova'nın ilkokul yılları Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde geçti. Ortaokulu Tekirdağ Özel Lisesi'nde okudu ve sonrasında turizm alanına ilgi duyduğu için Tekirdağ Turizm Otelcilik Lisesi'ni tercih etti. Üniversite öğrenimini ise Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksek Okulu'nda Almanca turizm otelcilik bölümünde tamamladı. Bu zaman zarfında yaz aylarını Alanya'da bulunan seyahat acentelerinde rehberlik yaparak değerlendirmeye başladı. 2002 yılında yeniden üniversite sınavını kazanıp bu kez Ankara DTCF’de Sinoloji (Çince) bölümüne girdi. Yaz aylarında çalışarak, kış aylarında ise okuyarak üniversite hayatını sürdürdü. 2006 senesinde Tayvan bursu kazanmayı da başaran Karlova, Tayvan Ulusal Normal Üniversitesi siyaset bilimi bölümünde yüksek lisans yapmaya hak kazanınca Tayvan macerası başlamış oldu.

YOLDA YÜRÜRKEN KEŞFEDİLDİ

Bir yabancı olarak Tayvan'da televizyon ve gösteri dünyasının içine girmeyi nasıl başardığını anlatan Karlova, “Açık söylemek gerekirse Tayvan’da ünlü olmak gibi bir hedefim yoktu. Ben de tüm diğer yabancı öğrenciler gibi okula gidip Çince öğreniyordum” deyip hikayesini şu sözlerle anlattı:

Alıntı Metni

'YABANCILARI HEP AMERİKALI SANIYORLAR'

Tayvan'ın yoğun olarak Çin kültürü altında yaşayan bir ülke olduğunu, bu yüzden de oldukça farklı inanışları, örf ve adetlerinin olduğuna değinen Uğur Rıfat Karlova, “Mesela 4 rakamı Çincede ölüm ile aynı ses tonuna sahip olduğu için bazı asansörlerde 4 rakamı bulunmuyor. Hatta evlerin 4'üncü katları daha ucuza satılıyor. Tayvanlılar yemek sırasında beklemeyi inanılmaz seviyorlar. Bazen ufak bir yiyecek için bir saat bile bekleyebiliyorlar"bilgisini paylaştı.

Aynı zamanda Tayvanlıların ülkelerine gelen neredeyse tüm yabancıları Amerikalı sandığını da söyleyen Rıfat Karlova, "İlk zamanlarda beni sürekli Amerikalı sananlara yok ben Türk'üm diye sürekli hatırlatma yapıyordum. Bazen ben Çince konuşuyordum ama bana İngilizce yanıt verenler oluyordu. Ben Çince konuştuğum da bir kelime dahi etsem 'Çincen muhteşem' diyorlardı. Tayvanlılar yabancıların yüz hatlarını çok beğenirler. Sürekli 'Gözlerin çok güzel', 'Çok yakışıklısın', 'Çok güzelsin' gibi övgüleri duyabiliyorsunuz” açıklamasında bulundu.

'TAYVAN KÜLTÜRÜNÜ ANLATANLARA GÜLÜYORLAR'

Türkiye’den Tayvan’a gelip burada bir stand-up gösteri yapmak, üstüne de yolda yürüyemeyecek kadar ünlü olmak hiç kolay olmasa gerek. Tayvanlıların en çok nelere güldüğünü ve gösteri dünyası kültürünü anlatan Rıfat Karlova,“Tayvan’da tek kişilik stand-up gösterisi son zamanlarda yayılmaya başladı. Bizdeki kadar olmasa da burada da artık şovmenlik yavaş yavaş gelişme kaydetti. Ben 2007-2008 senelerinde Tayvan’ın başkenti Taipei’de bulunan Komedi Kulübü'nde sahneye çıkmaya başladım ve sonrasında 300’den fazla gösteri yaptım” yanıtı vererek ekledi:

Alıntı Metni

'16 YILDIR KAVGA EDEN İNSAN GÖRMEDİM'

Tayvan’ın artık kendisini isim olarak yakından tanıdığını ama hâlâ bazı şeyleri merak ettiklerini söyleyen Karlova, "Neden Tayvan’a geldiğimi, Çinceyi nasıl öğrendiğimi soruyorlar. Türkiye ilgileri de giderek artıyor. Kamera önünde olduğum için Türkiye’yi elimden geldiğince anlatmaya çalışıyorum, bu da Tayvanlıların ilgisini ülkemize çekiyor. 2006 senesinde Tayvan’dan Türkiye’ye gidenlerin sayısı 17 bin iken, 2019’da bu rakam 100 bine ulaştı. Kapadokya’yı, balonları,Pamukkale ve İstanbul’u merak ediyorlar. Tayvan’da gereken Türkiye tanıtımları yapılırsa her yıl en az 200 bin Tayvanlı seyahat edebilir” dedi.

Tayvan halkını çok sevdiğinin altını çizen Karlova, onları sıcakkanlı olarak tanımlıyor. Aile ilişkileriyle Türklere benzediklerine vurgu yapan Rıfat Karlova, "Türklere oranla daha çekingenler diyebilirim. Tayvanlılar sakin bir millet ve oldukça disiplinliler. Bizde olan öpme ve sarılma gibi alışkanlıklar Tayvanlılarda daha az bulunuyor. Biz daha kolay sinirlenebiliyoruz ama Tayvanlılar bu konuda bize oranla daha sakinler. Örneğin 16 yıldır buradayım, trafikte araçtan inip dövüşen insan görmedim. Böyle olaylar çok az yaşanıyor. O nedenle de Tayvan dünyanın en güvenli ülkelerinin başında geliyor" bilgisini paylaştı.

"Gelecekte Türkiye ile Tayvan arasında daha fazla kültürel, ekonomik iş birlikteliğinin olmasını istiyorum” diyen Rıfat Karlova, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğine değinerel şöyle konuştu:

Alıntı Metni

'TOM CRUISE KAFAMA İMZA ATTI'

Aynı zamanda Hollywood yıldızlarıyla de çok sayıda röportaj yapan Karlova, Tom Cruise ile tüm dünyada konuşulan bir an yaşadı. Rıfat Karlova o anı, “Hiç unutamıyorum ve eminim Tom Cruise da hatırlıyordur. Tom Cruise Tayvan’a film tanıtımına gelmişti ve kırmızı halıda MTV Tayvan kanalını temsilen onunla röportaj yaptım. Son sorudan sonra o anda aklıma kafama imza attırmak geldi. Saçlarımı kazıttığım için bunun çok eğlenceli olacağını düşündüm ve kendisinden rica ettim. Ardından kahkahalar koptu, tüm basın bize kilitlendi ve birbirimize sarılarak o anı ölümsüzleştirdik” şeklinde anlattı. Çince öğrenmek isteyenler için önerilerde de bulunan Rıfat Karlova, şunları sıraladı:

Alıntı Metni

Çok Okunanlar

2024-09-20 09:58:13